Žinių vedėjas keliavo jam puikiai pažįstamu maršrutu Ukmergės rajone, todėl nujausti, kad artėja tokia nelaimė, buvo neįmanoma. Be to, pašnekovas tikino neviršijęs leistino greičio ir daręs viską, kad smūgio su staiga į kelią išlėkusiais gyvūnais pavyktų išvengti. Deja, nepavyko – vienas stirnos jauniklis žuvo.

„Taip nutikti gali bet kam. Šis kelias – man puikiai pažįstamas. Juo važiuodavome vaikystėje su mama pas močiutę į kaimą. Vairavau tarp dviejų miestelių esančiame kelyje, kuris buvo visiškai tiesus, matomumas buvo taip pat geras tiek į vieną, tiek į kitą pusę. Nežinau, ką stirnos veikė ką tik suartoje dirvoje, ten buvo jaunikliai, nedidelės stirnos. Ir staiga kažkas iš tos dirvos išsirideno į kelią. Aišku, bandžiau išvengti smūgio, toje vietoje liko stabdymo žymės, bet nepavyko. Vienas spėjo prašokti, o kitas...“ – sakinio neužbaigė pašnekovas.

„Aš pats nenukentėjau. Ačiū Dievui, kad nieko rimto nenutiko, tačiau tokios situacijos pavojingos ir tuo, jog išbėgus gyvūnui vairuotojas, norėdamas išvengti susidūrimo, gali netikėtai pasukti į priešingą eismo pusę ir tuomet gali įvykti dar didesnė nelaimė. Tiesa, šis kelias nėra apkrautas, bet Lietuvoje yra ir kitų kelių, per kuriuos laksto neaptverti žvėrys“, – pastebėjo R. Vilkončius.

Nelaimingu įvykiu televizijos laidų vedėjas pasidalino ir savo socialiniuose tinkluose, kur paviešino apgadinto automobilio nuotraukas ir trumpą istoriją.

„Kai tu manai, kad valdai situaciją. Kai tu važiuoji keliu, kuriuo važiavai tūkstantį kartų ir užsimerkęs atsimeni kiekvieną posūkį. Kai tu aplink nematai nei vieno krūmo, tik plyną lauką, kuriame nei karto nuo vaikystės nesi matęs nei vieno gyvūno. Kai tu ankstyvą rytą magistralėje prie pat Vilniaus pamatai tai, ko nelinkėtum nei vienam vairuotojui ir vairuoji dar atsargiau. Būtinai turi atsitikti tai, nuo ko negali apsaugoti nei naujos kartos žibintai, nei automobilio saugumo sistemos – rudeninė gyvūnų migracija, – feisbuke šią vietą pabrėžė R. Vilkončius ir tęsė. – Man asmeniškai – tai vienas gražiausių gyvūnų ir nuoširdžiai gaila, kad vienu jų mažiau. Vienintelė paguoda ta, kad viena spėjo prabėgti, o kita – bent išėjo per akimirką, be kančios. Ačiū BPC ir Ukmergės policijai už nuoširdų rūpestį bei profesionalią pagalbą. Saugiai kelyje ir maldelė už vargšą gyvūną.“

Pasiteiravus, kodėl šiuo įvykiu jis pasidalino socialinėje erdvėje, pašnekovas patikino, kad šia savo žinute jis norėjo pasiųsti priminimą vairuotojams, kad šie būtų dar labiau atidūs.

„Kartojimas – mokslų motina. Žmonės dažnai pamiršta, kaip ir kas gali nutikti kelyje“, – sako pašnekovas.

„Reikia nepamiršti, kad tai yra gyvūnas ir jeigu jis sugalvojo, jog nori pereiti kelią – taip greičiausiai ir bus. Vargu, ar jis sustos, įvertins saugumą. Dėl to vairuotojai turi būti dar atidesni rudens sezonu, kai jie migruoja“, – pridūrė jis.

Šis įvykis kelyje R. Vilkončiui priminė ir dar vieną incidentą, nutikusį kiek daugiau nei prieš metus. Tąkart jis stabtelėjo padėti briedį partrenkusiai jaunuolių porai.

„Tai buvo praėjusią vasarą. Ačiū Dievui tai porelei viskas baigėsi gana gerai. Jie abu sveiki ir man po metų parašė žinutę dėkodami, kad sustojau jiems padėti. Smagu tai išgirsti, nors aš realiai niekuo nepadėjau, tik sustojau kelyje išvydęs autoįvykį. Jie buvo ištikti šoko, todėl tą akimirką neleidau jiems daryti pavojingų sprendimų, pavyzdžiui, mačiau, kad automobilis neliepsnojo, o jame sėdėjusi mergina buvo sunkiai sužalota. Pasakiau, kad kol neatvyks medikai jos geriau nejudintų iš vietos, nes iš noro padėti neretai galima pakenkti. Tokiomis akimirkomis tu turi nusiraminti. Ta pora partrenkė briedžio jauniklį. Tai buvo baisi situacija. Briedžių kojos būna ilgos ir smūgio metu jų kūnas krenta ant priekinio stiklo, taip stipriai sužalodamas keleivius. Niekas niekada nesitiki, kad taip gali nutikti“, – pakartojo jis.

R. Vilkončius tikina, kad po tokių įvykių jis dar labiau suvokia, kaip svarbu prie vairo būti atsargiam.

„Ir šįkart važiavau atsargiai, įsijungęs ilgąsias šviesas, kadangi dar buvo brėkštantis rytas, stabdžiau. Bet vis tiek nepadėjo – gyvūnas išniro tarsi iš niekur. Smūgio nepavyko išvengti. Oro pagalvės neišsiskleidė, nes gyvūnas pataikė į kampą“, – situacijos aplinkybes aiškino pašnekovas.

Pasiteiravus, kokia buvo jo emocinė būsena tą akimirką, R. Vilkončius neslėpė, kad jautė stresą, bet labiausiai jam širdį spaudė faktas, kad gyvūnas žuvo.

„Labai nemalonu, labai. Man pirmiausia labai gaila žvėries, nes tai – labai gražus gyvūnas. Aišku, tą akimirką buvo stresas, bet supratau, kad turiu atlikti tai, ką privalau.

Pirmiausiai paskambinau pagalbos telefonu, viską susakiau, jie tikrai nuoširdžiai paklausė, ar man viskas gerai, ar nereikia pagalbos, aš patikinau, kad tikrai viskas gerai. Policijos pareigūnai į vietą atvyko gana greitai, nors nuo Ukmergės buvo gana toli. Per tą laiką, kol laukiau jų atvykstant, nuo kelio surinkau išsilaksčiusias automobilio detales, nes jos niekur savaime pačios neišnyks“, – Delfi pasakojo televizijos laidų vedėjas.

Kelyje vieną po kitą bėgančius stirniukus netikėtai išvydęs R. Vilkončius džiaugiasi tik tuo, kad vienam iš jų visgi pavyko išsigelbėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)