Abiejų šalių pasieniečiai pernai gruodį išaiškino ir sulaikė beveik tris dešimtis moldovų, taip pat 10 ukrainiečių ir nelegalų vedlį, turintį dvigubą Rumunijos bei Moldovos pilietybę.

Gruodžio pradžioje VSAT operatyvininkai jau buvo surinkę pakankamai informacijos apie planuojamą išbandyti naują neteisėtą nelegalų iš Moldovos ir Ukrainos patekimo kelią į Vakarų Europą.

Kadangi šis kelias turėjo driektis tiek per Lietuvą, tiek per Latviją, abiejų šalių pasieniečiai ėmėsi bendrų veiksmų.

Operatyvininkai nusprendė didžiąją dalį nelegalų sulaikyti Latvijos teritorijoje.

VSAT pareigūnai išsiaiškino, kad būsimų nelegalų iš Moldovos kelias į Vakarus turėjęs eiti per keletą šalių. Iš Moldovos jie keliaudavo į Ukrainą, iš ten – į Baltarusiją. Kita šalis daliai nelegalų šiame maršrute turėjo būti Lietuva, tačiau prieš tai iš Baltarusijos moldovai skrisdavo į Kaliningrado sritį. Iki šio momento jie, turimais duomenimis, galėję naudotis tikraisiais pasais. Iš Kaliningrado jų kelionės maršrutas turėjęs eiti per Lietuvą, į kurią buvo vykstama ir su tikrais, ir su ypač kokybiškai padirbtais rumuniškais pasais.

Kita šio maršruto šalis turėjusi būti Latvija, į kurią įvažiuojant iš Lietuvos dokumentus tikrina tik latvių pareigūnai. Turimais duomenimis, iš šios šalies nelegalų maršrutas turėjęs pasiekti Vakarų Europos ir Skandinavijos šalis, pavyzdžiui, Italiją, Švediją, Norvegiją.

Bendradarbiaujant Lietuvos ir Latvijos pareigūnams keli moldovai su rumuniškais pasais įkliuvo Lietuvos pasieniečiams Kybartų pasienio kontrolės punkte, daugiau kaip dvi dešimtys tokių keliautojų gruodį buvo sulaikyti Lietuvos ir Latvijos pasienyje, Saločių ir Kalvių punktuose, dar kiti – Rygos oro uoste.

Lietuvos pasieniečiai taip pat nustatė vietą ir atliko kratų viename Šiaurės Lietuvos mieste, kur buvo apsistojęs įtariamas vienas iš šį nelegalų maršrutą organizavęs asmuo, turintis dvigubą Rumunijos ir Moldovos pilietybę. Rasta ir paimta keletas Moldovos piliečių asmens pasų ir kitų dokumentų, patvirtinančių įtariamojo nusikalstamos veiklos pobūdį. Jis buvo sulaikytas Latvijoje.

Pagal Latvijos įstatymus, priklausomai nuo nustatytų kvalifikuojančių ir sunkinančių aplinkybių, už neteisėtą asmenų gabenimą įtariamajam gali būti skirta laisvės atėmimo bausmė iki 10 metų.