Anot Anglijos vyriausiojo medicinos pareigūno epidemiologo Chriso Whitty‘io, naujausi duomenys rodo, kad virusas nekontroliuojamai plis, jeigu nebus įvestos griežtesnės taisyklės. Kartu pareigūnas pripažįsta, jog visuomeninio gyvenimo dusinimas rizikuoja turėti ilgalaikių ekonominių padarinių.

Restoranų savininkų teigimu, įvedus „komendanto valandą“, kai kurių Vest Ende esančių restoranų net nebus verta atidaryti, nes dabar, kai pastebimai sumažėjo turistų, biurų darbuotojų ir teatrų lankytojų, šias įstaigas peni savaitgalinis verslas.

„Vest Ende darbo dienomis labai tylu, – sakė Des Gunewardena, vadovaujantis restoranų tinklui „D&D London“, kuriam priklauso per 40 restoranų bei barų, įskaitant „Quaglino“, prašmatnus restoranas Meifere. – Tai būtų didelis žingsnis atgal po atkaklių mūsų pastangų atgaivinti gyvenimą Londono centre.“

Vyriausybės remiama iniciatyva visą rugpjūčio mėnesį suteikti 50 proc. nuolaidas JK piliečiams šalies restoranuose – vadinamoji „Eat Out to Help Out“ – buvo labai sėkminga siekiant susigrąžinti restoranų lankytojus, o štai jau rugsėjį ta pati vyriausybė liepia žmonėms likti namie, ir visa tai netenka prasmės, kalbėjo D. Gunewardena.

Pasak jo, bendrovės restoranai gyvenamuosiuose rajonuose dirbo sėkmingiausiai nuo tada, kai buvo sušvelninti ribojimai, jų pardavimai sudarė iki 80–90 proc. ankstesnių metų pardavimų, tuo tarpu tokie restoranai kaip „Coq d’Argent“ Sičio finansiniame rajone dirbo 65–70 proc. pajėgumu.

Šalies premjeras Borisas Johnsonas antradienį turėjo pirmininkauti deryboms, per kurias ketinta aptarti krizės valdymo klausimus ir vyriausybės reakciją į naujausią protrūkį. Jeigu nebus imtasi skubių priemonių, Jungtinė Karalystė jau spalio viduryje gali sulaukti kritinio momento, kai per dieną bus fiksuojama 50 000 naujų užsikrėtimo atvejų, perspėjo vyriausiasis B. Johnsono mokslinis patarėjas.

Nors dauguma Sičio darbuotojų taip ir negrįžo į savo biurus, pastebima vilčių teikianti tendencija: bendrovės rengia pusryčius, pietus ir kitus susitikimus, kad suburtų darbuotojus bei klientus už biuro ribų.

Soren Jessen, kuriai priklauso restoranai „1 Lombard Street“ Sityje ir „Ekte“ Blumberg Arkadoje, pripažįsta, kad jos verslas smarkiai nukentėjo ir kad dabar itin svarbu nusiųsti žinią, jog restoranai yra saugi aplinka.

„Žmonės smagiai ir saugiai leidžia laiką, o mes pardavinėjame omarus, rūšinį vyną, kokteilius, – sakė S. Jessen. – Nes visi tie, kurie priverstinai sėdi namie pasiilgę vaikščiojimo į darbą, nori būti nuraminti ir patikinti, kad čia yra saugu. O vyriausybės skandavimas „likite namie“: – yra tikras ekonomikos žudikas.“

S. Jessen įsitikinusi, kad vadinamoji „Šešeto taisyklė“, ribojanti susibūrimo mastą, atima iš restoranų galimybę rengti didesnes šventes, kurios paprastai užtikrina pagrindinį pajamų srautą, ir kad nuolat kintančios taisyklės ir vyraujantis netikrumas atbaido verslininkus. Savo patirtimi dalinasi ir Leonidas Shutovas, kuriam priklauso prašmatnus „Bob Bob Ricard“ restoranas Londono Soho rajone.

Šiuo metu restoranas neatidaromas pietums eilinėmis darbo dienomis, nes Vest Endas yra visiškai nutilęs. „Šešeto taisyklė“ – dar vienas smūgis, sakė L. Shutovas. Barų ir restoranų uždarymas dešimtą valandą vakaro dar labiau sugriaus verslą, nes iš restoranų bus atimta pora itin vertingų valandų per patį vakarinio aptarnavimo piką, sakė jis.

„Sekmadieniais susibūrimai prie didelių stalų ir privačioje salėje gali surinkti iki 25 proc. mūsų pajamų, tad mums tai didelis nuostolis, – sakė L. Shutovas. – Nauji ribojimai turi neabejotinos įtakos bendram pasitikėjimui. Tai nėra grįžimas prie visuotinio karantino šalyje, bet tokie ribojimai, žadantys priverstinę būtinybę likti namie, gąsdina kiekvieną.“