Apie ką mes čia…

Kai 630 mūsų eros metais Kinijos imperija yra užpuolama neregėto masto įsibrovėlių kariuomenės, ją ginti yra sukviečiami vyrai iš kiekvienos imperijai priklausančiai šeimos. Tačiau Hua Žu šeimoje auga dvi dukterys, dėl ko senas ir ligotas vyras nusprendžia asmeniškai prisijungti prie imperijos gynimo. Tą matydama, jo dukra Mulan negali susitaikyti su mintimi, jog visai netrukus praras savo mylimą tėvą ir pati, apsimesdama vyru, prisijungia prie kariuomenės. Ar jai pavyks apginti šeimos garbę ir grįžti iš karo? Niekas to nežino, nes iki šiol jokia moteris nekovojo petys į petį su vyrais.

Kūrinio turinys

Apie filmo skandalus, jo premjeros perkėlimus bei netikėtą pasirodymą „Disney+“ platformoje nerašysiu, nes šią informaciją tikrai galite susirasti interneto platybėse. Apie ką bus ši trumpa apžvalga, tai apie mano asmeninius potyrius šios juostos peržiūros metu. Nes kaip ne kaip, ji tapo mano vieno iš mėgstamiausių visų laikų „Walt Disney“ animacinių filmukų perdirbiniu. O į perdirbinius aš labai dažnai žiūriu itin skeptiškai, kaip, manau, ir Jūs, mieli skaitytojai.

Su „Mulan“ istorija buvau susipažinęs 1998 metais, kai kine pasirodė animacinis filmukas, kurio keliavau su savo tėvais žiūrėti dar tada itin populiariame „Lietuvos“ kino teatre. Vėliau, kai jau kinas man tapo ne vien pramoga, o ir gyvenimo dalimi, peržiūrėjau 2009 metais pačių kinų išleistą epą „Hua Mulan“, kuris, žinote, padarė visai neblogą įspūdį dėl savo tikroviško pateikimo ir požiūrio į pačią Kinijos kultūrą. Ir aišku, buvau skaitęs legendą apie šią karingą merginą.

Tad, belaukdamas studijos „Walt Disney“ vizijos, buvau sunerimęs, nes tokie filmai kaip „Liūtas karalius“, „Dambis“ ar „Aladinas“ nesukėlė man visiškai jokių emocijų peržiūros metu apart pykčio, jog studija ir jai tarnaujantys kūrėjai taip neatsakingai perdirbo originalus. Žinoma, tai buvo daroma dėl vienintelės priežasties – pinigų, bet net ir to siekiant, galima gi buvo kažkaip nuoširdžiau pristatyti milijonus žmonių pakerėjusius pasakojimus.

Ir, mano didžiulei nuostabai, pats filmas kaip perdirbinys pranoko lūkesčius, nors ir nebuvo jis toks, kokio tikėjausi. O tikėjausi labai epinio ir daug batalijų turinčio karinio epo, kuris būtent taip ir buvo pristatomas anonsuose. Todėl, vietoje daugybės didingų mūšių, mes gavome labai daug pokalbių ir savotišką Kinijos kultūros bei jos istorijos atskleidimą. Tiesa, tas atskleidimas buvo įspraustas į tam tikrus rėmus, dėl ko patys kinai gali kelti labai daug pretenzijų. Bet čia jau neatskleisiu, apie ką eina kalba, nes tektų papasakoti labai esminį visos juostos akcentą, kuris buvo daromas dėl politkorektiškumo.

Kas dėl pačios istorijos, tai ji buvo papuošta visiškai naujomis spalvomis. Čia mes gauname ne tik keletą svarbių siužetinei linijai naujovių, kurių nematėme filmuke, bet ir tokį labiau rimtą požiūrį į šios merginos legendą. Tad naivumo, pernelyg didelio paprastumo ir aišku lengvumo žiūrovai „Mulan“ filme tikrai pasiges, bet užtat visas pamatas, kuris buvo sukurtas animaciniame filmuke, išliko. Tai man labiausiai ir patiko.

