Apie tai, remdamasis pažįstamų švietimo srities asmenų informacija, leidiniui papasakojo mokslininkas, buvęs Baltarusijos mokslų akademijos vadovas Aliaksandras Voitovičius.

Maskvos universiteto gimnazijos sekretoriatas „RIA Novosti“ pranešė, kad N. Lukašenka šioje gimnazijoje nesimoko.

Kaip rašo meduza.io, rugpjūčio pabaigoje paaiškėjo, jog N. Lukašenka atsiėmė dokumentus iš Baltarusijos valstybinio universiteto licėjaus, į kurį įstojo baigęs devynias klases.

Apie tai, kad jauniausias A. Lukašenkos sūnus mokslus tęs vienoje prestižiškiausių Maskvos mokyklų, remdamasis nežinomu šaltiniu, rugsėjo 1 d. pranešė aktorius Stanislavas Sadalskis.

Savo tapatybės neatskleidęs buvęs KGB (neaišku, Sovietų Sąjungos ar Baltarusijos) pareigūnas „Komsomolskaja pravda“ informavo, kad N. Lukašenka iš pradžių apsistojo Baltarusijos ambasadoje Maskvoje. Jis esą mokysis prisidengęs fiktyvia pavarde, bet kol kas į mokymosi įstaigą neis.

Nikolajus Lukašenka, Aliaksandras Lukašenka

Buvęs KGB pareigūnas tikino esą Nikolajus „slapta atgabentas į Maskvą“.

„Žinau, kad iš pradžių svarstyta jį siųsti mokytis į Europą ar JAV, tačiau po A. Lukašenkos pokalbių su Vladimiru Putinu priimtas sprendimas, kad saugiausia jam bus Rusijoje. Pirmiausia N. Lukašenka pristatytas į Baltarusijos ambasadą Maskvoje“, – kalbėjo jis.

Buvęs KGB pareigūnas svarstė, kad A. Lukašenkos sūnus mokslus gali tęsti Maskvos Timiriazevo žemės ūkio akademijoje, jei eksternu išlaikys 11 klasės egzaminus. Šios aukštosios mokyklos rektorius Vladimiras Truchačiovas pranešė, kad nieko nežino apie tai, kad N. Lukašenka laikė stojamuosius egzaminus į akademiją. „Man sakė, jog jis norėtų pas mus mokytis. Tačiau, ko gero, tai ne šiandienos, o ateities klausimas“, – sakė rektorius.

Rugsėjo pradžioje socialiniuose tinkluose pasirodė pranešimų apie tai, kad N. Lukašenka įstojo į Maskvos Žukovskos priemiestyje esančią privačią mokyklą „Prezident“, tačiau pati mokykla tą neigia: „Tai neteisinga informacija. Mūsų mokykloje tokio mokinio nėra“.

Rugpjūčio pabaigoje paskelbta, kad N. Lukašenka atsiėmė dokumentus iš Baltarusijos valstybinio universiteto licėjaus. Tai patvirtino anonimais panorę likti švietimo įstaigos darbuotojai.

Oficialiame komentare Baltarusijos valstybinio universiteto licėjaus direktorius Igoris Varaksa šios informacijos nei patvirtino, nei paneigė, pranešė euroradio.fm.

„Mes nekomentavome, kai pasirodė informacija, jog Nikolajus Lukašenka neva ketina čia mokytis. Todėl ir dabar nėra prasmės ką nors komentuoti. Į licėjų jis stojo, dokumentus atnešė, o kas nutiko paskui – žino tik tie, kurie stojo ir vėliau užėjo į privatų kabinetą. Neviešiname jokių [egzaminų] rezultatų. Į licėjų stojo 1739 žmonės, ir nė apie vieną iš jų nieko nepasakojame“, – sakė jis.

Kaip rašo euroradio.fm., Baltarusijos valstybinio universiteto licėjus – stipriausia vidurinio išsilavinimo įstaiga šalyje. Tarp jo mokinių ir abiturientų yra daug tarptautinių mokyklinių olimpiadų laimėtojų. Rugpjūčio mėnesio pabaigoje, kai baigėsi stojimo į licėjų laikotarpis, pasirodė informacija, kad į licėjų stojo jauniausiasis A. Lukašenkos sūnus. Jis pasirinko biologinio profilio dalykus.

Delfi primena, kad Baltarusiją krečiant dideliems protestams, rugpjūčio 23 d. pasirodė skandalingos nuotraukos, kuriose buvo matyti apginkluotas 15-metis A. Lukašenkos sūnus.

Baltarusijoje jau ilgiau kaip tris savaites vyksta protestai po rugpjūčio 9-osios ginčijamų prezidento rinkimų, kuriuos pasiskelbė laimėjęs A. Lukašenka.