Individualios rekomendacijos teikiamos ir sporto klubams, o kavinėse ir restoranuose, nustačius koronaviruso atvejus, vykdomas sąlytį turėjusių ar visų darbuotojų testavimas.

Apie tai antradienį socialinio tinklo „Facebooko“ paskyroje pranešė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

„Facebooko“ paskyroje R. Lingienė rašė:

„Praėjusio penktadienio duomenimis, per 14 dienų Vilniuje užregistruota 230 susirgimų COVID-19 liga, SERGAMUMO RODIKLIS – 40,67 atvejai 100 tūkst. gyventojų. Palyginkime: karštajame taške, Raseinių rajone, – 714,2.

Per dieną Vilniuje nustatoma apie 200–300 sąlytį turėjusių žmonių.

80 proc. atvejų Vilniuje yra susiję su jau žinomais židiniais.

Didžiausi židiniai:

  • Šokių studija „City Dance“,
  • Protrūkis tarp meno atstovų,
  • Vilniaus Gabijos progimnazija.


Per pastarąsias 2 savaites daugiausia atvejų tarp jaunų – 20–29 metų amžiaus – žmonių.

Hospitalizuoti 9 asmenys: iki 18 m. – 1, 19–30 – 0, 31–40 – 1, 41–50 – 4, 51–60 – 1, 61–70 – 1, daugiau kaip 70 – 1.

Vienas žmogus mirė.

Kitos vietos, atsidūrusios epidemiologų akiratyje:

  • „Senatorių pasažas“,
  • VGTU,
  • Profesinio mokymo centrai,
  • Sporto klubai.


Kas daroma dabar?

1. Šokių studijoms, kuriose nustatyta užsikrėtimo atvejų, REKOMENDUOJAMA LAIKINAI STABDYTI veiklą, kol bus suvaldytas plitimas.

2. Planuojamas studentų tikslinis testavimas.

3. Aktyviai bendradarbiaujama su sporto klubais – jiems teikiamos individualios rekomendacijos.

4. Kavinėse ir restoranuose, nustačius atvejus, vykdomas sąlytį turėjusių ar visų darbuotojų testavimas.

SVARBU!

Vilniaus apskrityje rugsėjo 28 d. patvirtinta 15 naujų atvejų. Iš jų 5 (33,3 proc.) asmenys susirgo būdami izoliacijoje. Ne su protrūkiais susiję 8 (53 proc.) susirgusieji, iš kurių 3 – po sąlyčio, 3 nežinomi ir 2 įvežtiniai.

Apibendrinta 14 dienų analizė rengiama kiekvieną penktadienį, duomenys pristatomi Vilniaus miesto savivaldybei kiekvieną pirmadienį vykstančio nuotolinio pasitarimo metu. Pagal dviejų savaičių epidemiologinius dėsningumus imamasi atsako priemonių.“

Per parą užregistruoti 88 nauji ligos atvejai

NVSC informavo, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 88 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. 43 iš jų užregistruoti Šiaulių, 29 – Kauno, 15 – Vilniaus bei 1 – Telšių apskrityse.

Po kontakto su sergančiaisiais, epidemiologų vertinimu, užsikrėtė 64 asmenys. Be to, per praėjusią parą užregistruoti 3 įvežtiniai atvejai – 2 iš Ukrainos ir 1 iš Danijos. 21 asmens užsikrėtimo aplinkybių specialistams nustatyti nepavyko.

49 atvejai siejami su židiniais

18 praėjusią parą patvirtintų atvejų yra siejami su Radviliškio ligonine, iš kurių – 1 pacientas, 7 darbuotojai ir 10 antrinių kontaktų, t. y. asmenys nedirba šioje įstaigoje ir joje nėra gydomi. Iš viso, šio ryto duomenimis, su židiniu siejami 133 atvejai: 62 pacientai, 49 darbuotojai ir 22 antriniai atvejai.

1 atvejis, užregistruotas pirmadienį, siejamas su Respublikine Šiaulių ligonine. Šis atvejis antrinis, t. y. susirgo vieno ligoninėje gydyto paciento šeimos narys. Šiuo metu iš viso užregistruota 40 atvejų, siejamų su šiuo židiniu: 12 pacientų, 20 darbuotojų ir 8 antriniai atvejai.

