Rugsėjo pradžioje Vilniuje, kur pastaruoju metu JAV ir Libano pilietybę turintis A. Khawaja gyveno, sulaikytas JAV pilietis iš karto ikiteisminio tyrimo teisėjų sprendimu buvo suimtas, o už savo laisvę jis pasiūlė net 770 tūkstančių eurų užstatą, tačiau Vilniaus apygardos teismo trijų teisėjų kolegija penktadienio popietę A. Khawajos prašymo nepatenkino ir nepanaikino jam skirtos griežčiausios kardomosios priemonės – suėmimo dviem mėnesiams.

A. Khawaja yra vedęs lietuvę Grėtę Raudytę, ji dar 2015 m. JAV laimėjo grožio konkursą „Model Turned Superstar“. Milijardierius yra šio konkurso organizatorius ir prodiuseris, jis į savo konkursą buvo pasikvietęs ir stilistę Astą Valentaitę. Žiniasklaidoje skelbta, kad vyras buvo jos prodiuseris.

Generalinei prokuratūrai perduotuose JAV dokumentuose teigiama, kad A. Khawaja „2017–2018 metais vykdė plataus masto schemą, skirtą pervesti milijonus dolerių neteisėtų ir viršijančių leistinas rinkimų kampanijų įmokų, įskaitant pinigus iš užsienio vyriausybės, į 2016 m. JAV prezidento rinkimų ir kitus JAV politinius komitetus“.

Palaikė H. Clinton, bet spaudė ranką D. Trumpui

A. Khawaja kartu su H. Clinton ir kitais jos rėmėjais po 2016 m. JAV prezidento rinkimų buvo Ovaliniame kabinete, kur spaudė ranką išrinktajam prezidentui D. Trumpui.

Suimti A. Khawają dar praėjusių metų liepos 11 d. nutarė JAV Kolumbijos apskrities apylinkės teismas, išdavęs arešto orderį. O šių metų rugpjūčio 27 d. JAV Teisingumo departamentas Lietuvai pateikė prašymą laikinai įtariamąjį suimti, kol bus nuspręsta dėl jo ekstradicijos.

JAV pareigūnų nurodytuose dokumentuose paskelbta, kad A. Khawaja įtariamas nusikalstamu būdu įgytų pinigų ar turto legalizavimu, dokumentų klastojimu ir panaudojimu, apgaulingu apskaitos tvarkymu, trukdymu teisėsaugos institucijų darbui.

Tačiau, pasak JAV piliečio gynėjų, Lietuvai perduotame JAV prašyme nėra pateikta jokių duomenų, kurie leistų pagrįstai manyti, kad „buvo suklastotas koks nors dokumentas, kad buvo trukdyta teisėjui, prokurorui, ikiteisminio tyrimo pareigūnui, advokatui arba tarptautinio baudžiamojo teismo ar kitos tarptautinės teisminės institucijos pareigūnui atlikti jiems pagal kompetenciją priskirtas funkcijas, kad buvo apgaulingai tvarkyta kurio nors ūkio subjekto buhalterinė apskaita ar kad buvo siekiama nuslėpti ar įteisinti turtą, žinant, kad jis gautas nusikalstamu būdu“.

Pasak jų, už pažeidimus, padarytus finansuojant politines partijas ar kandidatus prezidento rinkimuose, baudžiamoji atsakomybė Lietuvoje atsirado tik nuo 2020 m. sausio 1 d. , todėl 2016–2018 m. padarytos veikos JAV mūsų šalyje nebuvo laikomos nusikaltimu.

Asta Valentaitė ir Andy Khawaja
Į Lietuvą A. Khawaja atvyko 2019 m. birželį.

„Lietuvos Respublika yra jo ir jo šeimos nuolatinė gyvenamoji vieta, nuo 2019 m. birželio iki šiol A. Khawaja nuolat keliavo verslo reikalais po įvairias užsienio valstybes, skraidė lėktuvais, kirsdavo įvairių valstybių sienas naudodamasis savo dokumentais (tą rodo sienos kirtimo atspaudai jo pase) – to jis nebūtų daręs, jei būtų slėpęsis nuo baudžiamojo persekiojimo ir vengęs sulaikymo“, – pabrėžė JAV piliečiui taip pat atstovaujantis advokatas Laimonas Judickas.

Norėjo daryti įtaką H. Clinton, jei ši būtų laimėjusi

Vilniaus apygardos teismas, praėjusį penktadienį palikęs galioti A. Khawajai nuo rugsėjo 3 d. skirtą suėmimą, pažymėjo, kad iš JAV pateiktų duomenų galima manyti, jog įtariamasis išties galėjo padaryti jam inkriminuojamas nusikalstamas veikas.

