U. von der Leyen – EK pirmininkė, viena įtakingiausių Briuselio politikių ir buvusi Vokietijos kanclerės Angelos Merkel Vyriausybės ministrė – savo programą aptars Europos Parlamente (EP).

Dėl koronaviruso pandemijos europarlamentarai U. von der Leyen priims Briuselyje, o ne Strasbūre, kaip planuota, nes Strasbūras pateko į „raudonąją zoną“ dėl COVID-19 pavojaus.

Pandemija bus vienas svarbiausių metinio pranešimo klausimų, EK pirmininkė taip pat kalbės kitomis svarbiomis jos pirmininkavimo temomis, tarp jų – apie „Europos žaliąjį kursą“ ir „Prie skaitmeninio amžiaus prisitaikiusi Europa“.

Aplinkosaugininkai tikisi, kad U. von der Leyen savo pranešime kalbės ir apie ES klimato kaitos tikslą iki 2030 m. sumažinti šiltnamio dujų taršą. Šiuo metu tikslas yra iki 2030-ųjų sumažinti taršą 40 proc., tikimasi, kad U. von der Leyen šį tikslą padidins iki 55 proc.

Parlamentarai, lobistai, aktyvistai ir ES valstybių narių atstovai taip pat norės išgirsti, kaip ji ketina spręsti atsinaujinusius migrantų krizės klausimus ir priimti naują ES biudžetą bei ekonomikos gaivinimo planą.

Briuselis taip pat šiuo metu susiduria su krizėmis netoli savo sienų – Turkijos laivai žvalgo gamtinių dujų telkinius Graikijos teritoriniuose vandenyse, Baltarusijoje vyksta protestai prieš Aliaksandrą Lukašenką ir baigiasi „Brexito“ pereinamasis laikotarpis.
61-erių gydytoja pagal profesiją ir konservatorių politikė U. von der Leyen pernai gruodį pradėjo vadovauti Europos Komisijai.