Ar šį savaitgalį dar galima tikėtis tokio laimikio kalbėjome laidoje Delfi Tema.


„Į mišką eiti visada verta, tačiau svajoti apie pilną bagažinę grybų jau nereikia. Aš pats miške buvau prieš porą dienų ir ėjau į tas vietas, kur tiksliai žinojau, kad ten yra grybų. Parsinešiau vos pusę pintinės didelių peraugusių baravykų, tinkamų džiovinimui. Didžiąją dalį laimikio palikau miške, nes tai buvo sukirmiję grybai. Prie kai kurių grybų nereikėjo net liestis, kad suprastum, jog valgiui jie nebetinkami“, – dėsto Romas Sadauskas-Kvietkevičius, dzūkas ir patyręs grybautojas.

Jis pastebi, kad sezoną baigia ne tik grybautojai, bet ir miško gėrybių supirkėjai, kiti dar ilgesingai laukia rinkėjų, kurie atneštų derlių.

Už voveraičių kilogramą siūlomi 4 eurai.

„Mokėtų, nes voveraičių niekas neatneša ir vargu ar artimiausiu laiku atneš. Už pirmarūšius baravykus siūlo po 3 eurus, tačiau tokių taip pat nėra. Už trečiarūšius, tokius, kokius radau aš, duoda 50 ct. Dar pigiau, po 40 ct, perka šilbaravykius ir raudonviršius“, – dėsto R. Sadauskas-Kvietkevičius ir sako, kad grybų kokybė tokia, jog supirkėjai net abejoja, ar už juos verta mokėti.

Rinkėjų nedaug. Be to, didmeniniai pirkėjai taip pat šį sezoną nutraukia veiklą, nes supirko pakankamą kiekį ir prastos kokybės gamtos gėrybių nebenori.

„Vakarienei prigrybauti, ypatingai jei kas renka ne tik baravykus, pavyks, tačiau dėti į feisbuką kalnų grybų nebepavyks. Dzūkijoje katastrofiškai trūksta drėgmės. Sausra, kuri buvo vasarą, nesibaigė. Trumpi rudens lietūs jos neišvijo. Grybai tokiomis sąlygomis tiesiog negali augti“ – apie vietos sąlygas pasakoja R. Sadauskas-Kvietkevičius.

Tačiau miško gėrybių jis nenurašo. Jei dar palis, dygs žaliuokės. Bus jų sezonas. Be to, dar nesibaigia uogos. Bruknės prinokę ir byra vos prisilietus, spanguolių taip pat yra. Bruknės perkamos po 1,5 euro už kilogramą, spanguolės po du. Bent spanguolių bus dar porą savaičių. Jei bus lietaus ir nebus šalnų, dar bus ir baravykų.

„Jei neprisnigs ir neužšals, iki Vėlinių bus galima grybauti. Voveraičių esu prisirinkęs Kūčių rytą, kai su šunimi tiesiog išėjau pasivaikščioti po mišką“, – gamtos anomalijas prisimena dzūkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)