Dešimtadalis gyventojų tokia transporto priemone važinėtis ketina jau per artimiausius trejus metus. Be to, net ir automobilių pirkti neplanuojantys gyventojai palaiko platesnį elektromobilių naudojimą. Tokius duomenis atskleidė „Citadele“ banko ir tyrimų bendrovės „Norstat“ atlikta gyventojų apklausa.

Pavyzdžiui, Latvijoje 39 proc., o Estijoje 36 proc. gyventojų per artimiausius dešimt metų ketina įsigyti elektromobilį. Be to, Latvijoje ir Estijoje gerokai daugiau gyventojų atskleidė palaikantys automobilius su vidaus degimo varikliais, todėl niekuomet neplanuojantys įsigyti elektromobilio. Lietuvoje taip teigė tik 6 proc., Latvijoje – 13 proc., o Estijoje – net 16 proc. gyventojų.

Kaip pagrindinį elektromobilių pranašumą daugiausia (65 proc.) Lietuvos gyventojų įvardijo jų draugiškumą aplinkai. Lietuviai taip pat išskyrė tylų elektromobilių variklių veikimą (56 proc.), šių transporto priemonių inovatyvumą (48 proc.), galimybę jas įkrauti namie (46 proc.), elektromobiliams taikomas lengvatas ir suteikiamas kitas privilegijas (40 proc.), taip pat mažas eksploatavimo išlaidas (36 proc.).

Kaip didžiausias kliūtis plačiau naudoti elektromobilius Lietuvos gyventojai mato per mažai išplėtotą įkrovimo stotelių tinklą (65 proc.) ir palyginti dideles pradines tokios transporto priemonės įsigijimo išlaidas (57 proc.). Be to, pusės respondentų vertinimu, plačiau naudoti elektromobilius trukdo ribotas atstumas, kurį tokia transporto priemonė gali įveikti vienu įkrovimu, ir finansinių paskatų joms įsigyti trūkumas.

Elektromobilius įsigiję fiziniai asmenys taip pat gali gauti valstybės kompensaciją. Tam iki kitų metų vasario 1 d. reikia pateikti prašymą per APVIS informacinę sistemą. Įsigijus naudotą elektromobilį galima gauti 2 tūkst. eurų, o už naują elektromobilį – 4 tūkst. eurų kompensaciją. Papildoma tūkstančio eurų kompensacija suteikiama už tinkamai sunaikintą seną transporto priemonę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)