„Vienintelis nerimas dėl „Liverpool“ yra tas, kad komanda beveik nepasikeitė. Jei jie nelaimės titulo dar kartą, manau, jog tai bus ne dėl motyvacijos trūkumo. Kiekvienai komandai reikia šviežių jėgų, ypač iš psichologinės pusės“, – „Sky Sports“ televizijai teigė buvęs Anglijos čempionų futbolininkas Jamie Carragheris.

Anglo abejonės pagrįstos – kol kas „Liverpool“ sudėtį sustiprino tik iš Pirėjo „Olympiakos“ atvykęs gynėjas Kostas Tsimikas. Be abejo, laiko pasipildyti sudėtį ekipa dar turi – perėjimų langas Anglijoje užsiveria tik spalio 5 d.

Vis tik žemesnio kalibro ekipos tokios prabangos neturi – šios darbus užkūrė dar prieš sezono startą ir bandė užkamšyti praėjusių metų spragas.

Naujokai – ambicingi ir jauni

Be abejo, pirmiausia minime lygos naujokus. Popieriuje nė viena iš trijų į „Premier“ lygą pakilusių ekipų neatrodo tokia stipri, jog kalbėtume apie pirmą dešimtuką šį sezoną, tačiau patriukšmauti gali visi.

Realiausias galimybes kilti aukštai turi „Leeds United“ ekipa. Ekscentriškojo Marcelo Bielsos sudėtis pasižymi drausme gynyboje bei sunkiu darbu aikštėje, tačiau naujokams koją kišti gali progų realizacija. Praėjusį sezoną ekipai nepasiteisino investicija į prancūzą Jeaną-Keviną Augustiną, tad šį kartą klubas surado kito kalibro futbolininką.

Marcelo Bielsa nutapytas ant sienos Lidse

Mušti įvarčių į Lidsą atvyko „Valencia“ puolėjas Rodrigo, praeityje jau trumpai rungtyniavęs Anglijoje, „Bolton“ ekipoje. Bebaimei ir su visais kovoti galinčiai komandai ispanas priekyje pridės taip trūkstamo aštrumo, kurio stoka buvo akivaizdi ir žemesniame divizione.

Įvarčių praėjusį sezoną netrūko „West Brom“ klube, kur atakos kraštuose siautėjo Grady Diangana ir Matheusas Pereira. Pirmasis „Championship“ pirmenybėse sukūrė 15 įvarčių, antrasis – net 28.

Jauna krašto saugų pora „Premier“ lygoje gali blykstelėti, tačiau tam reikės patyrusių komandos draugų pagalbos. Kroato Slaveno Biličiaus treniruojama „West Brom“ ekipa yra persmelkta per gerų antram, bet per prastų pirmam divizionui futbolininkų ir menkos investicijos gali kišti koją šiame sezone.

Kiek daugiau talento užanty turi naujokas prie vairo Scottas Parkeris. Dar prieš dvejus metus, kai „Fulham“ pakilo į „Premier“ lygą ir prieš sezoną išleido per 100 mln. eurų, ekipos fanai tikėjosi, jog pamatas ilgai viešnagei pirmame divizione buvo paklotas, tačiau sezono pabaigoje „Fulham“ iškrito, o S. Parkeris perėmė trenerio vairą.

Vis tik anglas pirmu bandymu grįžo į „Premier“ lygą bei šiam sezonui subūrė solidų sąstatą, kurį pastarosiomis dienomis sustiprino PSG vartininkas Alphonse Areola bei „Lyon“ gynėjas Kenny Tete. Popieriuje pajėgumas akivaizdus.

Kas sužibės vidutiniokų tarpe?

Kito kalibro pajėgumu šią vasarą netruko sužibėti ir įprastai lentelės viduryje stūksančios ekipos. Viena tokių – Liverpulio „Everton“.

Carlo Ancelotti treniruojama komanda į saugų liniją šią vasarą prisikvietė tris stambias žuvis – Allaną, Jamesą Rodriguezą ir Abdoulaye Doucoure. Naują saugų sąstatą aikštės viduryje sudarysiantys futbolininkai Europoje jau įrodė savo vertę, tačiau realybė karti – visi trys pastaruoju metu ne itin žibėjo buvusiose ekipose.