Kalbant apie minusus, nes visus įmanomus pliusus kaip ir išvardijau, tai jais taptų veikėjai. Na, apart pagrindinio personažo Mulan, kuri juostoje atrodė netgi labai išdirbta ir leidžianti ją akimirksniu pamėgti. Visi kiti personažai – bedvasiai ir neįdomūs, blankiai atskleisti bei sunkiai įtikinami. Tiek blogiečiai, tiek ir karalius su Mulan tėvu bei pašaliniai herojai, kurie atliko visiškai nuobodžių statistų vaidmenį, nuvilia.

Tad apibendrinus, mano nuomone, jog tai visai neblogas, žiūroviškas, bet ne toks epinis darbas, kurio buvo galima tikėtis iš studijos „Walt Disney“ bei pamato, kuriuo ir buvo įkvėpta ši kino ekranizacija. Tačiau, kaip ten bebūtų, tai yra reginys, kuris didesnį malonumą suteiks būtent kino salėje, o ne namie.

Techninė juostos pusė

Kas jau kas, bet studija „Walt Disney“ niekada negailėjo pinigų savo projektams, o tuo labiau žymių animacinių filmukų vaidybiniams perdirbiniams, todėl techninė filmo dalis atrodo išties pagirtinai.

Išskirčiau čia labai efektingą bei epiškais vaizdais džiuginantį kameros darbą, kuris karts nuo karto pagyvindavo užsitęsusį ekrane veiksmą. Taip pat ir specialieji efektai sugeba padaryti puikų įspūdį, nes jie visos juostos metu atrodo išties labai tikroviškai, kas mano nuomone tokio pobūdžio filmui tik į naudą.

Garso takelis filme ne tik kruopščiai priderintas prie rodomų scenų, bet jo dėka yra sukuriama nors ir šiek tiek stereotipinė, bet visgi labai artima Kinijai atmosfera. Tai leido trumpam pasinerti į šios Azijos šalies kultūrinius aspektus, kuriais ir buvo prifarširuotas šis kino epas.

Tačiau, net ir atmetus gerus specialiuosius efektus, geras muzikines kompozicijas ir judrų operatoriaus darbą, juosta dar turi vieną didžiulį pliusą – produkcijos dizainą, kuris stebina savo didybe. Dekoracijos, grimas, herojų kostiumai ir aplinka, kurioje vyksta veiksmas, pakeri nuo pačios pradžios iki finalinės juostos scenos. Ir vien tai manau daugelį žiūrovų privers šį filmą pasižiūrėti dar kartą.

Aktorių kolektyvinis darbas

Pagrindinį vaidmenį filme atlikusi Yifei Liu buvo nepakartojama ir įtikinama tame, ką jos personažui tenka nuveikti ekrane. Tiek vaidyba, tiek ir fizinis pasiruošimas Mulan vaidmeniui peržiūros metu nekėlė jokių priekaištų. Viskas čia buvo atidirbta idealiai, jog tam tikrais momentais galima Yifei Liu įkūnytą veikėją sutapatinti su tuo personažu, kurį mes pamilome 1998 metais pasirodžiusioje animacijoje.

Bet kas liečia kitus veikėjus, čia jau situacija kardinaliai pasikeičia. Todėl kažkaip išskirti kokio nors antro plano aktoriaus šiame filme man nesinori, nes visi jie buvo čia kaip kokie bereikšmiai statistai, kuriems atiteko ne vaidmenys, o funkcijos. Ir tai yra be galo liūdna, nes turint savo arsenale tokius žymius ekrano veidus kaip Donnie‘is Yenas, Jetas Li, Li Gong bei Tzi Ma galima iš jų išspausti maksimalų efektą, nes aktoriniu talentu šie žmonės tikrai gali pasigirti.

Verdiktas

„Mulan“ – labai žiūroviškas, didingą produkcijos dizainą turintis bei stereotipinius Kinijos atspalvius skleidžiantis studijos „Walt Disney“ hitas, kuriam pavyko atrodyti žymiai originaliau už kitus populiarių animacinių filmukų vaidybinius perdirbinius. Ir tai yra didžiausias šio filmo, kurio vizualus grožis užgožia tam tikras siužetines spragas, laimėjimas.

Filmo anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją