Kartu su stiliaus ekspertu aiškinamės, kaip rengtis, kai kvietime nurodytas aprangos kodas „kokteilis“ arba „black tie“, koks verdiktas laukia gilių iškirpčių ir kodėl ne ką mažiau už rūbus svarbu įvertinti savo statusą?

K. Rimdžius įsitikinęs – jei jau neturite galimybių, noro ar laiko tinkamai pasipuošti renginiui, verčiau nė nedalyvaukite ir negadinkite nuotaikos sau ir kitiems. Ne ką geriau atvykti į renginį gerokai persipuošus arba pervertinus savo statusą, sako stilistas.

„Kažkada dirbau su kino apdovanojimais „Sidabrinė gervė“, mes vis skatinome žmones į renginį puoštis ir būdavo toks įdomus momentas – puošėsi ne tie, kuriems reikėjo puoštis. Reikia atkreipti dėmesį, kur einate, kur vyksta renginys, galų gale, kodėl jus kviečia? Ar esate vadinamoji A lygio žvaigždė, iš kurios tikimasi ryškaus ir įsimintino įvaizdžio, ar renginio rėmėjo žmona?“ – retoriškai klausia stilistas.

Dar vienas pavyzdys, puikiai atspindintis pasakymą „ne vietoje ir ne laiku“, anot K. Rimdžiaus, – draugės vestuvės.

„Labai geras pavyzdys, kurį galiu paminėti, yra draugės – gal net geriausios draugės – vestuvės. Žinote, kad ji nedaro didelės šventės pilyje šimtui žmonių, užtat planuoja jaukią vakarienę artimiausiems žmonėms ir šeimai. Draugė nesisiuva suknelės pas dizainerį, užtat planuoja turėti lengvą, paprastą suknią, kurią galės vilkėti ateityje. O jūs, žinodama aplinkybes, nueinate pas žinomą dizainerį ir, nepasakius jam, kad draugė neruošia pompastiškos šventės, išreiškiate norą atkreipti į save dėmesį, vilkėti įspūdingą, mados tendencijas atitinkančią suknelę su dideliu skeltu ar iškirpte.

Net neabejoju, profesionalas pagal jūsų norus pasiūtų nuostabų drabužį. Tik klausimas, ar atėjus pas draugę į vestuves, jūs vėliau taip pat bendrautumėte? Juk atimtumėte iš draugės visą dėmesį ir, neabejoju, atrodytumėte už ją žymiai geriau. Tad net ne apie statusą kalbame, o apie suvokimą, ar tu esi tas pirmoje linijoje stovintis žmogus, apie kurį ta šventė yra?“.

Kęstas Rimdžius

Paklaustas, kaip vertina damas, kurios į renginius atvyksta su ekspresyviomis iškirptėmis ir skeltukais, regis, iki pat dubens kaulų, K. Rimdžius patikino, jog dažnu atveju perdėtą seksualumą demonstruoja moterys, kurioms nereikėtų to daryti.

„Matyt, tai psichologinis dalykas. Galbūt žmogus neturi daug progų pasirodyti, o galbūt nori parodyti viską vienu kartu. Reikėtų atsistoti prieš veidrodį ir įsivertinti ne pliusus, o minusus – tai labai palengvina tinkamos aprangos pasirinkimą. Yra viena auksinė taisyklė: jei renkatės trumpą sijoną ar gilų skeltuką, viršutinė kūno dalis turi būti uždara. Jei renkatės gilią iškirptę, būtinai slėpkite kojas. Tokiu atveju neatrodysite kaip iš... ne pačio brangiausio striptizo klubo“, – sako stilistas.

Jei karts nuo karto, o galbūt net dažnai dalyvaujate renginiuose, yra keturi pagrindiniai jums aktualūs aprangos kodai: smart casual (puošnus kasdienis), coctail (kokteilinė apranga), black tie (puošnus vakarinis). White tie (formaliausias, ypač puošnus) aprangos kodas Lietuvoje yra pakankamai retas reiškinys.

