Su jauna vilniete susitinkame Nacionalinio vėžio instituto (NVI) palatoje. Moteriai iš gimdos kaklelio neseniai išoperuotas auglys. Pagal prevencinę šios ligos programą vilnietė pasitikrinti jau keletą kartų. Nemokamas tyrimas moterims priklauso nuo 25-erių metų. Tačiau to laiku nepadarė.

„Profilaktiškai deja, bet anksčiau nesitikrinau, nors žinojau, kad turėjau. Bet vis atidėliodavau, galvodavau, kad vėliau. Laikas bėgo, taip ir niekada nepasitikrinau. Diagnozė kol kas – gimdos kaklelio piktybinis navikas“, – sakė vilnietė.

Vėžys moteriai nustatytas tada, kai pastebėjusi neįprastą kraujavimą kreipėsi į medikus. Po operacijos pacientė jaučiasi gerai, bet kalbėti moteriai nelengva.

„Tokią ligą ir diagnozę sužinoti tai tikrai nesitiki niekada. Bet stengiuosi laikytis ramiai, tausoti save ir sveikti“, – kalbėjo moteris.

Todėl pacientė prašo kitų moterų nedelsti ir pasitikrinti laiku. Tačiau po karantino onkologinių ligonių palatose – trečdalių mažiau nei pernai. Deja, ne dėl to, kad sumažėjo sergančiųjų. Dėl ribotų galimybių patekti pas gydytojus, kurie pacientus nusiunčia toliau tirtis, vėžio diagnozuojama mažiau. O ši klastinga liga dažnai nerodo jokių simptomų, jei stadija ankstyva, arba simptomai primena kitas ligas.

„Išryškėja simptomai, kurie nėra specifiniai. Telefonu šitos ligos niekada negali diagnozuoti. Pacientės, jei ji serga išplitusiu kiaušidžių vėžiu, jos skundai bus labai nekonkretūs. Gal pučia pilvą, gal nėra apetito, gal nevirškina. Telefonu skiriami vaistai, mažinantys skrandžio rūgštingumą“, – LNK žinioms sakė NVI onkoginekologijos skyriaus vedėja.

Keli uždelsto vėžio mėnesiai gali būti lemtingi. Taigi, daugėja onkologinių pacientų, kuriems medikai padėti nebegali.

„Būklė neleidžia skirti chemoterapijos, kuri leistų sumažinti ligos plitimą ir gydyti pacientą toliau. Daugiau turime tokių pacienčių, kurias siunčiame simptominiam gydymui, nes būklė jau tokia, kad nebegali padėti“, – sakė gydytoja.

Be to, dalis pacientų, įtarus vėžį, išsigandę koronaviruso atšaukia vizitus pas onkologus. Ir čia kalbama apie visų tipų vėžį. Vienas iš būdų, nustatyti onkologinę ligą – biopsija.

„Biopsijos procedūrų įvairiose lokalizacijose sumažėjo nuo 30 iki 50 proc.“, – sakė NVI vadovė Sonata Jarmalaitė.

Todėl medikai prašo pacientų nedelsti ir į juos kreiptis laiku.

„Mes ir perskambiname pacientams, paklausiame, ar jie atvyks, ir tada išgirstame, kad ne. Na, tokių situacijų neturėtų būti. Vėžys yra liga, kuri kasmet nusineša 9 tūkstančius mūsų gyventojų ir čia jokių atidėjimų, jokių išimčių negali būti“, – sakė S. Jarmalaitė.

Nedelsti ragina ir NVI apsilankiusi pirmoji ponia Diana Nausėdienė.

„Man, kaip žmogui, nepaprastai sunku matyti, ir mūsų šeimą asmeniškai palietė šitos ligos pasekmės. Tai labai sunku kalbėti. Mums reikia laiko, kantrybės, išminties, protingų sprendimų. Tai galime pasiekti tik susitelkę kartu ir spręsdami problemas, greitai pertvarkyti tai, ką galime padaryti“, – sakė D. Nausėdienė.

Norintys išsitirti dėl vėžio pirmiausia turi kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)