Kaip žiniasklaidai kalbėjo Šiaulių ligoninės direktorius, buvo tik laiko klausimas, kada gydymo įstaigą pasieks ši infekcija.

„Ne paslaptis, kad nuo rugsėjo pradžios prasidėjo tikrai didelis infekcijos plitimas įvairiose įstaigose, organizacijose, įmonėse. Tai palietė ne vieną sektorių, palietė, deja, labai daug visuomenės gyvenimo sričių. Žinoma, mes su nerimu žiūrėjome į tai, kas vyksta, ir turbūt galima sakyti, kad tik laiko klausimas buvo, kada atsitiks kokia bėda ir mūsų gydymo įstaigoje“, – antradienį Šiauliuose sakė R. Mažeika.

Jis teigė, kad ši situacija kelia nerimą, nes pirmasis atliktas testas pacientei infekcijos neparodė.

„Tas faktas buvo patvirtintas vakar dieną, pacientei, kuri pateko į Šiaulių ligoninę prieš 10 parų, pagal mūsų nustatytą tvarką atliktas PGR testas, jis buvo neigiamas, pacientė buvo gydoma, ruošiama į slaugos ligoninę. Pagal visas taisykles, testą mes turim kartoti antrą kartą, ir jis pasirodė teigiamas“, – pasakojo Šiaulių ligoninės vadovas.

Jis teigė, kad tada kilo labai daug klausimų, tad testuoti buvo pradėtas visas skyrius.

„Deja, šiandien mes jau turime 6 užsikrėtusius pacientus ir 5 personalo darbuotojus“, – dabartinę situaciją vertino jis.

„Pacientų būklė lengva arba besimptomė, tikrai net nebūtume įtarę, kad ir personalas turi tą virusą“, – sakė Šiaulių ligoninės direktorius.

Nervų ligų skyrius savo darbą tęs atskirose palatose, tačiau pats skyrius bus uždarytas. Teikiantys konsultacinę pagalbą „bus nukreipti į švarų padalinį, kur bus guldomi ligoniai“.

„O šis skyrius dvi savaites bus stebimas, visų pacientų būklė bus stebima, nepaisant jų testo rezultato“, – teigė Šiaulių ligoninės vadovas. Šiuo metu tiriama apie 80 galimų kontaktų.

Jis prašė pacientų suprasti, kad bus atidėta dalis ambulatorinių konsultacijų.

„To nepatogumo pacientai tikrai patirs, planinę konsultaciją neurologiniame skyriuje galima perkelti kitu laiku“, – apie būsimus pokyčius kalbėjo jis.

Galėjo užsikrėsti ir ligoninėje

Didžiausias koronaviruso židinys šiuo metu atsivėrė Radviliškio ligoninėje. Šiaulių ligoninės direktorius R. Mažeika svarstė, kodėl koronavirusas vėl grįžta į gydymo įstaigas.

„Mes šiuo metu turime labai daug besimptomių atvejų, tai – pirma priežastis. Antra – žiemą mes buvome nustoję teikti planines operacijas, ligoninėje buvo absoliučiai saugiai suformuotas paslaugų teikimas – tik būtinoji pagalba, ir mes galėjome turėti prabangą, kad palatoje buvo po vieną žmogų, tada jautėmės žymiai saugesni“, – sakė jis.

Pašnekovas teigė, kad personalas į virusą reaguoja adekvačiai, jis jau suprantamas.

„Tokių atvejų bus, tai nebeturėtų stebinti“, – kalbėjo Šiaulių ligoninės vadovas.

Jis teigė, kad kol kas nėra aišku, nuo ko virusu užsikrėtė pirmas žmogus, kuriam patvirtinta ši infekcija.

„Mes visiems pacientams atliekame PGR testą, nes Šiaulių mieste plitimas labai didelis, tad savo personalo 15 procentų testavome, tai privaloma. Bet, žinoma, šiandien atsakyti tiksliai negalime, infekcijų kontrolės skyrius atliko tyrimą ir labai sunku pasakyti, kas tai buvo. Ar tai buvo pacientė, kuri pateko, jai dar buvo inkubacinis periodas, po kiek dienų, kad ir be simptomų, paaiškėjo, jog ji serga. Atsakyti šiandien praktiškai neįmanoma“, – sakė pašnekovas.

Jis teigė, kad nevalia atmesti ir versijos, kad pacientė užsikrėtė ligoninėje. Tad kol kas negalima tiksliai pasakyti, ar infekcija neišplito į kitus skyrius.

Delfi primena, kad Lietuvoje per vakar dieną buvo patvirtinti 45 nauji koronaviruso atvejai.