Dalyvių gretas sujaukė teigiamas vienos iš Lietuvos sportininkių COVID-19 testas.

Savo pavardės nenorinti viešinti tinklininkė nejaučia jokių ligos požymių, todėl turnyro išvakarėse netgi paprašė pakartotinio tyrimo, abejodama pirmojo testo rezultatais. Vis dėlto antras mėginys patvirtino diagnozę.

Po tokios naujienos izoliuotis nusprendė ir neigiamus testų atsakymus gavusios kitos dvi turnyro dalyvės – seserys Gerda ir Rugilė Grudzinskaitės – bei dar kelios tinklininkės.

Visos jos praėjusį šeštadienį kartu treniravosi uždaroje patalpoje, ruošdamosis artėjančiam salės tinklinio sezonui.

Su G. Grudzinskaite praėjusį mėnesį Lietuvos čempionatą laimėjusi Ieva Dumbauskaitė per dieną surado kitą partnerę ir penktadienį aikštyne prie Baltojo tilto startavo su Karole Virbickaite. Pastaroji taip pat buvo netekusi savo porininkės, mat žaisti ketino su R. Grudzinskaite.

Naujas duetas pirmame C grupės mače per 35 min. 2:0 (21:18, 21:19) pranoko prancūzes Maevą Guignan ir Marion Bernard.

Antrame susitikime lietuvės po 46 min. kovos palaužė ir šveicares Kim Huber bei Joelle Rohrer rezultatu 2:1 (18:21, 21:15, 15:11).

„Situaciją žinojome jau vakar ryte, bet užsikrėtusi tinklininkė dar darėsi pakartotinį tyrimą, nes buvo šventai įsitikinusi, kad čia įsivėlė klaida.

Su Gerda jos kartu žaidė salėje – nors ir neilgai, bet uždaroje erdvėje. Todėl Gerda priėmė tikrai teisingą sprendimą nerizikuoti kitų sveikata. Savo ruožtu, aš kontaktavau su Gerda, bet pagal Lietuvoje galiojančią tvarką antro rato kontaktams jau nereikia karantinuotis. Karolės situacija – lygiai tokia pati: ji kontaktavo su Gerdos sese, bet žaisti turnyre gali. Antraip išeitų grandininė reakcija, visi turėtų užsidaryti“, – Delfi kalbėjo I. Dumbauskaitė.

Ieva Dumbauskaitė (kairėje), Karolė Virbickaitė

„Stebėtis čia turbūt nereikėtų, normalu, kad Lietuvoje yra susirgimų. Kai žaidėja gavo atsakymą, viskas vyko pagal nustatytą tvarką. Pirmiausia informuoti kontaktą turėję žmonės, tarp kurių, kaip suprantu, buvo dar dvi turnyro dalyvės. Komandų sumažėjo, bet gavome leidimą sujungti iširusias poras. Dabar jau turime, ką turime“, – pridūrė Lietuvos tinklinio federacijos (LTF) prezidentas Darius Čerka.

Delfi žiniomis, ne tik lietuviams iškilo rūpesčių dėl teigiamo COVID-19 testo – ta pati priežastis sulaikė turnyre ketinusius pasirodyti Italijos tinklininkus.

D. Čerka teigė negalintis patikslinti, ar pastarieji savo diagnozę sužinojo dar Italijoje, ar jau atvykę į Lietuvą ir laukdami Nacionalinio visuomenės sveikatos centro leidimo nutraukti izoliaciją viešbutyje.

Savaitės pradžioje LTF tikėjosi sulaukti Vilniuje 18 valstybių atstovų, tačiau dėl griežtų saugumo reikalavimų ir kelionių suvaržymų jų atvyko gerokai mažiau – iš 8 šalių.

Net ir atsisakius minties rengti kvalifikacijos varžybas bei gavus leidimą užpildyti laisvas vietas šeimininkų komandomis, dalyvių sąrašuose dar liko spragų.

Moterų varžybose dalyvauja 14 porų, iš jų šešias sudaro Lietuvos atstovės. Vyrų turnyre grumiasi 13 duetų, septyni jų – lietuviški. Nugalėtojai ir prizininkai, išsidalinsiantys 10 tūkst. eurų premijų, paaiškės sekmadienį.

Delfi penktadienį kalbinta I. Dumbauskaitė neslėpė, jog priverstinės skyrybos su G. Grudzinskaite neapsiėjo be ašarų. Tačiau kitos išeities tinklininkės teigė nemačiusios.

– Bandėte atkalbėti savo porininkę nuo visus planus sujaukusios saviizoliacijos?Delfi paklausė I. Dumbauskaitės

– Ne. Iš pradžių mes apskritai laukėme, kada paskambins iš Sveikatos apsaugos ministerijos ir duos konkrečių nurodymų dėl karantinavimosi. Bet matyt yra tiek daug atvejų, kad jie nesuspėja visiems pranešti. Tuomet tiesiog pačios paskaitėme, kokia tvarka galioja. Viskas juodu ant balto parašyta – jeigu buvo kontaktas uždaroje patalpoje, žmogus turi izoliuotis.

Kad ir kaip Gerdai skaudėjo širdį, ji suprato, kad žaisti negali, ir aš sakiau jai lygiai tą patį. Kaip bebūtų, sveikata yra pirmoje vietoje. Jeigu tik nė viena galvos nenusisuksime, dar žaisime kartu ir kitais metais, bus dar tų turnyrų. Be to, Gerdos laukia Europos jaunimo iki 22 metų čempionatas, kuris jai bus paskutinis šioje amžiaus grupėje. Žinau, kaip ji nori ten nuvažiuoti. Sakiau jai, kad džiaugtųsi – geriau jau dabar užsikrėsti nei prieš Europos čempionatą.

– Vis dėlto turbūt nesidžiaugė.

– Liūdėjo, žinoma. Mums šis turnyras buvo tikrai svarbus, pirmas tarptautinis startas žaidžiant kartu. Man irgi liūdna, skaudu. Bet turiu daugiau patirties, todėl į tokius dalykus reaguoju ramiau. Žinau, kad Gerda mane palaiko, ir jei pavyks šiame turnyre iškovoti kokią nors pergalę, ją skirsiu Gerdai.

– Nesibaiminate ir pati užsikrėsti dalyvaudama šiame turnyre?

– Yra saugumo reikalavimai, laikomės nustatytos tvarkos, atstumų. Aišku, rizika visada yra. Bet manau, kad čia ji daug mažesnė nei vakare nuėjus į kokį nors Vilniaus barą. Jei nori būti visiškai saugus, turi sėdėti namuose ir iš „Barboros“ prekes užsisakinėti.

Ieva Dumbauskaitė

– Kada paskutinį kartą žaidėte su K. Virbickaite?

– Labai seniai, dar Lietuvos studentų čempionate. Tarptautinėse varžybose kartu nesame žaidusios. Kaip sekasi? Gana sudėtinga, kadangi abi esame tos pačios pozicijos žaidėjos, abi ginantis įprastai statome užtvaras. Be to, abi labiau mėgstame žaisti dešinėje pusėje. Iš pradžių sunku, bet suprantame situaciją, stengiamės, kovojame dėl kiekvieno taško, ir kaip bus, taip. Manau, pirmas mačas parodė, kad net ir nežaisdamos geriausio savo tinklinio galime laimėti. Kartais tai ir yra svarbiausia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją