COVID-19 pandemijos metu, širdies ir kraujagyslių ligomis sergantys pacientai patiria dvigubą grėsmę. Jie ne tik turi didesnę tikimybę sirgti sunkesne SARS-CoV-2 infekcijos forma, bet jie ir labiau bijo kreiptis dėl profesionalios medicininės pagalbos. Mes galime tik prognozuoti kaip pandemija vystysis ateityje, tačiau mes žinome, jog širdimi rūpintis dabar yra daug svarbiau nei bet kada.

Todėl, 2020 m. rugsėjo 29 dieną, minint Pasaulinę širdies dieną, Lietuvos širdies asociacija kartu su Pasauline širdies federacija kviečia:

Kovokite iš širdies su širdies ir kraujagyslių ligomis.

Ką reiškia šis 2020 m. Pasaulinės širdies dienos šūkis? Ogi tai, jog kovokite…

Savo protu

Kad suprastumėte ko reikia, norint gyventi sveiką gyvenimą, ir, pasitelkę žinojimą, keistumėte savo įpročius, kad jūsų gyvenimo kokybė būtų geresnė dabar ir ateityje.

Savo įtaka

Kaip individualus asmuo, rodydamas sveikos gyvensenos pavyzdį tiems, kuriuos mylite.

Kaip sveikatos apsaugos specialistas, padėdamas pacientams žingsnis po žingsnio žengti sveikos gyvensenos link.

Kaip darbdavys, investuodamas į savo darbuotojų širdžių sveikatą.

Kaip valdžios atstovas, kurdamas įstatymus bei siūlydamas iniciatyvas, kurios gerintų visuomenės širdžių sveikatą, pvz., mokesčiai cukrui, rūkymo draudimai, Lietuvos bei Europos kardiologus bei pacientus vienijančių draugijų rekomendacijomis paremtas šiuolaikinis vaistų kompensavimo aprašas.

Savo užuojauta

Rūpindamasis ne tik savimi, bet ir labiausiai pažeidžiama visuomenės dalimi, tai yra tais, kurie serga širdies ir kraujagyslių ligomis ir turi didesnę riziką COVID-19 pandemijos metu.

Širdies ir kraujagyslių liga.

Kokias esmines žinutes perduoda Lietuvos širdies asociacija?

Rinkitės iš širdies

Mes galime rūpintis savo širdimi ir perspėti širdies ir kraujagyslių ligas sveikai maitindamiesi, atsisakydami tabako, ribodami alkoholio vartojimą ir didindami fizinį aktyvumą. Tokie pasirinkimai yra puikus pavyzdys mūsų vaikams bei tiems, kuriuos mylime.

Įsiklausykite širdimi į savo širdį

Jei jūs turite sveikatos problemų, tokių kaip širdies liga, širdies nepakankamumas, cukrinis diabetas, aukštas kraujo spaudimas ar nutukimas, neleiskite, kad COVID-19 sustabdytų jus nuo reguliarių sveikatos patikrinimų, net jei jie ir yra nuotoliniai. Nevenkite kviesti greitosios medicinos pagalbos, jei jaučiate jog būklė blogėja – neužmirškite, jog tai saugu ir medicinos darbuotojai dirba jums.

Iš širdies padėkite visuomenei, mylimiems žmonėms ir sau

Individualūs asmenys, bendruomenės ir įmonės reagavo į pandemiją nepaprastais būdais, remdami vienas kitą, palaikydami sveikatos apsaugos personalą ir pažeidžiamus visuomenės narius. Todėl, kalbame apie geresnius pasirinkimas kiekviename lygyje – nuo asmeninių bei kasdieninių pasirinkimų, iki sprendimų valstybiniu ir pasauliniu lygiu.

Iš širdies palaikykite sveikatos apsaugos darbuotojus

Pandemija lėmė išaugusį slaugytojų, gydytojų, mokslininkų, epidemiologų ir visuomenės sveikatos specialistų palaikymą. Tebesididžiuojame visais jais.

Iš širdies gydykitės ir dalyvaukite sveikatos politikoje

Šiandien džiaugiamės turėdami galimybę širdies ir kraujagyslių ligas gydyti kompensuojamais sudėtiniais vaistais, tai yra sudėtinėmis tabletėmis, kuriose yra keli skirtingais mechanizmais veikiantys vaistai. Tokios Europos kardiologų draugijos/Europos hipertenzijos draugijos rekomenduojamos sudėtinės tabletės pagerina širdies ir kraujagyslių ligų gydymą, nes supaprastina gydymo schemą ir padidina vaistų vartojamumą.

Lietuvos širdies asociacijai kelia nerimą tai, jog valstybiniu lygmeniu, neatsižvelgiant į pacientų sveikatą ir gydytojų darbo grupės rekomendacijas, bandoma grįžti dešimtmečiais atgal ir širdies – kraujagyslių ligas, ypač padidintą kraujo spaudimą, pradėti gydyti kompensuojamais, pigiausias bei pavieniais vaistais, taip pacientui vietoje vienos sudėtinės tabletės paskiriant dvi ar tris tabletes.

Todėl diskutuokime apie tai ir priimkime geriausius sprendimus kartu.

Iš širdies aktyviai dalyvaukite visuomeninėje veikloje

Lietuvos širdies asociacija kviečia jungtis prie mūsų, skatinant žmones gyventi ilgiau, geriau ir sveikiau. Junkitės prie Facebook paskyros @heart.lt ar ieškokite informacijos tinklapyje www.heart.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)