„JAV teisėsaugos institucijos surinko ir kitus duomenis: ištyrė A. Khawajos elektroninius susirašinėjimus su galimais bendrininkais dėl pinigų pervedimo, banko sąskaitas ir išrašus, JAV bendrovių finansinius dokumentus“, – teisėjai pabrėžė, kad neturi jokio pagrindo nesivadovauti pateiktais duomenimis.

Be to, jų teigimu, pateikiant prašymą dėl asmens laikino suėmimo ekstradicijos tikslu, prašančiajai valstybei nėra nustatyta pareiga pateikti šio asmens kaltę pagrindžiančius įrodymus, todėl jų pakankamumas svarstant prašomo perduoti asmens laikino suėmimo klausimą esant šiai teisinio bendradarbiavimo stadijai nevertinamas, ir tai nepažeidžia nei nacionalinės, nei tarptautinės teisės.

Pasak teismo, A. Khawaja „įtariamas tuo, jog 2017-2018 m. vykdė plataus masto schemą, skirtą pervesti milijonus dolerių neteisėtų ir viršijančių leistinas rinkimų kampanijų įmokų, įskaitant pinigus iš užsienio vyriausybės, į 2016 m. JAV prezidento rinkimų ir kitus JAV politinius komitetus“.

Jų teigimu, Lietuvoje gyvenęs milijardierius „siekė nuslėpti savo nusikalstamas veikas, įskaitant pinigų plovimą per kelias įmones ir sąskaitas (įskaitant užsienio bankų sąskaitas) bei dokumentų klastojimą, siekiant pateikti savo neteisėtas operacijas kaip teisėtus komercinius sandorius“.

„Pagal pateiktus duomenis, A. Khawaja susitarė su George'u Naderiu, užsienio vyriausybių Artimuosiuose Rytuose patarėju, atlikti daugiau kaip 3,5 mln. JAV dolerių neteisėtų kampanijos įnašų ir pervedė šiuos neteisėtus įnašus į įvairius politinius komitetus, remiančius konkretų kandidatą į JAV prezidentus 2016 m. rinkimuose, – taip siekta gauti prieigą prie kandidato ir daryti jam įtaką, – nurodė Vilniaus apygardos teismas. – Be to, A. Khawaja sudarė fiktyvią licencijavimo sutartį, perdavė šimtus tūkstančių dolerių šešiems draugams ir bendrininkams bei liepė jiems jų vardu neteisėtai paaukoti pinigus jo remiamam kandidatui į JAV prezidentus. Tai leido jam viršyti teisėtai apribotas įnašų ribas ir buvo sukurta neteisinga ataskaita apie faktinį įmokų šaltinį.“

JAV dokumentuose minimas George'as Naderis yra iš Libano kilęs amerikiečių verslininkas, šiuo metu nuteistas dėl pedofilijos, užsienio žiniasklaida yra skelbusi jo nuotraukų, kuriose jis pozuoja su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. A. Khawaja teigė, kad G. Naderis esą jam yra pasakojęs, jog investuotojai iš Jungtinių Arabų Emyratų bei Saudo Arabijos sumokėjo apie 10 mln. JAV dolerių D. Trumpo rinkiminei kampanijai paremti.

Be to, pažymima, kad A. Khawaja, sužinojęs apie jo atžvilgiu pradėtą JAV teisėsaugos institucijų baudžiamąjį persekiojimą, „dėjo dideles pastangas tam kliudyti, įskaitant poveikį liudytojams ir paveikiant įrodymus bei bėgant nuo Federalinio tyrimų biuro pareigūnų, kai šie bandė atlikti teismo sankcionuotą jo mobiliojo telefono apžiūrą“.

„Šie duomenys leidžia spręsti, kad A. Khawaja yra suinteresuotas išvengti JAV vykdomo baudžiamojo persekiojimo, ir, turėdamas tokią galimybę, gali bėgti (slėptis) nuo jo“, – teisėjai nurodė, kodėl Vilniuje sulaikytas JAV ir Libano pilietis negali būti išleistas į laisvę.

Teismas taip pat pabrėžė, kad iš Europolo JAV biuro buvo gauti duomenys, jog yra pagamintas netikras A. Khawajos Meksikos Jungtinių Valstijų piliečio pasas, kuris galioja iki 2030 m. rugpjūčio 14 d. Todėl, teismo nuomone, faktas, kad įtariamasis gali disponuoti suklastotais asmens dokumentais, sudaro pakankamą pagrindą manyti, jog jis gali bandyti pabėgti iš Lietuvos, panaudodamas neteisėtus būdus ir priemones.

