„Jeigu mokytoja ir asistentė dirbtų visą darbo dieną, mokėtume 70 eurų per mėnesį, jeigu dirbtų mokytoja viena pusę dienos, o asistentas padėtų jai tik antrąją dienos pusę – mokėtume 40 eurų“, – LNK žinioms teigė moteris.

Pasirinkus pirmą rinkliavos variantą iš 21 vieno tėvo surinkti beveik pusantro tūkstančio eurų būtų skiriami ne tik asistento algai, bet ir iš savivaldybės lėšų išlaikomos mokytojos priedui.

„Jie dėlioja taip – jeigu dirba visą dieną mokytojas ir asistentas, tada tėvai moka už antros dienos pusę mokytojai, o asistentui už pirmos dienos pusę. Mano nuomone, tikslas yra tokiu būdu pasikelti savo darbo užmokestį“.

Iki šiol noriai su žurnalistais bendravęs progimnazijos direktorius Rimantas Remeika, išgirdęs, kad norima kalbėtis apie rinkliavas mokytojui samdyti, tik po ilgų įkalbinėjimų sutiko kalbėtis telefonu.
Jis aiškino, kad tėvai papildomo mokytojo užsimanė patys.

„Aš tikrai neužsiimu jokiu samdymu, nes mokykla šitoje vietoje nedalyvauja. Tik tiek, kad mokykla sudaro sąlygas, jei tėvai nori šitą dalyką daryti“, – komentavo jis.

Tėvų atstovė sakė, kad samdyti papildomą mokytoją buvo ne tėvų, o mokyklos mintis.

„Mes, tėvai, buvome pakviesti dar vasarą ir mokytoja su mumis susipažino, mes – su ja, ir vasarą pranešė, kad pirmokams bus galimybė samdyti asistentą, mokytojo padėjėją“.

Tėvai buvo raginami mokėti rinkliavą net tada, kai mokytojui samdyti nebuvo surinkta 80 proc. tėvų balsų. Tiek būtina surinkti yra pagal Vilniaus tarybos nutarimą.

„Po kelių dienų pasirodė žinutė, kad mokyklos administracija mokytojos sutikimu leidžia samdyti asistentą“.

Moters teigimu, rinkliavos samdyti mokytojams pažeidžia konstitucinę teisę į nemokamą mokslą.

Konstitucija, švietimo įstatymas, vaiko teisių pagrindų įstatymas mums garantuoja nemokamą mokslą valstybinėse ir savivaldybės institucijose. Jeigu kažkas nori mokėti arba gauti papildomas paslaugas, jie visuomet gali kreiptis į privačias mokyklas ir ten mokytis“.

Vilniaus savivaldybė sakė leidusi dviem sostinės mokykloms už tėvų pinigus samdyti mokytojo asistentus, bet, pasak vicemero Vytauto Mitalo, draudžiama jį samdyti, jeigu, kaip Kunigaikščio Gedimino progimnazijoje ir atsitiko, nesurenkama 80 proc. tėvų balsų.

„Tai reiškia, kad yra pažeidžiama tarybos patvirtinta tvarka ir tokiu atveju mokyklos arba konkrečiai tos klasės atvejis yra tiriamas“, – tikino jis.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) atstovams išvis buvo naujiena, kad rinkliavos mokestis mokytojams samdyti egzistuoja ir dar įteisintos savivaldybės.

„Vadinasi, savivaldybė yra nustačiusi tokią tvarką, nes ji bandė šią idėją „prastumti“, mes šį bandymą blokavome Gedimino mokyklai su Vyriausybės vadovu. Tada savivaldybė buvo išėmusi klausimą“, – aiškino ministerijos atstovas Aidas Aldauskas.
Anot ministerijos atstovo, ŠMSM ankstesniais metais yra gavusi ne vieną tėvų skundą dėl rinkliavų.

„Keista girdėti, kad tokių atvejų dar yra Lietuvoje. Rinkti pinigus iš tėvų samdant antrą mokytoją, ar mokytojo asistentą, ar kaip jis besivadintų, tikrai šitokio dalyko niekada nėra nei palaikiusi, nei rekomendavusi ministerija, nei tai yra legalu“.

Kol vadinamoji popamokinė veikla nebuvo finansuojama savivaldybės, tėvai mokėjo iš savo kišenės, ir, kaip sakė kalbinta mama, čekių negaudavo. Gimnazijos direktoriaus teigimu, kaip apskaitomi dabar pinigai, ne mokyklos reikalas.

„Yra santykiai fizinių asmenų, mokykla šiuo atveju nieko nepajamuoja, tiktais nuomos mokestį, jei nuomoja patalpas“, – sakė jis.

Tačiau savivaldybė sako, kad tėvai pinigus turėtų mokėti oficialiai į mokyklos kasą. Anot V. Mitalo, už tą papildomą mokytojo padėjėją, kuris atsiranda pradinėse klasėse šalia mokytojo, apskaita turi vykti ir vyksta per centralizuotą buhalteriją.

Pasak ŠMSM, tokie mokėjimai išvis yra nelegalūs, bet ministerija to nekontroliuoja.

„Švietimo, mokslo ir sporto ministerija nėra ta institucija, kurios kompetencija išvesti žmones surankintomis rankomis“, – teigė A. Aldauskas.

Mokyklos direktoriaus tvirtinimu, nenorintys mokėti rinkliavos, to daryti neprivalo. Ji sakė pats nesuprantantis, kodėl tėvai turi mokėti, jei nenori.

Anot savivaldybės, už asistentą nemokėjusių tėvų vaikus samdytas mokytojas privalo mokyti taip pat, kaip tuos, kurie mokėjo.