Už naujus raktelius būtų tekę pakloti 500 eurų

Pamesti automobilio rakteliai gali ne tik sukelti daug nepatogumų, bet ir brangiai kainuoti. Tuo neseniai įsitikino kaunietis studentas Lukas, pasidalinęs savo patirtimi.

„Viskas vyko „Taboo“ klube, Kaune. Tiksliai laiko nepamenu, tačiau apie 3 val. nakties išėjęs iš klubo pasigedau buto ir automobilio raktelių. Įtarėme, kas juos paėmė, nes žinojom, kur maždaug galėjo jie iškristi. Ieškojom tų žmonių kitame klube, tačiau neradom. Grįžom paieškoti į klubą, ten taip pat paieškos vyko nesėkmingai“, – prisimena vyras.

Vėliau apie dingusius raktelius vyras pranešė feisbuke, o taip pat kreipėsi į klubo, kuriame pametė raktelius, administraciją. Deja, rakteliai taip ir neatsirado, o vyras net nesitikėjo, kaip brangiai visa tai gali jam kainuoti.

„Visi bandymai nepadėjo. Net radau asmenis, kurie, kaip įtarėme, paėmė raktelius, tačiau jie prisiekinėjo, kad to nedarė. Galų gale teko darytis tiek buto, tiek automobilio naujus raktelius. Bėda buvo ta, kad neturėjau atsarginių mašinos raktelių. Paskambinus į „Mercedes-Benz“ automobilių centrą, man pasakė, jog naujų raktelių kaina – 500 eurų, o jų gamyba dar užtruks apie savaitę laiko“, – sako kaunietis.

Tiesa, jis neskubėjo užsisakyti naujų raktelių, tikėdamasis, kad pavyks rasti kitą sprendimą. Juk 500 eurų – išties nemaža suma.

„Laimei, per pažįstamus žmones pavyko rasti, kas galėtų padėti pigiau. Galų gale, automobilio ir buto rakteliai man kainavo 200 eurų. Nors tai ganėtinai maži pinigai, būnant studentu, tokios išlaidos labai jaučiasi”, – sako jis.

Svarbu turėti atsarginius raktelius, bet ne visi tai apgalvoja

Pametus raktelį ar jį užtrenkus, praverčia atsarginis raktas, tačiau vairuotojams tenka atsidurti situacijose, kai atsarginio rakto jie neturi. Tokiais atvejais tenka kreiptis pagalbos į spynų meistrus.

Kaip teigia Vilniaus Kalvarijų gatvės „Martono“ serviso vadovas Artūras Dėdinas, dėl šios problemos įprastai į jų autoservisą kreipiamasi ne taip dažnai, tačiau, priklausomai nuo metų laiko, kartais tenka skubėti vairuotojams į pagalbą keliskart į savaitę.

„Gali būti per savaitę du atvejai, o gali būti per pusmetį nė vieno. Aišku, vasarą gal kažkiek ir daugiau atvejų, kai pametami automobilių rakteliai. Juk atostogos, žmonės labiau atsipalaidavę“, – pastebi jis.

Anot jo, pametus automobilio raktelius, pirmiausia vairuotojams reikėtų kreiptis į specializuotas raktų dirbtuves. Avarinio automobilio durų atidarymo kainos prasideda maždaug nuo 30 eurų, tačiau, priklausomai nuo automobilio modelio, gali siekti ir 100 eurų.
Automobilio spynelė

Kiek daugiau gali tekti sumokėti už naujų raktelių gamybą. Senesniems automobilių modeliams raktelius pagaminti paprasčiau ir pigiau, o naujesniems modeliams, dėl sudėtingesnės užrakinimo sistemos, naujo rakto gamyba ir programavimas dažnai siekia kelis šimtus eurų.

„Tam, kad netektų atsidurti tokioje situacijoje, reikėtų turėti atsarginius raktus – bent vieną egzempliorių. Vykstant į tolimesnę kelionę, reikėtų pasiimti jį su savimi ir laikyti ne automobilio viduje, o saugioje vietoje“, – pataria jis.

Apsidraudusiems dalis pagalbos paslaugų suteikiama nemokamai

Pametus raktelį ar jį užtrenkus, vairuotojus gali išgelbėti ir civilinės atsakomybės privalomasis draudimas. Kaip aiškina „Lietuvos draudimo“ Transporto žalų skyriaus vadovas Giedrius Petrikas, įprasta manyti, kad privalomasis draudimas praverčia tik nutikus eismo įvykiui, tačiau draudikai savo klientams suteikia daugiau vertės.

Pavyzdžiui, „Lietuvos draudimas“ transporto priemonę apdraudusiems civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu nemokamai suteikia techninės pagalbos tarnybos kelyje paslaugas.

„Nemokama pagalba teikiama prireikus automobilį nuvežti į servisą po avarijos, prireikus pakeisti ratą. Tokia pagalba teikiama ir tada, kai užtrenkiami automobilio rakteliai arba jie pametami“, – sako G. Petrikas.
Automobilio rakteliai

Iš viso „Lietuvos draudimas“ privalomuoju draudimu apsidraudusiems klientams nemokamai suteikiama 10 techninės pagalbos paslaugų. Apskaičiuota, kad vidutinė vieno iškvietimo kaina yra 95 eurai.

Anot G. Petriko, vien šiemet „Lietuvos draudimo“ klientai beveik 300 kartų kvietė techninę pagalbą, prireikus avariniu būdu atrakinti duris. Taigi, tokios situacijos klientams pasitaiko kasdien ir ne po vieną kartą. Dažniausios yra situacijos, kai klientai užtrenkia raktelius automobilio viduje – tokiu atveju techninės pagalbos tarnyba atvykusi avariniu būdu atrakina dureles.

„Jei klientas raktelius pameta ir negali patekti į automobilį, techninės pagalbos tarnyba pristato atsarginį raktų komplektą. Tačiau nemokama paslauga nebus suteikta, jei sugedo pultelis ar spynelė, jei durelės užšalo ir dėl to neatsirakina. Tokiu atveju, sugedus atrakinimo pulteliui, užšalus spynelei, meistrai pasiūlys mokamas paslaugas. Taip pat, atrakinus dureles, jei prireiks gaminti naujus raktus arba programuoti – už tolimesnį remontą taip pat moka pats klientas“, – aiškina G. Petrikas.

„Lietuvos draudimo“ duomenimis, apie 10 proc. vairuotojų, besikreipiančių į techninės pagalbos tarnybą, prašo atrakinti dureles.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)