Viena vertus, sodinti galima bet kada (išskyrus žiemą, kai žemė įšalusi). Kitas dalykas – su tuo susijusios sąlygos, jos ir lemia, kaip sodinukas prigis, kaip toliau augs. Būtent todėl augalų sodinimo ir persodinimo laikai skiriasi, rašoma „7dach“.

Sodinimo rudenį pliusai ir minusai

Rudeninio sodinimo privalumai

Patogiau

Rudenį kur kas patogiau įsigyti sodinukų – pradedami pardavinėti ką tik iškasti sodinukai, todėl yra didelis pasirinkimas, palankios kainos, galimybė įvertinti pirkinio kokybę. Šiuo metu laiku augalai dažnai parduodami ir su paskutiniais lapais, ir su šviežiomis šaknimis (iš kurių galima spręsti apie augalo būklę). Sąžiningi pardavėjai neretai parodo ir vaisius, kurių vėliau subrandins ši augalų rūšis.

Lengviau

Sodinti rudenį nėra sudėtinga – galima apsiriboti vienu laistymu, kitkuo pasirūpins pati gamta. Rudens vėsa, lietus suteiks sodinukams drėgmės ir komforto. Nepaisant atėjusio ramybės periodo, medelių šaknys toliau auga, kol dirva neatvėsta iki +4°C. Laiku pasodinti augalai iki pirmų šalčių spėja užauginti plonas šaknis ir atėjus pavasariui ims augti dviem ar net trimis savaitėmis anksčiau už pavasarį pasodintus sodinukus.

Sutaupysite laiko

Jei pasodinsite medelius rudenį, pavasarį, kai darbų kur kas daugiau, būsite laisvesni.

Medelių sodinimas

Sodinimo rudenį minusai

  • Stiprūs šalčiai gali sunaikinti nesutvirtėjusius medelius.
  • Žiemą – daug sodinukams stresą keliančių veiksnių: stiprus vėjas, plikledis, sniegas ir pan. gali pakenkti sodinukams.
  • Vėlyvą rudenį ir žiemą sodinukus dažnai puola graužikai.


Kokių medelių nerekomenduojama sodinti rudenį

Specialistai pataria nesodinti rudenį žiemą sunkiai pakeliančių vaismedžių ir krūmų: kriaušių, obelų, slyvų, abrikosų, persikų, trešnių, migdolų, vyšnių.

Taip pat nesodinkite augalų iš šiltesnių klimato zonų – jie neištvers šalčių.

Kokie medeliai puikiai prigyja pasodinti rudenį

Žiemos nebijančios obelys ir kriaušės, aronijos, serbentai, avietės, agrastai, sausmedžiai, beržai, lazdynai, kaštonai, ievos, spygliuočiai.

Kada sodinti rudenį

Optimalus laikas – rugsėjo pabaiga ir visas spalis, o jei oras šiltas, ir lapkričio pradžia ar net vidurys.

Svarbus orientyras: tinkamiausias laikas sodinti (persodinti) sodinukus – jų biologinės ramybės laikotarpis. Jo pradžią rodo galutinai nukritę lapai.

Jei rudens sodinimo laiką praleidote

Ką daryti, jei dėl kažkokių priežasčių nepasodinote rudenį sodinukų? Juos reikia išsaugoti iki pavasario ir tada pasodinti.
Sodinukai saugomi trimis būdais:
-šaltoje, drėgnoje patalpoje (rūsyje),
-laikymas lauke,
-apkasimas žeme.

Medelių sodinimas

Kaip apkasti sodinukus žeme

Iškaskite griovelį, suguldykite sodinukus ant vieno jo šlaito maždaug 45 laipsnių kampu. Šaknis užberkite žemėmis, kad susilygintų su žeme, palaistykite. Stebėkite, kad nesusiformuotų oro kišenių. Toliau berkite žemių, kol susiformuos 10–15 cm aukščio kauburėlis. Augalų kamienus ir šakas taip pat galite apiberti žemėmis, tiesa, ne iki viršūnės – pusė sodinuko turi likti ore.

Laikymas rūsyje

Stipriai sudrėkinus augalų šaknis, įstačius juos į dėžę su durpėmis, pjuvenomis ar smėliu, esant 0–+10 °С temperatūrai ir 87–90% oro drėgnumui, jie tikrai sulauks pavasario. Sodinukus rūsyje reikia palieti kas 7–10 dienų.

Laikymas lauke

Sodinukus reikia apklostyti ir apkasti storu sniegu sluoksniu (jei sniego, žinoma, yra). Sniego sluoksnis puikiai šildytų ir sodinukai nenušaltų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)