PPO ginčų sprendimo organo suburta ekspertų komisija nusprendė, kad muitai „neatitinka“ pasaulinės prekybos taisyklių ir Jungtinėms Valstijoms pateikė rekomendaciją „suderinti savo priemones su savo įsipareigojimais“.

Komisija buvo suburta pernai sausį – jos tikslas buvo įvertinti D. Trumpo sprendimą įvesti muitus ketvirčio trilijono dolerių vertės Kinijos prekėms. Šie 2018 metais įsigalioję muitai pradėjo prekybos karą tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų.

Kinijos atstovas organizacijai tuo metu pareiškė, kad įvesti muitai „akivaizdžiai pažeidė Jungtinių Valstijų įsipareigojimus pagal PPO susitarimus ir iškėlė sisteminį iššūkį daugiašalei prekybos sistemai“.
Vašingtonas PPO pateiktą Kinijos skundą sukritikavo kaip „visiškai veidmainišką“ ir teigė, kad Kinija tuo pat metu įvedė „diskriminacinio pobūdžio muitų 100 mlrd. dolerių vertės JAV eksportui“.

JAV taip pat priešiškai sureagavo ir į antradienio naujienas apie naujausią valstybei nepalankų PPO sprendimą, organizaciją sukritikuodamos kaip „visiškai neadekvačią“ dėl negebėjimo Pekino patraukti atsakomybėn.

„Jungtinėms Valstijoms turi būti leista apsiginti nuo nesąžiningos prekybos, o Trumpo administracija neleis Kinijai naudotis PPO, siekiant pasipelnyti iš Amerikos darbuotojų, verslų, ūkininkų ir rančų valdytojų“, – pranešime sakė JAV prekybos įgaliotinis Robertas Lighthizeris.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją