Į klausimą, ar A. Lukašenkai taikaus pasitraukimo atveju bus suteikta saugumo garantijų, S Cichanouskaja atsakė: „Visa tai diskusijų klausimas. Žinoma, jeigu taikiai, žmogiškai pasitrauks, tokia tikimybė yra. Netgi galima sakyti, jog ne tikimybė, o faktas. Aš kalbu už visus žmones. Ir šiuo klausimu bus atsižvelgta į visų žmonių nuomonę“.

„Tai reiškia, kad Lukašenka saugumo garantijų gaus?“ – klausimą patikslino žurnalistas. „Taip. Netgi daugiau“, – atsakė S. Cichanouskaja.

Kokias konkrečiai garantijas turi omenyje, moteris nepatikslino.

Ji taip pat papasakojo apie planus vyriausybės sudėties klausimu, jeigu ateis į vadžią. Šaliai ruošiantis naujiems prezidento rinkimams, šaliai vadovaus laikina vyriausybė, suformuota iš dalies dabartinių ministrų.

„Dauguma iš dabar vyriausybėje dirbančių iš tikrųjų yra ten, kur ir turėtų būti – savo vietoje. Tai savo srities profesionalai, jie žino, kaip reikia dirbti. (...) Todėl kažkokių drastiškų pokyčių nebus. Jeigu žmonės nori dirbti, jie ir dirbs. Tik jau baltarusių labui“, – paaiškino S. Cichanouskaja.

Delfi primena, kad S. Cichanouskaja kritiškai įvertino žinią apie Rusijos 1,5 mlrd. JAV dolerių (1,26 mlrd. eurų) valstybinę paskolą Baltarusijai.

„Aš tikiuosi, kad (Vladimiras) Putinas supranta, kad būtent (Aliaksandras) Lukašenka, o ne mūsų tauta turės tą paskolą atiduoti“, – parašė S. Cichanouskaja savo kanale „Telegram“.

„Mano komentaras – tai kreipimasis į Rusijos piliečius: „Brangūs rusai! Jūs savo mokesčiais sumokėsite už mūsų sumušimus. Mes esame įsitikinę, kad jūs to nenorėtumėte“. Tai gali pratęsti Lukašenkos agoniją, bet neužkirs kelio tautos pergalei“, – pareiškė S. Cichanouskaja.

Pirmadienį buvo pranešta, kad Rusijos ir Baltarusijos prezidentai susitarė dėl 1,5 mlrd. JAV dolerių valstybinės paskolos Baltarusijai.

„Susitarėme, kad šią sunkią akimirką Rusija suteiks Baltarusijai 1,5 mlrd. dolerių valstybinį kreditą“, – pareiškė V. Putinas, Sočyje priėmęs A. Lukašenką.

„Ir mes tai įvykdysime. Dabar, kiek yra žinoma, mūsų finansų ministrai dirba šiuo klausimu“, – nurodė Rusijos prezidentas.

ES nepripažįsta A. Lukašenkos teisėtu Baltarusijos prezidentu

Europos Sąjunga nepripažįsta spaudžiamo lyderio A. Lukašenkos teisėtu Baltarusijos prezidentu, antradienį pareiškė bloko diplomatijos vadovas Josepas Borrellis.

Kalbėdamas Europos Parlamente, jis pažymėjo, kad rugpjūčio 9 dieną įvykę rinkimai, kurių laimėtoju buvo paskelbtas nuo 1994-ųjų Baltarusiją valdantis A. Lukašenka, buvo nesąžiningi.

Po ginčijamų rinkimų šalyje prasidėjo beprecedenčiai antivyriausybiniai protestai, o tarptautinė bendruomenė pasmerkė baltarusių saugumo pajėgų susidorojimą su demonstrantais.

„Padėtis mums aiški. Rugpjūčio 9-osios rinkimus laikome nesąžiningais“, – europarlamentarams sakė J. Borrellis.

„Nepripažįstame Lukašenkos teisėtu Baltarusijos prezidentu“, – pridūrė jis.

ES anksčiau jau buvo pareiškusi, kad nepripažįsta A. Lukašenkos perrinkimo teisėtu ir kad ruošiasi paskelbti sankcijas asmenims, atsakingiems už balsavimo rezultatų klastojimą ir protestų malšinimą.

Anot J. Borrellio, Baltarusijoje buvo sulaikyta jau daugiau nei 7 500 taikių protestuotojų, taip pat užfiksuota apie 500 kankinimo atvejų.

Tačiau diplomatai nurodo, jog ES sankcijas Minskui blokuoja Kipras, reikalaujantis iš pradžių imtis baudžiamųjų priemonių Turkijos atžvilgiu, kilus ginčui dėl gamtinių dujų žvalgymo Viduržemio jūros rytuose.

J. Borrellis pareiškė, kad ant kortos pastatytas ES patikimumas. Jis paragino valstybes nares iki kitos savaitės pabaigoje numatyto Bendrijos viršūnių susitikimo aprobuoti sankcijas, reikalaujančias vienbalsio pritarimo.

Baltarusijoje rugpjūčio 9 d. įvyko prezidento rinkimai, kurių rezultatai laikomi suklastotais.

Vos tik paskelbus pirmuosius balsavimo rezultatus, Minske ir kituose Baltarusijos miestuose prasidėjo masinės protesto akcijos, kurios virto susirėmimais su milicijos darbuotojais.

Buvo sulaikyti tūkstančiai žmonių, nukentėjo daug demonstrantų. Opozicijos lyderė S. Cichanouskaja naktį į rugpjūčio 11-ąją išvažiavo iš Baltarusijos ir gyvena Lietuvoje.