Vokietija šalis, kuri labai daug kiaulienos eksportuodavo į Kiniją, o konstatavus, kad šalies teritorijoje yra ligos židinys, eksportas iš karto sustojo. Mūsų augintojams tai reiškia kritusias kainas, nes atsirado didelis mėsos perteklius.

Petras Čepkauskas, Pricer.lt analitikas, sako, kad šį ligos pasistūmėjimą Vakarų Europos link pajus ir mūsų vartotojai.

„Dabar kiaulienos kainų dugnas, kokį seniai bematėme. Kritimą lemia ne tik kinai, maras, bet ir rudeninis bandos optimizavimas, antra koronaviruso banga, kuri vėl didins žmonių atsargumą lankantis viešojo maitinimo įstaigose“, – aiškina analitikas.

Pigimas žaibiškas

„Vos tik paskelbta, kad Vokietijoje aptiktas pirmas infekuotas šernas, biržos kaina tą pačią dieną krito 20 ct už kilogramą. Tai daug, nes vietoj 1,47 euro mokama 1,27 euro. Lietuvoje padėtis ta pati. Laukiame, kaip bus toliau“, – dėlioja Algis Baravykas, Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos direktorius.

Asociacijos vadovas sako, kad Kinija buvo didžiausia kiaulienos importuotoja iš Vokietijos – per metus išveždavo apie 600 tūkst. t mėsos. Tai dešimt kartų daugiau nei pagamina visa Lietuva ir visą šį kiekį gali tekti suvalgyti Europos viduje. Tikėtina, kad gana daug mėsos bus atvežta ir pas mus, dėl to kompleksai pajus spaudimą.

„Būtų gerai, jei vokiečiai sugebėtų susitarti su kinais ir jiems leistų eksportuoti į šią šalį, nes radus šios ligos židinius, prekyba su Kinija stabdoma ir kainos Europoje krito“, – aiškina Egidijus Mackevičius, Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius.

Jis viliasi, kad šis nuosmukis trumpalaikis. Į Kiniją vežti pradės šalys, kuriose Afrikinio kiaulių maro nėra, pavyzdžiui, prancūzai ir savo mėsą išvežtų, o vietoj eksportuotos vartos vokišką. Jei taip nenutiks, prognozės liūdnos – Europoje mėsos perteklius ir augintojai bei perdirbėjai tiesiog laukia, kad visos tiekimo grandinės pasikeis.

Globalus pasaulis

„Esame ES rinkoje ir Lietuvoje kainos nuo Europos skiriasi tik dėl logistikos sąnaudų arba jei koks nors stambus kompleksas patenka į griežčiausių draudimų zoną ir iš jo produkcijos negalime išvežti į jokią kitą teritoriją“, – dėsto E. Mackevičius.

„Ar nuo įtampos kiaulienos rinkoje laimės vartotojai sunku pasakyti, nes prekybos centruose kaina ypatingai tampriai nesusijusi su tuo, kokia kaina biržose. Panašiai buvo kai kaina krito dėl karantino. Nuo vieno šalto dušo patekom į kitą“, – dėsto A. Baravykas ir sako, kad stebi, ką daro vokiečiai.

Augintojams, nukentėjusiems nuo koronaviruso, buvo išmokėta parama – vidutiniškai 3 eurai už kiaulę, tačiau ne daugiau, kaip 100 tūkst. eurų. Pasak asociacijos vadovo, tai juntama parama. Vidutiniškai vienas paršas kainuoja apie 100 eurų.

Visgi, nors vokiečiai šiuo metu derasi su kinais dėl vadinamosios regionalizacijos, kad būtų draudžiama vežti tik iš tų regionų, kur rastas užkratas, tačiau Europos Komisija laikosi principo, kad dėl tokių susitarimų derėtis gali tik EK, o ne atskiros šalys. Tačiau Vokietija ypatingai įtakinga šalis ir sunku pasakyti, kuo baigsis derybos.

P. Čepkauskas sako, kad atpigus žaliavai prekybininkų veiksmai pas mus ir kitose šalyse skirsis.

„Normaliose šalyse, kurios daug augina skatins vartojimą, mažindami kainas, formuodami pasiūlymus už tą pačią kainą pirkti didesnį kiekį. Pas mus pasipils akcijų banga, tačiau bazinės kainos prekybininkai stengsis nemažinti“, – prognozuoja analitikas.

Afrikinis kiaulių maras paprastai yra mirtinas kiaulėms, tačiau nepavojingas žmonėms.

Anksčiau AKM buvo patvirtinta keliose Europos šalyse, todėl buvo sunaikintas didelis skaičius šernų bei ūkiuose auginamų kiaulių, kurios galėjo turėti kontaktą su užkratu.

Žemės ūkio ministrė Julia Kloeckner teigė, kad institucijos yra pasirengusios atvejams, kurie gali įvykti Vokietijoje, ir imsis priemonių užkirsti kelią galimam ligos plitimui iš Šprė-Neisės regiono netoli Lenkijos sienos, kur rastas negyvas šernas. Tokios priemonės apims žmonių ir transporto priemonių judėjimo iš nukentėjusio regiono ribojimą, ūkininkavimo draudimus ir tikslinį šernų sunaikinimą, pažymėjo ministrė.

Vokietijos ūkininkai nerimaudami laukia beveik neišvengiamu laikomo kiaulių maro užkrato, kadangi tai turės įtakos visai kiaulienos pramonei. J. Kloeckner nurodė, kad prekyba vokiškais kiaulienos produktais kol kas tęsis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)