Buvo langas į eksportą

Čia, Širvintų rajone, Kabaldos kaime įsikūrusioje įmonėje svečiuojamės vienos darbo dienos popietę. Mus atvykusius pasitinka įmonės direktorė Evelina Buividienė ir vedasi prisėsti.

Evelina Buividienė

Įėjus vidun, susitikimų kambaryje matyti ant sienų sukabinti siuvinėti paveikslai, kuriuose matyti spalvingos gėlių puokštės, o ant stalo sudėti ir siuvinėjimo rinkinių pavyzdžiai, kuriuos vadovė iškart ir aprodo.

„Į rinkinį įeina siuvinys, drobė, siūlai, schema“, – rodydama aiškina ji.

Įmonė „Riolis“, kaip pradeda pasakoti, buvo įkurta 1996-aisiais Rusijoje. Tai – buvęs šeimos verslas, kurio vadovai idėją imtis siuvinėjimo rinkinių gamybos patys parsivežė iš Ispanijos. Lietuvoje UAB „Riolis“ buvo atidaryta prieš dešimtmetį, 2010-aisiais. Tai, kaip teigia, buvo daroma siekiant atverti eksporto rinkas visoje Europoje.

„Kai atidarėme biurą, nuomojomės patalpas ir sandėlį. Iš Rusijos parsiveždavome krovinius, viskas būdavo jau pagaminta, ir taip gyvenome apie 4-5 metus.

Deja, nebuvo viskas tada taip rožėmis klota, kaip įsivaizdavome, kad atsidarys sienos ir visi puls pirkti. Tam, kad sužinotų, koks tai prekės ženklas, kokia jo kokybė, klientams prireikė 3-4 metų. Per tą laikotarpį atsirado pirmieji mūsų klientai Amerikoje, vėliau atsidarė ir kitos durys“, – apie pačią įmonės gyvavimo pradžią pasakoja E. Buividienė.

Po 5-erių gyvavimo metų įmonė Širvintų rajone siuvinėjimo rinkinius gaminti pradėjo pati, o vėliau, kaip aiškina, sekė ir šių patalpų, kuriose tądien svečiuojamės, įsigijimas.

Pati nerdama į tokios įmonės direktorės pareigas vadovė atvirai sako iš pradžių turėjusi abejonių.

„Esu posovietmečio vaikas ir tikrai bijojau dėl kokybės. Galvojau, ar tikrai rusų įmonė išlaikys kokybę, bet aš tikrai galiu didžiuotis ir drąsiai sakyti, kad jie tą mano abejonę išsklaidė“, – atvirauja ji.

Eksportuoja į 45 šalis

Šiandien iš Širvintų rajono siuvinėjimo rinkiniai yra eksportuojami į 45 valstybes, o tai rodo ir susitikimų kambaryje ant sienos kabantis didžiulis žemėlapis, susmaigstytas spalvotomis vėliavėlėmis. Tarp eksporto šalių tiek Australija, tiek Japonija, tiek Kinija, Pietų Afrika ir kt.

„O Lietuvoje lieka vos 1-2 proc. produkcijos“, – patikslina vadovė ir sako, kad Lietuvos rinkoje moterys daugiau užsiima kitais rankdarbiais, daugiau mezga, o ne siuvinėja.

Didžiausia tikslinė rinka ateityje, anot E. Buividienės, kurią siekiama dar labiau užkariauti, yra Amerika. Anot jos, ten vis dar yra nemažai prekybos centrų, kurių lentynose tokie rinkiniai tikrai atrastų tiek savo vietą, tiek pirkėjus.

„Taip pat dar Turkija ir Indija. Mes Turkijoje turėjome neblogą klientą, tačiau pasikeitė vadybininkas. Turkės moterys labai daug siuvinėja“, – priduria ji.

Pasiteiravus, koks šiandien bendrai yra įmonės ryšys su Rusija, vadovė sako, kad jis yra minimalus, o vadovai įmonės gyvenimo toli gražu nereguliuojantys.

„Mes susiskambiname, jie žino mūsų veiksmus, link kur einame, kokie yra pagrindiniai klientai, bet šiaip turime visišką nepriklausomybę ir pasitikėjimą.

Įmonė Rusijoje labiau dirba su savo rinka, taip pat su Ukraina, Baltarusija. Mes į tas rinkas nelendame“, – teigia vadovė.

Pardavė penkiskart daugiau

E. Buividienė prasitaria, kad pastarasis laikas įmonei taip pat nebuvęs lengvas, nes kol dauguma įmonių gamybą ir apsukas mažino, jų įmonėje nutiko priešingas dalykas.

„Mums per COVID-19 užsakymų skaičius didėjo 5 kartus. Daugiausia siuvinėjimo rinkinių pirko amerikiečiai. Europoje užsakymai augo apie 3 kartus, daugiausia jie kilo Vokietijoje, Anglijoje, Prancūzijoje.

Mes vieną rytą atėjome į darbą – įkvėpėme – iškvėpėme ir supratome, kad neturime tokių pajėgumų. Prie mašinų stojome ir patys: tiek gamybos vadovas, tiek aš.

Visa tai tęsėsi 3 mėnesius nuo kovo pradžios“, – apie dėl COVID-19 staiga kilusią gaminių paklausą sako ji.

Vadovė pasakoja, kad pandemijos metu įmonėje buvo dirbami ir viršvalandžiai, vėliau dirbama dvejomis pamainomis, ieškoma papildomų darbuotojų.

„Kai buvo paskelbta pandemija, visi saugojomės, nežinojome kas bus. Pradėjome valyti, dezinfekuotis, laikėmės visų atstumų.

Tada per pažįstamus pradėjome ieškoti žmonių, laikinų darbuotojų, dėl kurių galėjome būti garantuoti, kad jie niekur neina, neturi kontakto. Pas mus dirbo ir manikiūrininkės, ir kirpėjos. Per tą laiką mes nuo 15-ikos darbuotojų išaugome iki 30. Jie stojo prie staklių ir pan.“, – apie šį laikotarpį sako E. Buivydienė.

Pirmiausia, anot jos, įmonė susirado ir įdarbino 6-7 darbuotojus, o kiek vėliau, pirmai bangai atslūgus, jų pradėjo ieškoti ir Užimtumo tarnyboje.

„Taip ir išaugome iki 30-ies. Visų neišlaikėme, kai kurie buvo įdarbinami laikinai, dabar turime apie 20 pastovių darbuotojų“, – patikslina ji.

Kalbėdama apie išaugusį užsakymų skaičių, vadovė sako, kad daugiausiai didėjo eksportas į JAV.

„Kiek kalbėjome su amerikiečiais, pirmais mėnesiais jie gavo nemažas išmokas, žmonės sėdėjo namuose, investavo į savo hobius.

<..> nors pardavimai didėjo 5 kartus, bet tai, ką užsidirbome kaip įmonė, didėjo 2-3 kartus lyginant su pernai. Šiuo metu situacija jau stabilizavosi“, – sako ji bei aiškina, kad įmonės užsakymų skaičių stipriai veikia ir sezoniškumas.

„Vasarą mes labiau žiūrime į rinkodarą, socialinius tinklus, nes vasarą žmonės daugiau laiką leidžia gamtoje, todėl pardavimai yra gerokai žemesni.

Paskui, nuo rugsėjo galo, prasideda sezonas ir tęsiasi iki balandžio pabaigos – gegužės pradžios, bet šiemet taip nebuvo. Viskas prasidėjo kovą, buvo pikas, o leistis pradėjo tik vasaros viduryje. Šis mėnuo, rugsėjis, jau buvo panašus kaip ir pernai, atsistojome į tas pačias vėžes“, – sako ji.

Tiesa, E. Buividienė prasitaria nerimaujanti dėl antrosios bangos.

„Svarbu, kad būtume jai pasiruošę, nes per visą tą laiką klientai net nepastebėjo, kad mes turime sunkumų. Čia tikrai tuo metu visiems buvo streso ir nemigos naktų, kaip tą laivą išplukdyti, kad jis nesudužtų, tačiau išplaukėme“, – tikina ji.

E. Buividienė prideda, kad įmonės planuose netrukus – ir naujas produktas, tačiau kas tai bus, kol kas ji atskleisti negalinti.

„Nenoriu užbėgti už akių, tai bus kitokio produkto gamyba. Mes turime antro aukšto patalpas, tad galimybė plėstis yra, bet, ko gero, reikės statyti ir priestatus“, – sako ji.

Reminatis „Sodros“ pateiktais duomenimis, rugpjūčio mėnesį įmonėje dirbo 22 apdrausti darbuotojai, kurių vidutinis darbo užmokestis neatskaičius mokesčių siekė 1109,63 Eur. Kovo bei balandžio mėnesiais atlyginimų vidurkiai fiksuoti didesni ir vidutiniškai buvo 1396 Eur ir 1421 Eur popieriuje.

Atlyginimų mediana rugpjūtį neatskaičius mokesčių buvo 822,96 Eur. Įmonės pardavimo pajamos 2019-aisiais siekė 500 001 – 1 000 000 Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)