Pvz., pirmadienį Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) pranešė, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 105 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. Iš jų 44 registruoti Kauno, 29 Šiaulių, 28 Vilniaus, 3 Panevėžio ir 1 Klaipėdos apskrityse. Registruotas ir 1 mirties nuo koronaviruso atvejis Vilniuje. Tai jau 92-oji koronavirusinės infekcijos auka Lietuvoje. Asmuo priklausė rizikos grupei dėl amžiaus.

Plačiau apie koronaviruso paplitimą Lietuvoje ir infekcijos suvaldymo planus pirmadienį spaudos konferencijoje papasakojo sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė.

D. Razmuvienė pranešė, kad šio ryto duomenimis ligoninėje yra hospitalizuota 118 pacientų, iš jų reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose – 7, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma 3, su deguonies kaukėmis gydomi 35.

„Lyderis pagal susirgimus apskrityse yra Kaunas, Vilnius trečias, antras Šiauliai“, – pastebėjo epidemiologė.

12 proc. sergančių yra vaikai

Nuo rugsėjo 1 iki rugsėjo 27 Lietuvoje iš viso registruota daugiau nei 1,5 tūkstančio naujų infekcijos atvejų.

Koronavirusas nustatytas 84 Lietuvos ugdymo įstaigose, iš viso – 181 ligos atvejis.

„Amžius labai besikeičiantis, jei lyginsime su pandemijos pradžia. Dabartiniu metu, rugsėjo mėnesį, iki 19 metų, tai yra vaikai, sirgo 12 proc. Vyresnių nei 61 metų sirgo 14 proc. Amžiaus rodikliai tikrai keitėsi, jei pažiūrėsime į liepą-rugpjūtį bei rugsėjį, tai vyresnių žmonių mažėjo, o kaip tik didėjo nuo 15 iki 49 metų. Bet lygiai taip pat ir Europoje serga darbingi asmenys. Aišku, mirties rizika vyresniems žmonėms išlieka didžiausia“, – priminė D. Razmuvienė.

Įdomu tai, kad įvežtinių atvejų, palyginti su vasaros metu, smarkiai sumažėjo.

„Atostogos baigėsi, tai nėra netikėta informacija, to buvo tikėtasi. Ir tai, ką turime šiandien, tikrai situacija yra valdoma. NVSC dirba ir savaitgaliais. <...> Jei židinių skaičius ir daugės, to nereikia išsigąsti. <...> Reikia prisiminti, kad jei surašytos rekomendacijos nėra prievolė, jų vis tiek reikėtų įsiklausyti ir laikytis“, – sakė epidemiologė.

COVID-19 paplito 84 gydymo įstaigose

NVSC duomenimis, šiuo metu 84 ugdymo įstaigose registruotas 181 COVID-19 atvejis.

„Šiandien 84 šalies ugdymo įstaigose registruotas 181 COVID-19 ligos atvejis, serga 111 vaikų, 55 procese dalyvaujantys pedagogai ir 15 darbuotojų, kurie nedalyvauja ugdymo procese ir neturėjo tiesioginio kontakto su mokiniais“, – informavo D. Razmuvienė.

„Kalbant apie ugdymo įstaigas iš viso izoliuota yra 1701 asmuo, bet šie duomenys dar tikslinami ir, aišku, jei gali pasikeisti“, – pridūrė ji.

D. Razmuvienės duomenimis, per rugpjūtį COVID-19 buvo patvirtintas 27 sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams, tuo tarpu rugsėjį liga diagnozuota jau 126 medicinos įstaigų darbuotojams.

„Didžiausi židiniai, susiję su sveikatos priežiūros darbuotojais, tai 42 darbuotojai, yra Radviliškio ligoninėje ir 20 darbuotojų Šiaulių ligoninėje, o Raseiniuose medikų serga nedaug, ten daugiausiai serga pacientai, susiję su globos namais. Šios dienos duomenimis, medikų serga tik 9“, – sakė D. Razmuvienė.

