Laukė, nes mokykloje nereikia miegoti pietų miego ir anksti baigiasi pamokos. Na, o nelaukė, nes dar norėjo vasaros atostogų, ilgiau pamiegoti rytais ir tiesiog nieko rimto neveikti...

Aš kasmet girdžiu kitų tėvų pasakojimus, kaip ir kiek jiems reikia pinigų rudens pradžioje, bet dar nebuvau su tuo susidūrusi. Mane draugės jau nuteikė iš anksto, kad piniginę teks paploninti ir kad tam nusiteikčiau. Uniforma, pratybos ir panašiai. Na, čia kaip ir suprantama.

Namuose įrengėme atskirą vietą pamokoms ruošti – nupirkome jai skirtą rašomąjį stalą, nes prieš tai stalu dalijosi kartu su broliu. O dabar, pasak dukros, ji juk didelė, ruoš pamokas, tad ką čia su tuo „mažiuku“ sėdės, trukdys jis jai...

Stalo ir kėdės pirkti mokykla, žinoma, nereikalavo, tik skaičiuoju, kiek čia mums tas pasiruošimas pirmai klasei kainavo.

Uniformos kainos, prisipažinsiu, nustebino. Ir nelabai maloniai. Atsiėjo ji mums netoli 100 eurų. Na, bet juk ne mėnesiui, ne dviem, tebūnie.

Tada – sąrašiukas, ko reikia pirmokėliui. Kanceliarinės priemonės, sportinė apranga ir pan. Irgi reikia, niekur nesidėsi. Vėl maždaug 100 eurų. Ir tai – ne pačios brangiausios prekės, t. y. rinkdamiesi kreipėme dėmesį į kainas.

Tarkim, rašalinį parkerį galima nusipirkti ir už 20 eurų, o jų reikia dviejų, tai kažkaip susilaikėm ir po tiek nepirkome.

Dar – kuprinė. Norėjosi ergonomiškos, tvirtos, patikimos ir, aišku, kad dukrai patiktų. Tokią radome ir nupirkome internetu už 25 eurus, sakyčiau, kiek teko lyginti kainas, visai nebrangiai.

Rugsėjo pradžioje įvyko tėvų susirinkimas. Paaiškėjo, kiek dar bus reikmių, – iš anksto apskaičiuotų ir nelabai. Oi, kiek daug visko sakė. Aišku, reikia pirkti pratybas. Joms – apie 50 eurų. Tada tėvai nutarė, kad reikia turėti ir bendrą fondą visiems metams, – plius po 30 eurų. Man atrodo, daugoka, bet dauguma nubalsavo už tiek – negi pulsi į atlapus?..

Tada dar reikia suknelių šokių pamokoms. Ir dar pageidautina (na, niekas neverčia...) – „kažkiek“ papildomoms užduotėlėms, kurias parengs mokytoja pagal tam tikras temas. Pratybų ir vadovėlių negana. Gali būti, aš nežinau, sako, kad reikia, vadinasi, reikia. Kiek tai kainuos, dar neaišku, na, lyg po „kelis eurus“, bet pabrėžiu, kad tai ne mokytojai už darbą, o už priemones, skirtas toms užduotėlėms parengti.

Dar buvo pasiūlymas „susimesti“ balionams, kurie būtų skirti klasės vaikų gimtadieniams paminėti. Bet tėvai atsiduso ir galiausiai nutarė – nereik...

Visokių reakcijų buvo tarp tėvų. Vieni tylėjo, kiti bandė aiškintis, kodėl tiek daug reikia, kiti (mažuma) prieštaravo. Bet dauguma, kaip ir sakiau, nubalsavo į vieną pusę. O aš mintyse tik skaičiavau, kiek čia dar reikės dešimtinių (?) paklot.

Visos mano išlaidos abiem vaikams atrodė taip:

Dukrai paruošt į pirmą klasę – kol kas apie 440 (be suknelės šokiams ir „kažkiek“ užduotėlėms):

Mokymosi vieta namie – apie 100.
Uniforma – apie 100.
Kanceliarinės ir sportinė apranga – apie 100.
Kuprinė – 25.
Pratybos ir į fondą – 80.
Batai – 20.
Striukė – 15.

Darželinukui sūnui – apie 140:

Pratybos – 20.

Apranga (kelnės, marškinėliai, batai ir pan.) – apie 100.
Į fondą – 20.

Kalbėdama apie kainas nesiskundžiu – nėra viskas taip blogai, tik... netikėta. Pratybų kainos gana aiškios, tačiau štai klasės fondo suma ar suknelė šokiams – papildomos ir gana skausmingos išlaidos.

Ką noriu visu tuo pasakyt? Jei kitais metais vaikas eis į pirmą klasę, taupyti pradėkit jau dabar. Žinoma, juokauju. Nors...

Papasakokite apie savo vaikų pasiruošimą mokslo metams: galbūt išleidote dvigubai tiek, o gal pavyko smarkiai sutaupyti? Savo patirtį aprašykite laiške ir siųskite adresu pilieciai@delfi.lt. Koks jūsų rugsėjis?