Kaip rašo Vokietijos mikrobiologė Giulia Enders savo tarptautiniu bestseleriu tapusioje knygoje „Žarnyno žavumynai“ (lietuviškai knygą išleido leidykla „Kitos knygos“, iš vokiečių kalbos išvertė Kristina Sprindžiūnaitė), miegodami mes beveik negaminame seilių, tad dažnam žmogui rytą iš burnos sklinda nemalonus kvapas ar skauda gerklę.

G. Enders rašo: „Burnos mikrobams tos aštuonios valandos menko seilėtekio – laisvas plotas. Įžūlios bakterijos tuomet gali daug labiau reikštis, o burnos ir gerklės gleivinėms taip trūksta drėkinamojo įrenginio.

Dėl to dantų valymas prieš miegą ir po jo – gudrus sumanymas. Vakare šitaip burnoje apmažinama bakterijų ir naktis pradedama su iš pradžių negausiais vakarėlio svečiais – mikrobais. O iš ryto iškuopiami nakties šėlionių likučiai. Laimei, iš ryto seilių liaukos atsibunda kartu su mumis ir tuojau pat imasi gamybos! Vėliausiai rytinė duonos riekė ar dantų šepetėlis kaip reikiant sužadina seilėtekį, o jis mikrobus pašalina ar nustumia juos žemyn, į skrandį. Likusį darbą atlieka skrandžio rūgštis. Tie, kuriuos kvapas iš burnos vargina ir dieną, turbūt pašalino nepakankamai smirdančių bakterijų. Šios gudrutės mėgsta slėptis po naujai susidariusiu mucinų tinklu, o ten antibakterinės seilių medžiagos ne taip gerai jas pasiekia. Tuomet padės liežuvio grandiklis arba ir ilgas gumos kramtymas – kramtant ėmusios smarkiai tekėti seilės nuplauna mucinų slėptuves“.

G. Enders knygos „Žarnyno žavumynai“ viršelis.

Taigi, dabar jau turbūt suprantamiau, kodėl dantis svarbu valyti bent du kartus per dieną – rytą ir vakare. Su tuo vakaru lyg ir viskas aišku: dantis išsivalome prieš eidami miegoti, o kada tai daryti ryte: vos pabudus ar jau papusryčiavus? Ir kokio kietumo dantų šepetėlį verta rinktis? Neaišku ir kaip elgtis su tarpdančių siūlu: kartais pasigirsta raginimų jo nenaudoti, esą tai tik kenkia dantims.

Pagaliau – kodėl net ir tiems, kurie kruopščiai valosi dantis, jie vis tiek genda ar pasidaro jautrūs?

Į šiuos ir kitus dažnam aktualius klausimus apie dantų higieną sutiko atsakyti gydytoja odontologė Indrė Stankevičienė.

– Kaip dažnai reikia valyti dantis? Ar užtenka tik rytą ir vakare?

– Galima teigti, kad tikrai užtenka valyti dantis ryte ir vakare, su sąlyga, kad tai darote ne tik tinkamu dažniu, bet ir kokybiškai. Pacientai dažnai nustemba, kad jiems apsilankius pas mus, gydytojus odontologus, randame apnašo ant ką tik nuvalytų dantų. Bet tam ir reikalingi profilaktiniai vizitai, kad padėtume jums susigaudyti, ar tikrai gerai valote dantis, pastebėtume, kurias vietas prieiti jums sunkiau, patartume, kokias burnos priežiūros priemones vertėtų rinktis būtent jums. Labai svarbu, kad valydami dantis tai darytumėte sistemingai, apgalvotai, iš eilės teisingais judesiais nuvalytumėte visus dantis ir jų paviršius. Jei tokios sistemos nesilaikote, dažniausiai dantų valymas tampa labai chaotišku, tad nuolatos nenuvalomos tam tikros dantų vietos, kurios vėliau pažeidžiamos ėduonies, o dantenos – dantenų uždegimo. Patartina atkreipti dėmesį ir į valymo trukmę – jei matote, kad dantis valote trumpiau nei dvi minutes, greičiausiai visų dantų paviršių kruopščiai nuvalyti nespėjate.

– Ar dantis valyti rytą reikėtų tik pabudus, ar jau papusryčiavus? Teko girdėti, kad iškart po valgio nerekomenduojama – reikėtų palaukti. Ar tai tiesa?