NVSC atstovės teigimu, nuo pat pandemijos pradžios 545 medikams diagnozuota COVID-19 infekcija.

Grįžtantiems iš Lenkijos ir Estijos taikys išimtis

Kaip spaudos konferencijoje sakė ministras A. Veryga, vis mažiau valstybių lieka tokių, kurios nebūtų paveiktų šalių sąraše.

„Tikrai daugelyje valstybių situacija išlieka blogėjanti. Bet parvykstantiems iš artimiausių kaimynių – Lenkijos, Estijos piliečiams bei teisėtai ten gyvenantiems asmenims, darbo, studijų, su žemės ūkio veikla ir sveikatos priežiūra susijusiais reikalais, nebus taikoma 14 dienų izoliacija“, – sakė A. Veryga.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vadovo, šią savaitę patvirtinta 17 didelės rizikos savivaldybių, kuriose koronaviruso testavimas bus intensyvesnis. Labiausiai paveiktos, anot ministro, yra Raseinių ir Radviliškio savivaldybės, Šiaulių miesto ir rajono.

Taip pat, kaip teigė A. Veryga, nuo šiol gydymo įstaigose dėl infekcijos bus testuojami ir ten praktiką atliekantys studentai.

Rodiklis kelia abejonių ir pačiam ministrui

Šiuo metu dėl padidėjusio sergamumo Lenkijoje grįžus iš šios šalies su tam tikromis išimtimis taikoma 14 dienų izoliacija. Tačiau, kaip rodo Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenys, šiuo metu Lietuvoje sergamumas yra netgi didesnis negu Lenkijoje. Lietuvoje, rugsėjo 27 dienos ECDC duomenimis, suminis dviejų savaičių sergamumo rodiklis yra 35,8 atvejo, o Lenkijoje 32,5 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Delfi portalo paklaustas, ar logiška izoliuotis grįžus iš šalies, kurioje sergamumas netgi mažesnis negu Lietuvoje, nors ir viršija 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų ribą ir, ar negalvojama peržiūrėti rodiklį, pagal kurį nustatomas paveiktų šalių sąrašas, juolab, kad visoje Europoje liko vos 4 šalys, neperžengiančios 25 atvejų 100 tūkstančių gyventojų ribos, A. Veryga atsakė: „Priklausomai nuo to, kokia logika vadovautis, gali būti ir logiška, ir nelabai.

Jeigu žiūrėtume į patį pliką skaičių, gal ir nelabai logiška atrodo. Bet, kiek teko bendrauti ir su kaimyninės Estijos ministru, ten nuomonės yra labai panašios, kad liga gali išplisti ne tik viduje, bet ir gali būti atvežta iš tam tikrų valstybių. Ir mes turime bent po keliolika įvežtinių atvejų kiekvieną savaitę. Tai tam tikra logika saugotis išlieka.

Aišku, kiek reikia saugotis ir koks tai turėtų būti rodiklis, man labai sudėtinga šiuo metu pasakyti. Idealu, jeigu būtų vertinamas ne tik šis rodiklis. Matyt, logiškiausia būtų dar pasižiūrėti į su židiniais susijusių atvejų plitimą: koks procentas būtų židininio plitimo tose valstybėse. Tik aš nedrįsčiau už epidemiologus pasakyti, kiek ta statistika yra tiksli, kiek būtų galima pasiimti tą rodiklį.

Jeigu beveik visi atvejai yra židininiai, tai tikrai rizika nedidelė ir logikos nebūtų, bet, jeigu plitimas yra, kad ir nedidelis, bet nesietinas su židiniais, tada logika saugotis kaip ir būtų“.

„Lietuvoje, kaip ir kitose šalyse, mes dar neturime visuomeninio imuniteto arba jis yra labai menkas. Todėl tas asmuo, kuris atvyks, niekas negali pasakyti, kaip jis elgėsi, ar buvo kontakte su sergančiais. Tai vertinama kaip rizika. Todėl jis privalo, atvykęs iš užsienio šalies, darytis testą ir izoliuotis. Tai yra normali praktika“, – paaiškino D. Razmuvienė.

Ribojimus gali įvesti pačios savivaldybės

Anot A. Verygos, dažnai jaučiamas savivaldybių nepasitenkinimas, kad ministerija jose neskelbia vietinio karantino.

Vis dėlto, ministro teigimu, pačios savivaldybės turi nemažą galią įvesti įvairius ribojimus – pavyzdžiui, atšaukti visus renginius, įvesti nuotolinį darbą ir ugdymą, riboti lankytojų skaičių kavinėse ir parduotuvėse, įmonėse, viešose vietose. Be to, galima riboti gyventojų judėjimą ir keliones tarp savivaldybės ribų.

Patarė susilaikyti nuo kelionių į Raseinius

Paklaustas, ar šiuo metu galima važiuoti į Raseinius ir ar saugu iš jų grįžti ir gal grįžus iš šio miesto reikėtų izoliuotis, A. Veryga teigė: „Izoliuotis gal dar nereikia grįžus iš Raseinių, bet važinėti ten irgi tikrai nerekomenduotume: nei giminaičių lankyti, nei kažkur kituose formatuose. Luktelėkite. Raseiniai, neabejoju, susitvarkys. Jie priėmė nemažai priemonių. Tai geras porą savaičių, jeigu nėra reikalingumo, geriau susilaikyti nuo kelionių į Raseinius“.

O epidemiologė D. Razmuvienė pastebėjo, kad kai tik prasidėjo pirmi atvejai Raseinių rajone, NVSC pakeitė rekomendacijas, siūlymus savivaldybei, kaip reikėtų elgtis, kad infekcija neišplistų.

„Kaip matome, tos rekomendacijos, aišku, buvo įgyvendinamos, bet matome, kad geografija Raseinių rajone tikrai COVID-19 atvejai paplitę ne tik gydymo įstaigose, bet ir ugdymo įstaigose, ir pačioje savivaldybėje pačioje.

Jeigu nėra reikalo, ko ten važiuoti? Jeigu yra reikalas tikrai svarbus, kodėl gi nenuvažiuoti? Bet, aišku, reikėtų laikytis visų apsisaugojimo priemonių: turėtų būti dėvimos asmens apsaugos priemonės ne šiaip sau, bet kurios dengia nosį ir burną. Šiuo atveju, ko gero, [reikia] nebeišskirti, ar tai yra atvira patalpa, ar uždara patalpa, taip pat fizinė distancija, kiek įmanoma, nes žmonės šiuo atveju atvažiuoja iš kitų miestų – išeina iš savo vadinamo aplinkos žmonių burbulo. Būtent distancija yra labai svarbi, nes šiai dienai mes žinome tas tris nespecifines priemones, būtent asmens apsaugos priemones ir distanciją, ne tik uždarose patalpose. Ta distancija, priklausomai nuo uždarų ar atvirų patalpų, yra 1-2 metrai. Vėlgi, jeigu įmanoma, reikėtų atsisakyti išvykų ir nedalyvauti renginiuose. Jeigu nėra reikalo, blaškytis po Raseinius, grožėtis gamta nebūtų laikas“, – įspėjo D. Razmuvienė.

Epidemiologė nemato reikalo skelbti lokalaus karantino labiausiai koronaviruso paveiktose savivaldybėse: Raseiniuose, Šiauliuose ir Radviliškyje, nes liga kol kas plinta židiniuose.

„Savivaldybės tvarkosi puikiai, bendradarbiaudamos ir su NVSC, su kitomis institucijomis. Tiesiog jos įdeda labai daug darbo ir kartais visuomenė nepaklūsta toms rekomendacijoms“, – kalbėjo epidemiologė.

3 įvežtiniai atvejai, 16 mįslingų

Per pastarąją parą patvirtinti 3 įvežtiniai atvejai iš Vokietijos Šiaulių apskrityje, Rusijos Kauno apskrityje ir Jungtinės Karalystės Vilniaus apskrityje.

Kol kas 16 asmenų, kuriems per pastarąją parą patvirtinta koronavirusinė infekcija, negalėjo įvardinti, kur užsikrėtė. Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo. Specialistai nagrinėja šių užsikrėtusiųjų maršrutus, tad statistika dar gali keistis, jei būtų rastos sąsajos tarp atskirų atvejų.

Po kontakto, bet ne židiniuose, epidemiologų vertinimu, užsikrėtė 43 asmenys, tačiau atvejai, šiuo metu turimais duomenimis, nepriskiriami infekcijos židiniams.

Židiniuose užfiksuoti 43 atvejai

Šiaulių apskrityje 3 antriniai atvejai patvirtinti Šiaulių Respublikinėje ligoninėje. Iš viso su šiuo protrūkiu siejama 41 atvejis.

1 atvejis užfiksuotas atvejis Radviliškio ligoninės protrūkyje. Su šiuo protrūkiu jau siejama 115 atvejų.

Šiauliuose su įmone UAB „Ignitis“ siejami 3 per pastarąją parą patvirtinti atvejai. Su šiuo židiniu iš viso jau siejama 5 atvejai.

Per pastarąją parą 7 nauji patvirtinti atvejai yra susiję su UAB „Kelmės pienine“. Su šiuo židiniu jau siejama 11 atvejų.

1 antrinis atvejis, siejamas su Šiaulių teisėsaugos įstaigomis. Iš viso su šiuo atveju siejama 16 atvejų.

Panevėžio apskrityje 1 antrinis atvejis patvirtintas metalo apdirbimo įmonės darbuotojo artimajam. Su šiuo židiniu jau siejama 9 atvejai.

Vilniaus apskrityje 4 atvejai ir vienas iš jų antrinis siejamas su protrūkiu „City Dance“ šokių studijoje. Viso su šiuo protrūkiu siejama 38 atvejai.

Sekmadienį patvirtinti 4 atvejai yra susiję su ansamblio „Lietuva“ protrūkiu. Su juo siejamas jau 31 atvejis.

Kauno apskrityje 3 nauji atvejai patvirtinti Raseinių savivaldybėje. Patikslintais duomenimis, su šiuo protrūkiu jau susiję 40 atvejų.

5 nauji atvejai iš jų 3 antriniai patvirtinti Raseinių choro „Šatrija“ protrūkyje. Su šiuo židiniu jau siejami 25 atvejai.

1 antrinis atvejis patvirtintas Raseinių policijos komisariate. Šiame židinyje jau patvirtinti 39 atvejai.

Per pastarąją parą 6 nauji atvejai patvirtinti Viduklės lopšelyje-darželyje. Šiame židinyje jau užfiksuoti 22 atvejai.

Blinstrubiškių socialinės globos namuose per vakar parą patvirtintas 1 antrinis atvejis. 18 atvejų jau siejama su šiuo židiniu.

2 nauji atvejai patvirtinti Valstybinio Kauno muzikinio teatro protrūkyje. Su šiuo protrūkiu siejami jau 4 atvejai.

1 naujas atvejis patvirtintas Erudito licėjaus židinyje. Su šiuo protrūkiu jau siejami 9 atvejai.

Tebeserga 2051 asmuo

NVSC informuoja, kad Lietuvoje iš viso patvirtinti 4490 COVID-19 ligos atvejai, tebeserga 2051 asmuo, 2327 – pasveiko.

Visuomenės sveikatos specialistai ragina žmones laikytis visų koronaviruso infekcijos plitimo prevencijos priemonių – rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, dėvėti asmens apaugos priemones, laikytis fizinės distancijos ir kita.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (408)