Siekdamas įrodyti, esą A. Navalnas iš tiesų nebuvo apnuodytas „Novičiok“, D. Kiseliovas netgi nakvojo tame pačiame viešbučio kambaryje, kuriame buvo apsistojęs Rusijos politikas – bent jau jis pats taip tvirtina, rašo meduza.io.

Tad ką D. Kiseliovas darė viešbutyje parengtame reportaže? Pasak meduza.io, štai ką: nusiskuto; vaikštinėjo apsivilkęs chalatą; papasakojo, kad žmona atmetė jo siūlymą drauge vykti į Tomską; paskaičiavo, kiek viešbučio kambaryje yra vandens buteliukų.

Pastarasis veiksmas buvo reikalingas tam, kad D. Kiseliovas galėtų pabrėžti, jog viešbutyje svečiams duodamas tik vienas vandens buteliukas, o A. Navalno bendražygiai iš jo viešbučio kambario paėmė visus tris buteliukus – „vadinasi, vanduo buvo atvežtas iš kitur“.

„Iš tiesų aš pasikviečiau drauge su savimi keliauti žmoną, tačiau ji atsisakė – pasibjaurėjo. Atvirai kalbant, man čia irgi nejauku, bet teko kažkaip su tuo susitaikyti. Rugsėjo 23 d. aš nubudau Tomsko viešbutyje „Xander“, tame pačiame kambaryje, kuriame buvo apsistojęs ir A. Navalnas. Tvirtinama – bent jau mums taip sakoma – kad būtent iš šio viešbučio kambario buvo paimti trys vandens buteliukai, vienas iš jų buvo užnuodytas cheminiu ginklu „Novičiok“. Jeigu iš tiesų taip ir buvo, vadinasi, viešbutis jau seniai turėjo būti aptvertas aukšta tvora, kambariai užplombuoti, o pakliūti čia būtų galima tik apsivilkus aklinai užsagstytą nuo cheminių medžiagų saugantį specialų kostiumą, turintį autonominę gyvybės palaikymo sistemą“, – reportaže kalbėjo propagandistas.

Kodėl prisireikė viso šio keisto ir absurdiško reportažo, kuris dar buvo papildytas reportažu iš Solsberio apie tai, kaip Didžiosios Britanijos valdžia kruopščiai sunaikino visus daiktus, aptiktus vykdant Sergejaus ir Julijos Skripalių apnuodijimo „Novičiok“ tyrimą? Atsakymas slypi paskutiniame D. Kiseliovo pasisakyme, įrašytame jau studijoje.

D. Kiseliovas teigia, kad jeigu A. Navalnas iš tiesų būtų buvęs apnuodytas „Novičiok“, tai politikas nebūtų pajėgęs „ramiausiai“ nusigauti į oro uostą ir sulaukti, kol pakils lėktuvas.

D. Kiseliovas ragina atlikti tarptautinį tyrimą, kuriame dalyvautų Rusijos medikai, o šiam tyrimui A. Navalnas turėtų duoti kraujo – kitu atveju „jokio apnuodijimo nebuvo, o skausmą ir alpulį sukėlė vidinė vėliau Berlyne gydyto paciento sveikatos būklė“.

Visa ši istorija, televizijos laidų vedėjo teigimu, reikalinga tik tam, kad būtų galima įvesti naujas sankcijas.

„Galima teigti, kad pagrindinis A. Kiseliovo reportažo veikėjas yra ne jis pats, o jo chalatas“, – apibendrina meduza.io.

A. Kiseliovo sukurtą reportažą pakomentavo A. Navalnas. Jis pasakojo, kad viešbučio kambaryje chalato nedėvėjo, ir spėjo, kad chalatas galėjo ten kabėti „nuo tų laikų“, kai politikas buvo apnuodytas: „O štai chalato aš kaip tik ir nebuvau apsivilkęs. Jeigu jis kabo ten nuo tų laikų, tai rekomenduoju Dmitrijui Kiseliovui dėl viso pikto užsukti į vaistinę atropino ir neužmiršti, kad nuo tos akimirkos, kai pasirodys, kad „kažkas yra negerai“ iki sąmonės netekimo tėra maždaug 15 minučių“.


Pats K. Kiseliovas tvirtina, jog absurdiškas siužetas iš Tomsko – tai „tam tikras eksperimentas“, turintis patvirtinti, kad versija apie A. Navalno apnuodijimą „Novičiok“ yra „visiška nesąmonė“. Komentare leidiniui „Padjom“ jis pasakojo, kad kelionė į Tomską buvo jo asmeninė idėja, nes jis panoro apnuodijimo istoriją paversti „dar didesniu absurdu“.

Pasirodžius reportažui, D. Kiseliovas jau spėjo tapti naujų internetinių memų herojumi.

D. Kiseliovas nakvojo Tomsko viešbutyje, kuriame buvo apsistojusi A. Navalno komanda.

„Kažkodėl jis pakankamai atvirai kalbėjo apie savo asmeninį gyvenimą: „Iš tiesų pakviečiau kartu vykti žmoną. Tačiau ji atsisakė... Sako esanti pasibjaurėjusi“. Ką gi, sunku būtų jos nesuprasti“, – rašo internautai.


„Arba jūs DABAR PAT pabaigiate „Nord Stream-2“ statybas, arba aš praskleidžiu chalatą“, – „Twitter“ rašo kitas vartotojas.


„Dmitrijus Kiseliovas taip pat gali vaikštinėti Didžiojo Moskvorecko tiltu, kur tikrai niekas niekam į nugarą nešaudo“, – rašė kitas, turėdamas omenyje toltą, ant kurio 2015 metais nušautas Rusijos opozicionierius Borisas Nemcovas.


Rugpjūčio 20 dieną A. Navalnas pasijuto blogai ir prarado sąmonę skrisdamas iš Sibiro miesto Tomsko į Maskvą.

Lėktuvui skubiai nusileidus jis ilgiau kaip parą buvo gydomas Omsko miesto ligoninėje, o rugpjūčio 22 dieną perkeltas į Berlyno universitetinę ligoninę „Charite“.

Rugsėjo 2 dieną Vokietijos pareigūnai, remdamiesi šalies kariuomenės laboratorijos išvadomis, paskelbė, kad A. Navalno organizme aptikta nuodų iš nervus paralyžiuojančių medžiagų grupės „Novičiok“ pėdsakų.

Tos pačios grupės medžiaga, kaip teigia Londonas, 2018 metais Anglijos Solsberio mieste buvo apnuodyti buvęs Rusijos šnipas Sergejus Skripalis ir jo duktė.

Rugsėjo 7 dieną ligoninė pranešė, kad pacientas pabudo iš komos, o antradienį paskelbta, kad jis iš ligoninės išrašytas, tačiau tęs reabilitacijos kursą.

A. Navalno bendražygiai ir užsienio pareigūnai sako, jog Rusijai tenka atsakomybė įrodyti, kad apnuodijimas nebuvo užsakytas valstybės, ir atlikti deramą tyrimą. Tuo metu Rusija tvirtina, kad Rusijai reikia Vokietijoje ir kitose šalyse atliktų tyrimų įrodymų.