Advokatai: Khawaja mano, kad tai – politinis susidorojimas

JAV verslininkui A. Khawajai atstovaujančių advokatų nuomone, sulaikytam įtariamajam skirta kardomoji priemonė nėra nei proporcinga, nei teisinga ir kelia daug papildomų klausimų – esą neatsižvelgta net į tai, kad nedelsiant į Generalinės prokuratūros sąskaitą buvo pervestas solidus užstatas, o tai įprastai leidžia taikyti švelnesnę priemonę.

Pasak advokatų kontoros „Triniti“, kuri atstovauja A. Khawajai, vadovaujančios partnerės advokatės Vilijos Viešūnaitės, suėmimas gali būti skiriamas tik tais atvejais, kai švelnesnėmis kardomosiomis priemonėmis negalima pasiekti kardomosios priemonės tikslų.

Hillary Clinton ir Donaldas Trumpas
„Kardomosios priemonės gali būti skiriamos siekiant užtikrinti įtariamojo, kaltinamojo ar nuteistojo dalyvavimą procese, netrukdomą ikiteisminį tyrimą, bylos nagrinėjimą teisme ir nuosprendžio įvykdymą, taip pat siekiant užkirsti kelią naujoms nusikalstamoms veikoms“, – sakė ji.

Advokatė teigia, jog praeityje advokatų kontoros klientas niekada nėra baustas už jokį teisės pažeidimą, todėl šiuo atveju nėra jokio pagrindo suėmimu užkirsti kelią naujoms nusikalstamoms veikoms. Taip pat, pasak advokatės, A. Khawaja turi leidimą gyventi Lietuvoje, jo žmona ir nepilnametis sūnus yra Lietuvos Respublikos piliečiai.

„A. Khawaja Lietuvoje turi nekilnojamojo turto, kur iki sulaikymo daug metų reguliariai reziduodavo, – pažymėjo V. Viešūnaitė. – Teismų praktikoje šios aplinkybės įprastai leidžia taikyti švelnesnę nei suėmimas kardomąją priemonę.“

A. Khawaja yra siejamas su praėjusių JAV prezidento rinkimų kampanijų finansavimu. JAV teisėsaugos jis yra kaltinamas H. Clinton rinkimų kampanijos neteisėtu finansavimu. A. Khawaja užsienio žiniasklaidai šių metų pradžioje teigė, jog yra persekiojamas, nes žino schemą, kaip Saudo Arabijos ir Jungtinių Arabų Emyratų vadovai finansavo dabartinio JAV prezidento rinkimų kampaniją.

Pasak „Triniti“ advokatės V. Viešūnaitės, tai, kad A. Khawaja yra puikiai pažįstamas su JAV politikos elitu, o visa šita istorija prasidėjo likus mažiau nei metams prieš šių metų lapkričio mėnesį vyksiančius JAV prezidento rinkimus, kelia klausimą dėl politinės šios bylos potekstės.

„Areštas Lietuvoje buvo įvykdytas likus tik dviem mėnesiams iki rinkimų, o kardomoji priemonė paskirta būtent tokiam pačiam terminui, tad neatmestina, kad visa tai turėjo įtakos kitokiam, nei įprasta praktikoje, sprendimui dėl kardomosios priemonės ir pažeidė mūsų kliento teises“, – teigė ji.

Klimpsta giliau: kaltę pripažino advokatas

JAV Teisingumo departamentas pranešė, kad Kalifornijoje dirbantis advokatas Rudy Dekermenjianas pripažino kaltę daugiamilijoninės dolerių kampanijos indėlio sąmokslo byloje, dėl ko ir buvo sulaikytas A. Khawaja.

„Kalifornijoje advokatas R. Dekermenjianas šiandien pripažino savo kaltę dėl sąmokslo prisidėti nuslepiant per didelį paramos skyrimą JAV prezidento rinkimuose 2016 m. ir vėliau“, – teigiama Teisingumo departamento pranešime.

Anot pareigūnų, advokatas nuo 2016 m. kovo mėn. iki 2018 m. birželio mėn. susitarė su A. Khawaja ir kitais asmenimis neteisėtai prisidėti prie politinių komitetų ir 2016 m. spalį iš A. Khawajos gavo 50 tūkst. JAV dolerių, kuriais prisidėjo prie paramos H. Clinton. Šiuos pinigus advokatas gavo politinio renginio, kurį organizavo A. Khawaja, metu.

Be to, advokatas nurodė, kad 2018 m. spalį jis gavo dar tokią pačią sumą – reikėjo prisidėti prie kito politinio komiteto.

Pažadėjo sumokėti 110 milijonų dolerių

JAV žiniasklaida praėjusią vasarą skelbė, kad mokėjimų bendrovės „Allied Wallet“ vadovas A. Khawaja su dar dviem vyresniaisiais kompanijos pareigūnais susitarė JAV sumokėti 110 mln. dolerių žalą, kuri buvo padaryta atliekant sukčiavimus.

Federalinis tyrimas buvo pradėtas po žurnalistų iš „The Associated Press“ dar 2018 m. atlikto tyrimo – A. Khawajos kompanija padėjo pornografams, šešėliniams skolų išieškotojams ir lošėjams ofšoruose prisijungti prie tarptautinės bankų sistemos, dažnai pasitelkdama fiktyvias užsienio korporacijas ir padirbtas svetaines, kad užmaskuotų pagrindinį verslą. Ataskaitos buvo pagrįstos tūkstančiais vidinių įmonės įrašų, kuriuos gavo žurnalistai.

Dėl to iš A. Khawajos buvo atimtas prabangus namas Kalifornijoje, daugiau turto nebuvo rasta.

Lietuvos jaunimui pasakojo savo sėkmės istoriją

A. Khawaja dar 2014 m. dalyvavo Prienų rajone vykusiame Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime – čia skaitė paskaitą apie savo gyvenimą. Jis teigė, kad dėl karinių konfliktų Libane paliko tėvynę ir persikraustė į JAV, tada jo kišenėje buvo vos daugiau nei 20 dolerių.

Vyras pasakojo, kad dirbdamas užkandinėse, prekybos centruose ir prekyboje giliai širdyje turėjo svajonę – turėti didžiulę bendrovę, kuri teiktų paslaugas visame pasaulyje.

„Kai neturėjau pinigų, valgydavau virtas bulves, todėl man labai artimi atrodo jūsų cepelinai, tik dar jūs juose mėsos turite“, – suvažiavime šmaikštavo milijardierius. Jis prisiminė, kad dar prieš dešimtmetį buvo daugelio renginio dalyvių vietoje – nieko neturėjo, jo svajone niekas netikėjo.

Andy Khawaja
„Mano svajonė atrodė kaip neįmanoma misija, tačiau aš tikėjau neįmanomu, ir tai vėliau tapo įmanomu, – kalbėjo jis. – Gamindamas mėsainius, dirbdamas prekybos centre visada giliai širdyje norėjau turėti pasaulinę įmonę, kuri aptarnautų klientus visoje planetoje“.

Savo svajonei įgyvendinti vyras teigė atidavęs visą savo energiją. Pirmuosius ketverius metus jo verslas pelno negeneravo, tačiau A. Khawaja nepasidavė.

„Lietuvių sutinku visur – nuo Londono iki Honkongo. Klausiu jų, kodėl dirba statybose ar restoranuose, jei turi savo idėjų. Sulaukiu atsakymo, kad jie yra praradę viltį. Tačiau jūs galite grįžti į Lietuvą ir kurti čia“, – sakė jis.

A. Khawaja teigė esantis sužavėtas galimybėmis Lietuvoje, išvystyta infrastruktūra, išsilavinusia darbo jėga.

Pasak verslininko, jis net pats mato investicinių galimybių Lietuvoje.

„Turite savęs paklausti, kur save matote po penkerių, dešimties metų. Niekas neateis ir neduos lagamino su pinigais ir nepasakys, kad pradėtum verslą. Viską turite padaryti patys. Nebūkite nedrąsūs. Kai kurie galvoja, kad jei jiems nepasiseks, bus nevykėliai, bet, atvirkščiai – nevykėlis būsi, jei nieko nepradėsi“, – ragino renginio dalyvius milijardierius.

Milijardierius prisipažino, kad nesėkmės gyvenime jį irgi kartais paliesdavo, tačiau kaskart po jų likdavo stipresnis.

„Daugelis sako, kad turi kurti verslą, kuris suteikia pinigų, bet svarbiausia – daryti tai, ko nori širdis“, – pridėjo jis.

Pasak jo, informacinių technologijų bumas suteikia tiek daug neribotų galimybių, kad savo sėkmę pasiekti gali bet kas ir bet kuriame pasaulio kampelyje.

„Negalvokite, kad esate maži. Kai tik sutinku žmonių su geromis idėjomis, kurios man patinka, investuoju, nes noriu tiems žmonėms suteikti drąsos pasiekti savo svajonę. Man tai labai svarbu, nes mano idėjomis niekas netikėjo, niekas nedavė pinigų, – prisipažino A. Khawaja. – Tunelio gale visada yra šviesa. Klausimas tik tas, ar jūs norite ją pasiekti, ar pasitrauksite viduryje tunelio.“

Iš elektroninių pervedimų verslo milijardus susikrovęs libanietis ragino atsikratyti baimių. Pasak jo, gyvenimas – tai lyg kova bokso rinke, kur negalima pasitraukti jai prasidėjus.

„Nevykėliai neegzistuoja. Viskas yra tik žmonių galvose“, – akcentavo vyras.