Per susitikimą Vokietijos ambasadorius Geza Andreas von Geyras taip pat buvo įspėtas, kad Berlyno atsisakymas suteikti Maskvai informacijos apie šį reikalą bus laikomas „priešiška provokacija, sukelsiančia padarinių Rusijos ir Vokietijos santykiams, taip pat rimtai komplikuosiančia tarptautinę situaciją“, sakoma Rusijos URM pranešime.

Ministerija pareiškė, kad protestuoja prieš „akivaizdų Berlyno naudojimąsi (A. Navalno) situacija kaip dingstimi diskredituoti mūsų šalį“.

Rusijos URM dar kartą paragino Berlyną atsakyti į Rusijos prokurorų prašymą pateikti įrodymų, įskaitant medicininius duomenis, kuriais remdamasi Vokietija paskelbė, kad vienas didžiausių Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikų buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga iš „Novičioko“ grupės.

Ministerijoje apsilankęs Vokietijos ambasadorius pareiškė, kad dėl opozicionieriaus A. Navalno susidariusi padėtis nėra dvišalis Vokietijos ir Rusijos reikalas, trečiadienį savo ruožtu pranešė Vokietijos ambasada.

„Šiandien ambasadorius G. A. von Geyras dalyvavo seniai suplanuotame susitikime su pirmuoju Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotoju (Vladimiru) Titovu. Susitikime buvo kalbama ir A. Navalno situaciją. Ambasadorius G. A. von Geyras išsakė vienareikšmišką Vokietijos vyriausybės poziciją šiuo klausimu: ponas A. Navalnas tapo auka Rusijoje įvykdyto nusikaltimo, per kurį buvo panaudota Rusijoje pagaminta nuodinga nervus paralyžiuojanti medžiaga iš grupės „Novičiok“ – tai patvirtino laboratoriniai tyrimai“, – sakoma naujienų agentūros „Interfax“ gautame ambasados pranešime spaudai.

„Todėl Rusijai dabar būtina pasiaiškinti dėl šio tarptautinės bendruomenės smerkiamo nuodingos nervus paralyžiuojančios medžiagos panaudojimo jos teritorijoje per pasikėsinimą į Rusijos pilietį ir opozicijos politiką“, – sakoma jame.

„Ambasadorius pranešė, kad apie uždraustos nuodingos cheminės medžiagos panaudojimą buvo informuota ir į tyrimo procesą įtraukta OPCW (Cheminio ginklo draudimo organizacija), vykdanti Cheminio ginklo draudimo konvencijos, kurią pasirašė ir Rusija, laikymosi kontrolę“, – nurodė Vokietijos ambasada.

„Be to, susitikime su pirmuoju ministro pavaduotoju ambasadorius G. A. von Geyras dar kartą pabrėžė, kad šis reikalas nėra dvišalės Vokietijos ir Rusijos darbotvarkės klausimas. Tai darydamas jis atkreipė dėmesį į ES, NATO, Didžiojo septyneto ir daugelio valstybių pareiškimus“, – nurodė Vokietijos ambasada.

A. Navalno padėjėjai teigė įtariantys, kad jis buvo apnuodytas Sibiro oro uoste išgertu puodeliu arbatos.

Praėjusį mėnesį jis pasijuto prastai skrisdamas iš Sibiro į Maskvą ir buvo nugabentas į Omsko ligoninę, kurios gydytojai teigė, kad jo organizme nerado jokių nuodingų medžiagų. Rugpjūčio 22 dieną jis buvo nuskraidintas į vieną Berlyno kliniką.

A. Navalną gydantys vokiečių medikai pirmadienį pranešė, kad pacientas pabudo iš dirbtinės komos ir „reaguoja į verbalinius stimulus“.

Vakarų lyderiai ir daugelis rusų baisėjosi tuo, ką A. Navalno sąjungininkai vadina pirmu žinomu cheminio ginklo panaudojimu prieš kokį nors opozicijos lyderį Rusijos teritorijoje.

Sovietų Sąjungoje baigiantis Šaltajam karui sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ Jungtinės Karalystės Solsberio mieste 2018 metais buvo apnuodytas ir buvęs dvigubas rusų agentas Sergejus Skripalis bei jo duktė Julija.

Daug dienų komos būsenoje praleidę Skripaliai galiausiai pasveiko, tačiau mirė vietos gyventoja Dawn Sturgess, paėmusi išmestą kvepalų buteliuką, į kurį, kaip įtariama, buvo supiltas „Novičiokas“.