Šią savaitę nenutylanti tema prasidėjo nuo to, kad garsi dainininkų pora – Erica Jennings ir Jurgis Didžiulis – viešai paskelbė atsisakantys „Telia“ paslaugų dėl to, kad bendrovė, save įvardijanti kaip socialiai atsakingą, savo reklamoje pasirinko žymiuosius brolius Lavrinovičius, kadaise teistus už išžaginimą. Tokia situacija šalyje greitai virto skandalu, į kurį sureagavo ir minėtoji telekomunikacijų bendrovė, nusprendusi stabdyti kritikos sulaukusią reklamą. Šis žingsnis sukėlė dar daugiau diskusijų – vieni tikino, kad broliai savo praeities nuodėmes jau atpirko ir nusipelnė gyventi ramybėje, kiti teigė, jog tokiems nusikaltimams moralinio senaties termino nėra.

Apie daug dėmesio sulaukusią situaciją socialinėje erdvėje pasisakė ir menininkas A. Gataveckas, atskleidęs kitą medalio pusę.

„Man labai patinka Jurgio, Ericos veikla. Nenorėčiau pulti tų, kurių darbais žaviuosi... Tad sakau – tai tikrai nėra puolimas, nes iš dalies Erikai ir Jurgiui pritariu, tačiau galvoju, kad šioje situacijoje patartina žiūrėti į abi medalio puses. Liečiu tą, apie kurią kalba mažai.

Turiu likimo draugų, kurie atliko bausmę už padarytus nusikaltimus. Jie kabinasi į gyvenimą ir nori virsmo tapti dorais… Žinau, jog Lavrinovičiai yra šiems pavyzdys, ko gero, ne tik jiems, bet ir kitiems, bausmę atlikusiems buvusiems nusikaltėliams… Ar reikia ignoruoti pasitaisiusių žmonių kaip galimo pavyzdžio kitiems nusikaltėliams buvimą? Autoriteto, kuris įkvepia būti dorais?

Jei už nusikaltimą gavo bausmę ir atliko ją, tai ar teisiškai teisingas požiūris į juos žiūrėti kaip į nusikaltėlius, kurie turi būti apriboti visą likusį gyvenimą? Šie krepšininkai skirtus turnyrų medalius gavo ar ir tų neturėtų gauti? Taip, nusikaltęs negali gauti valstybinių apdovanojimų, nes tai parašyta įstatyme. Valstybiniai apdovanojimai yra atimami, jei esi nuteisiamas. Tačiau nusikaltęs gali dalyvauti reklamose, taip kaip gali gauti turnyrų medalius. Įstatymas to nedraudžia. Ar turėtų? Gal, o gal ir ne (dėl autoriteto, kuris įkvepia būti dorais atvejo). Jų situacijoje integracija į visuomenę (kaip normalių žmonių) teisėta. Norim to ar ne.

Jurgis ir Erica yra labai žinomi žmonės, turi didelį smūgį, kuris užkabina ne tik brolius. Sudrebino taip, kad galimai kitokie skausmai jau paliečia ir Lavrinovičių artimus žmones“, – pastebėjo A. Gataveckas, pridūręs, kad šioje situacijoje yra atveriama galimybė tyčiotis ne tik iš pačių sportininkų, o ir jų artimos aplinkos.

Dėl to žinomas menininkas garsiems sportininkams siūlo nepabijoti kalbėti ir ginti žmones, patyrusius smurtą, kaip tą daro Erica ir Jurgis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (476)