K. Rimdžius siūlo pradėti orientuotis nuo pirmojo – puošnaus kasdienio – aprangos kodo. Tai, anot stilisto, yra klasikiniai kasdieniai rūbai, kuriuos dėvime darbe, šis aprangos kodas taip pat dominuoja konferencijose, darbo vakarėliuose. Dažniausiai tai būna kostiumai ir kostiumėliai, pasirenkamos tamsios, neutralios spalvos. Tačiau džinsai taip pat gali būti šio aprangos kodo dalimi, pavyzdžiui, derinami su klasikiniu švarku, golfu, marškiniais.

Šis aprangos kodas, kaip teigia K. Rimdžius, yra puikus pasirinkimas ir įvairiems neformaliems renginiams, pavyzdžiui, Lietuvoje taip pamėgtoms filmų premjeroms.

„Dažnais atvejais lietuviškų filmų premjeros vyksta Vilniuje, Savanorių prospekte, prie spaudos kiosko ir autobusų stotelės. Ir tada, štai, matome kvietime nurodytą aprangos kodą – „black tie“. Šiuo atveju galima drąsiai nekreipti dėmesio į aprangos kodą ir jo nepaisyti, nebent kino teatras būtų specialiai uždaromas filmo premjerai, nutiesus raudoną kilimą ir padarius privažiavimą mašinoms, kad moterys su aukštakulniais bateliais ir ilgomis suknelėmis nenusilaužtų kojos eidamos per akmenis“, – kalbėjo stiliaus ekspertas.

Kokteilinės aprangos taisyklės, bėgant metams, vis labiau keičiasi. Standartinis variantas nuo neatmenamų laikų – kelius siekianti, neiššaukianti, ne pernelyg ryški suknelė, tačiau dabar ji tinkamesnė oficialesniems renginiams.

„Visa informacija apie aprangos kodus, kurią mums rodo google, – pasenusi, anksčiau aprangos kodas buvo toks ir ne kitoks, nekreipiant dėmesio į tai, kur mus kviečia, kelintą valandą kviečia, ar renginys stovimas, ar sėdimas. Dabar reikia kvietimus skaityti tarp eilučių, kad neatrodytumėte it balta varna“, – sako K. Rimdžius.

Tarkime, į kolekcijos pristatymą galima vykti baltais marškinėliais, aksominiu švarku, džinsais, avint atviras basutes ir segint didelius auskarus. Baro atidaryme nesuklysite vilkėdama trumpą suknelę arba blizgaus sijono ir, tarkime, sportinio stiliaus striukės derinį. Viskas, anot K. Rimdžiaus, priklauso nuo to, kokioje aplinkoje vyksta renginys. Muziejaus atidaryme, kur aplinka formalesnė, kokteilinį aprangos kodą atspindės modernaus kostiumo, žemakulnių batelių ir delninės derinys.

Kęstas Rimdžius

„Black tie“ – labai puošnus aprangos kodas. Nacionalinė dailės galerija, Rotušė, Operos ir baleto teatras, nacionalinė filharmonija – tos vietos, kuriose vykstantiems renginiams, veikiausiai, bus pritaikytas šis aprangos kodas.

Ankstesniais laikais buvo siūloma vilkėti ne pernelyg atvirą, tamsaus atspalvio suknelę, puoštis brangakmeniais, šiukštu jokios bižuterijos. Laikai keičiasi, todėl neturint deimantų – galima tiesiog nieko nesegėti. Moterims privalu ilga suknelė, o vyrai neišsisuks be smokingo.

„White tie“ aprangos kodo išskirtinumas damoms yra ilga, žemę siekianti suknelė atvirais pečiais, prie jos derinant ilgas, alkūnes dengiančias pirštinės. Būtinai surišti plaukai, ne bižuterija, o natūralūs akmenys. Vyrai puošiasi smokingu arba fraku. Šio aprangos kodo taisyklės yra nelaužomos. Tačiau tokio pobūdžio renginių Lietuvoje beveik neturime, todėl, anot K. Rimdžiaus, nėra ir poreikio išsiplėsti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)