Koronavirusu susirgo ir 1 Kuršėnų ligoninės pacientas. Iš viso šiame židinyje užregistruoti 5 COVID-19 atvejai. Visi asmenys yra Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriaus pacientai.

4 atvejai pirmadienį užregistruoti Kelmėje – užsikrėtė veikiančios „Kelmės pieninės“ darbuotojai. Iš viso su židiniu šiuo metu siejama 15 koronavirusinės infekcijos atvejų.

Dar 2 atvejai siejami su židiniu Šiauliuose tarp policijos pareigūnų ir instruktorių. Abu asmenys yra darbuotojai. Iš viso su protrūkiu siejami 7 koronaviruso atvejai. Pirmojo asmens užsikrėtimo aplinkybės, pirminiu vertinimu, siejamos su židiniu Raseinių policijoje.

Kauno apskrityje pirmadienį užregistruoti 6 koronaviruso atvejai siejami su židiniu Kauno valstybiniame muzikiniame teatre. Visi asmenys yra darbuotojai. Šiuo metu užregistruota 10 susijusių atvejų.

Dar 5 atvejai Kauno apskrityje siejami su židiniais ugdymo įstaigose. 3 atvejai susiję su Kauno Erudito licėjumi, iš kurių 2 yra mokiniai ir mokytojas (iš viso 12 susijusių COVID-19 atvejų). 1 atvejis siejamas su židiniu Kauno K. Griniaus progimnazijoje (iš viso su židiniu siejama 10 koronavirusinės infekcijos atvejų) – asmuo yra susirgusio vaiko šeimos narys, kuris mokosi Kauno „Saulės“ gimnazijoje. Dar 1 atvejis susijęs su Raseinių Viktoro Petkaus pagrindine mokykla, asmuo yra mokinys (iš viso užregistruoti 4 susiję atvejai).

Kauno apskrityje užregistruoti ir du nauji židiniai. 1 atvejis – susirgo Kėdainių rajono Krakių Mikalojaus Katkaus gimnazijos mokytojas, ir tai yra 2-asis susirgimas. Pirmojo asmens užsikrėtimo aplinkybės siejamos su Raseinių „Šatrijos“ choru. Taip pat naujas židinys Raseinių rajone siejamas su Viduklės Simono Stanevičiaus gimnazijos Gylių skyriumi. Tai – 2-asis susijęs COVID-19 atvejis.

Vilniaus apskrityje pirmadienį patvirtinti 2 atvejai, siejami su židiniu ansamblyje „Lietuva“. Vienas iš asmenų yra choristas, kitas – antrinis atvejis. Iš viso su židiniu siejami 33 koronavirusinės infekcijos atvejai.

Dar 1 atvejis Vilniuje siejamas su protrūkiu šokių studijoje. Tai 39-asis susijęs COVID-19 atvejis.

Taip pat 1 asmens užsikrėtimo aplinkybės siejamos su židiniu Vilniaus S. Stanevičiaus progimnazijoje. Vertinama, kad iš viso su židiniu yra susiję 6 koronaviruso atvejai.

Vilniuje registruotas naujas židinys, siejamas su fechtavimosi treniruotėmis. Iš viso registruoti 3 užsikrėtimo atvejai. Pirmasis atvejis patvirtintas rugsėjo 25 d., asmens užsikrėtimo aplinkybės nežinomos, tačiau manoma, kad užsikrėsti galėjo dalyvaudamas Šiauliuose vykusiame fechtavimosi čempionate

Be to, dar 15 asmenų, epidemiologų vertinimu, užsikrėtė po kontakto su asmenimis, kuriems patvirtintas koronavirusas, tačiau atvejai, šiuo metu turimais duomenimis, nepriskiriami infekcijos židiniams.

21 asmens užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios

Šiuo metu epidemiologams dar nepavyko nustatyti, kaip užsikrėtė 21 asmuo. Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo.

Specialistai nagrinėja šių užsikrėtusiųjų maršrutus, tad statistika dar gali keistis, jei būtų rastos sąsajos tarp atskirų atvejų.

NVSC informuoja, kad Lietuvoje iš viso patvirtinti 4578 COVID-19 ligos atvejai, tebeserga 2118 asmenys, 2349 – pasveiko.

Savo ruožtu, visuomenės sveikatos specialistai ragina žmones laikytis visų koronaviruso infekcijos plitimo prevencijos priemonių – rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, dėvėti asmens apaugos priemones, laikytis fizinės distancijos ir kita.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)