Reperis jau ilgus metus kuria solinę karjerą ir neslepia, kad jaunoji atlikėjų karta savo gausiai pristatomais kūriniais kiša pagalius į ratus užsiimantiems kokybiška kūryba.

„Su visa pagarba klausytojams, jie patys dažnai būna lengvai paperkami. Jie vejasi mados, žiūri, ką klauso kiti. Taip formuojasi jų skonis. Nors, kad ir kokio muzikos stiliaus klausytų, kiekvienas galėtų pasirinkti tai, ko jis nori klausytis, vietoje to, kas jam peršama. Dainos gali būti įstumiamos į ausis. Jeigu televizija ar radijas norės įsukti vieną ar kitą dainą – jiems tikrai pavyks. Gros tol, kol visiems pradės patikti“, – įsitikinęs Pushaz.

Dvidešimtmetį pramogų pasaulį iš vidaus stebintis atlikėjas ir prodiuseris prakalbo apie šios sferos pokyčius. Deja, muzikos sritis retam atlikėjui yra pelninga ir paranki.

„Pramogų pasaulis keičiasi, kaip ir visada keisdavosi. Galbūt tik tempai greitėja. Yra daug gerų grupių, kurios kuria sau patinkančią muziką. Tokią, kokią ją išjaučia. Sėdi žmonės rūsiuose su gitaromis, būgnais ir t.t. Manau, tokioms grupėms reikėtų daugiau dėmesio iš medijos. Nes kartais jie rodo tik tai, kas valgoma.

Pas mus muzikinės rinkos, galima sakyti, nėra. Tai ne Lenkija ar Rusija, per kurias pravažiavęs tikrai rasi gausų klausytojų būrį. Mūsų rinka tokia maža, kad tu viską turi daryti pats. Tiek kalbant apie prisitaikymą prie klausytojo, tiek apie stengimąsi išlaikyti savąjį aš. Tai yra labai sunku. Dėl to, aš manau, dauguma grupių daro tik tai, kas yra lengvai sukramtoma. Mūsų pyrago gabaliukas labai mažas, todėl suprantu atlikėjus, kurie daro šūdą – jie irgi labai nori valgyti.

Lietuvoje iš muzikos gyvena nebent kokie septyni atlikėjai. Iš pagarbos kolegoms, aš jų nevardinsiu. Nes 90 proc. mūsiškių, kurie dažnai yra ir profesionalai, turi antrus, o kai kurie ir trečius darbus. Ir aš tai žinau iš praktikos. Tai yra normalus dalykas. Čia nėra rinkos. Tu gali būti geriausias reperis, tačiau neturėsi čia to paties, ką turi reperiai Rusijoje“, – įsitikinęs Pushaz.

Anot kūrėjo, atėjo laikai, kai dainininkams nebereikalingos nei įrašų studijos, nei kontraktai su leidybinėmis kompanijomis. „Gali, atsiprašant, ant klozeto sėdėdamas su telefonu kurti muziką. Sąlygos be galo lengvos. Dėl to tos grupės ir atlikėjai kepami kaip bandelės“, – kalbėjo pašnekovas.


Paklaustas, ką mano apie jaunąją reperių kartą, Pushaz negailėjo kritikos: „Jie nėra reperiai“.

„Jeigu žmogus apsivelka odinį švarką ir užsideda šalmą, ar jis jau yra baikeris? Ne, jis neturi baikerio vertybių. Taip ir muzikoje. Kas yra reperis? Žmogus, kuris repuoja. Repuojantis žmogus kalba poezija. Jeigu tekste nėra eilių, to negalima pavadinti repu. Dėl to nemažai jaunimo kuria ne repą, o pop muziką. Taip, dabar tai yra pati populiariausia muzika. Ir čia yra bloga JAV įtaka. Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje, kur dabar populiarūs „Grime“ ir „Drill“ muzikos stiliai, atlikėjai visada išlaiko labai aukštą lygį. Jie gali pasigirti puikia technika, repuoja greitu ritmu, o tai yra labai sudėtinga.

Deja, Amerikoje repas dabar nukrito iki tokio lygio, kad repuoti ten visai nereikia. Užtenka išleisti keletą garsų į mikrofoną ir tai jau skaitosi repas. Amerika formuoja blogą įtaką ir todėl pas mus atsiranda tokių atlikėjų, kurie galvoja, kad repuoja. Na, o jų klausytojai, jaunimas, labai greitai reaguojantys vartotojai, kurie to nesupranta. Jie nepasigilina, nes jiems tokia muzika pateikiama kaip repas“, – kalbėjo Pushaz.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)