Italų kilmės strategui teks gerokai pasukti galvą, kaip atgaivinti praėjusį sezoną ant suolo sėdėjusius J. Rodriguezą bei Allaną. Sveiką konkurenciją šiems sudarys komandos senbuviai Andre Gomesas ir Gylfi Sigurdssonas.

Jamesas Rodriguezas

„Everton“ prabangą saugų linijoje turės, tačiau puolėjų grandyje selekcija yra kur kas trapesnė. Komanda bus itin priklausoma nuo Dominico Calverto-Levino ir Richarlisono pasirodymų atakos smaigalyje. Jei šie iššaus, dešimtukas bus ranka pasiekiamas.

Tą patį galima pasakyti ir apie „Southampton“ ekipą. Po sunkaus starto komandą užkūręs austras Ralphas Hasenhuttlas praėjusiame sezone spaudė maksimumą iš Nathano Redmondo ir Danny Ingso dueto bei pakylėjo klubą iki pat 11 pozicijos.

Jei praėjusiais metais gynyboje „Southampton“ atrodė pažeidžiama, tai šiais klubas ėmėsi veiksmų – pasirašė ilgalaikę sutartį su gynėju Kyle‘u Walkeriu-Petersu ir iš „Valladolid“ įsigijo dar vieną jauną centro gynėją Mohamedą Salisu. Su jaunimu „Southampton“ strategas dirbti moka, tad galima tikėtis greitos talentingo gynėjo integracijos į sudėtį.

Adekvatūs pirkiniai leidžia ekipai galvoti apie vietą pirmame dešimtuke. Netoli jo turėtų būti ir „Newcastle United“ klubas, pagaliau sulaukęs finansinio palaikymo iš šykštuolio savininko Mike‘o Ashley.

13-oje pozicijoje praėjusį sezoną finišavę Steve‘o Bruce‘o auklėtiniai šį tarpsezonį papildė pajėgas keliais „Premier“ lygos patirties nestokojančiais futbolininkais: gynėju Jamalu Lewisu, saugu Jeffu Hendricku ir puolėjais Callumu Wilsonu bei Ryanu Fraseriu. Prie dviejų pastarųjų futbolininkų pridėkime Allaną Saint-Maximiną ir turime daug sprogios medžiagos prie varžovų vartų.

Vasaros darbai turėtų įkvėpti nusivylusius „Newcastle“ fanus. Po nesėkmingo M. Ashley bandymo parduoti klubą nusivylę fanai kompensaciją dar gaus aikštėje.

Šiaurės Londone užvirs nauja era

Jei palietėme nusivylusių fanų temą, ko gero, eilė atėjo ir Šiaurės Londono ekipoms. Trofėjų badą bandančios pamiršti komandos kyla naujam šturmui šį sezoną – apsipratę strategai pradės pirmus pilnus sezonus ir papildė sudėtis pagal savo braižą.

Jau du trofėjus su „Arsenal“ trenerio kostiumu iškovojęs ispanas Mikelis Arteta ima gaivinti fanų viltis. Londono ekipa nuo pat stratego atvykimo 2019-ųjų pabaigoje pralaimėjo vos šešis mačus ir pademonstravo šaltakraujiškumą atakoje su Pierre‘u-Emericku Aubameyangu priešakyje.
M. Artetai pradedant pirmą pilną sezoną trenerio karjeroje, fanų lūkesčiai auga. Ispanas pademonstravo, jog ir ne itin stabilūs žaidėjai gali susitelkti atkarpoms bei demonstruoti solidų žaidimą, tačiau tarpsezonį ekipa neapsiėjo be papildymų.

„Arsenal“ papildė jaunasis „Lille“ gynėjas Gabrielis, iš nuomos sugrįžo Williamas Saliba bei ilgalaikius kontraktus pasirašė dar du gynėjai Cedricas ir Pablo Mari. Iš kaimynų „Chelsea“ klubas taip pat persiviliojo puolėją Willianą.

Jose Mourinho

Pasistiprinti nusprendė ir varžovai iš Londono „Tottenham“. Praėjusio sezono viduryje į ekipą atvykęs Jose Mourinho papildė sudėtį keliais solidžiais futbolininkais bei paleido ilgametį gynėją Janą Vertongheną. Naują puslapį Londone verčiantis portugalas sezoną pasitiks be ramsčio prie savų vartų.

Tarpsezonyje „Tottenham“ papildė vartininkas Joe Hartas, krašto gynėjas Mattas Doherty bei saugai Pierre-Emile Hojbjergas ir Giovani Lo Celso. Be abejo, pavardės ne pirmo ryškumo, kokių galbūt tikėjosi ekipos sirgaliai, tačiau tai „Premier“ lygoje jau apsišlifavę futbolininkai – J. Mourinho žino, ką gauna.

Vis tik ne nuo atvykėlių priklausys tai, kaip „Tottenham“ pasirodys šį sezoną. Pagrindinė užduotis Londono ekipai – išlaikyti sveiką atakų lyderį Harry Kane‘ą, kurio trauma praėjusį sezoną sujaukė planus – anglas praleido 18 rungtynių, per kurias klubas laimėjo vos penkis mačus.

„Chelsea“ sudrums lyderių ramybę?

Kol Šiaurės Londone strategai bandys grąžinti ekipas į pergalių kelią, aukščiau lentelėje vyks kova, kurios jau seniai nematėme. Pasistiprinusi Londono „Chelsea“ ekipa kibs į atlapus „Manchester City“ ir čempionams „Liverpool“ bei su naujomis jėgomis pabandys priartėti prie pabėgusio pirmojo dvejeto.

Finansinį palaikymą strategui Frankui Lampardui išreiškęs „Chelsea“ savininkas Romanas Abramovičius tikėsis rezultatų. Praėjusį sezoną draudimų suvaržyta Londono ekipa finišavo be trofėjų, tačiau apšaudė jaunuosius futbolininkus ir suteikė šiems patirties prieš šių metų kovas.
„Chelsea“ vis tik nusprendė nepasikliauti turimu branduoliu ir išleido per 220 mln. eurų pirkiniams. Atvyko gynėjai Thiago Silva ir Benas Chilwellas, saugai Kai Havertzas ir Hakimas Ziyechas bei puolėjas Timo Werneris. Smogiamosios jėgos – užtektinai.

Viskas priklausys nuo to, kaip greitai F. Lampardas sugebės sulipdyti komandą. Atnaujinus beveik pusę pirmojo vienuoliktuko futbolininkų, procesas gali užtrukti, tačiau „Chelsea“ perka jau patikrintus žaidėjus, kurie šį sezoną gali pajudinti plokštes lygos viršūnėje.

Sergio Aguero

Išpūstiems Londono ekipos šansams racijos pridėjo ir lentelės kaimynų ne itin didelis aktyvumas. Po Vincento Kompany išvykimo lyderio gynyboje neradusi „Manchester City“ šį tarpsezonį paleido Davidą Silva ir Leroy‘ų Sane bei pasipildė gynėju Nathanu Ake ir krašto puolėju Ferranu Torresu.

„Miestiečiams“, taip pat kaip ir „Tottenham“, lyg oro prireiks pagrindinio puolėjo paslaugų, jei Pepo Guardiolos kariauna nori galvoti apie titulo kovą. Praėjusį sezoną gydytojo kabinete įstrigęs Sergio Aguero bus pagrindinis „Man City“ veiksnys naujoje „Premier“ lygos kampanijoje, jei, žinoma, liks sveikas.

Pirmajame ketverte savo vietą turėtų rasti ir „Manchester United“. Ole Gunnaro Solskjaero vadovaujama ekipa jau pademonstravo, jog jauna ir veržli puolimo linija gali ekipai atnešti rezultatą.
Į savo gretas tarpsezonį klubas pasikvietė saugą Donny van de Beeką ir susigrąžino vartininką Deaną Hendersoną – ekipa į kelias grandis įnešė sveikos konkurencijos. Visgi, sirgalių lauktas pastiprėjimas gynyboje kol kas neįvyko ir tai gali būti lemiamas veiksnys kovoje dėl aukštesnių pozicijų šio sezono „Premier“ lygoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)