– Nors valymo metas nėra taip griežtai apibrėžtas, visgi, dėliojant įvairius mokslinius pliusus ir minusus, linkstama prie to, kad geriausia būtų, jei dantis valytumėte dar prieš pusryčius. Taip pašalinsite per naktį susikaupusį dantų apnašą, suaktyvinsite seilių veiklą, o jau pavalgius pusryčius burną praskalaukite vandeniu.

Tokia dantų valymo rutina ypač tiks tiems, kurie pusryčiaudami vartoja rūgštų maistą ar gėrimus, pavyzdžiui, vaisius, sultis, vandenį su citrina. Po tokių pusryčių valandą laiko dantų valyti apskritai negalima, nes rūgštys savaime tirpdo danties emalį, o dantų šepetėliu jį dar labiau pažeistumėte. Jei pusryčiaujate būtent taip, po valgio praskalaukite burną vandeniu, galima ir kelias minutes pakramtyti kramtomąją becukrę gumą, kad suaktyvintumėte seilėtekį, o dantų valymą valandai atidėkite arba valykite prieš valgį. Tokia pat taisyklė galioja ir valgant rūgščius produktus kitu dienos metu.

Vanduo su citrina.

– Sakoma, kad verčiau rinktis minkštą dantų šepetėlį. Kam tuomet skirtas vidutinio kietumo?

– Iš tiesų, gydytojai odontologai dabar vieningai rekomenduoja naudoti minkštą dantų šepetėlį. Nors lietuvaičiams vis dar atrodo, kad vidutinis šepetėlis, tai tarsi optimalus vidurys tarp kieto ir minkšto šepetėlio, tačiau tokia priemone ženkliai lengviau pažeisti danties ir burnos audinius. Praktikoje sutinkame nemažai pacientų, ypač vyrų, kurie naudodami netaisyklingą valymo techniką, kietesnį dantų šepetėlį ir stiprią valymo jėgą pažeidžia dantų emalį. Tuomet atsidengia giliau esantys danties audiniai, tokie dantys dažniau tampa jautrūs, neestetiški, lengviau pažeidžiami. Netaisyklingai valant, galima pakenkti ne tik dantims, bet ir dantenoms, kurios gali atsitraukti, apnuogindamos jautrias dantų šaknis.

Jautrūs dantys.

– Ar derėtų naudoti tarpdančių siūlą? Skaičiau, kad kai kurie medikai to nerekomenduoja?

– Šiandieninės rekomendacijos sako, kad kiekvienas iš mūsų turėtume du kartus per dieną dvi minutes valyti dantis ir kartą per dieną tarpdančius valyti tarpdančių siūlu ar tarpdančių šepetėliais. To ir turėtume laikytis. Štai, pavyzdžiui, šiais metais pasirodžiusi mokslinė studija, kurios metu tirti vyresnio amžiaus žmonės ir jie stebėti penkerius metus, apibendrino, kad tie, kurie valė tarpdančius, mažiau sirgo periodonto ligomis, turėjo mažiau ėduonies pažeidimų. Tyrėjai netgi išskyrė, kad per tuos penkerius metus tarpdančius valę asmenys neteko vidutiniškai 1 danties, o tie kurie tarpdančių nevalė – prarado 4!

Mokslininkai atkreipė dėmesį į tai, kad tarpdančių valymas buvo naudingiausias krūminiams dantims, bet, aišku, būtina vienodai gerai valyti visus savo dantis. Tos kelios minutės, praleistos taip, kaip rekomenduojame, iš tiesų gali ženkliai pagerinti jūsų burnos sveikatą ir sutaupyti daug laiko bei finansinių išteklių vėliau, gydant įvairias komplikacijas.

Dantų valymas tarpdančių siūlu.

Kaip ir valant dantis šepetėliu, labai svarbu tarpdančius valyti taisyklingai. Neretai mūsų pacientai, pajutę diskomfortą naudojant šias priemones, o kartais ir visai nepavykus jomis pasinaudoti, numoja ranka ir visai tarpdančių nebevalo. Labai skatinu visus nesigėdyti ir papasakoti gydytojui apie iššūkius, su kuriais susiduriate, daugumą jų tikrai lengva išspręsti tiesiog parenkant tinkamą priemonę ir techniką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)