Iš užfiksuotų vaizdų galima daryti prielaidą, kad siaubingomis sąlygomis laikomi gyvūnai sukergiami, o jų palikuonys parduodami internetu be jokių dokumentų. Savaitgalį, susibūrus dideliam neabejingų žmonių būriui ir ėmus viešinti šią istoriją, skelbimai, iš interneto ėmė sparčiai dingti.

Iš gardų, kuriuose buvo laikomi, ėmė dingti ir šunys. Susibūrus didžiuliam kiekiui savanorių, retai pravažiuojamose pakelėse po kelis buvo randami, įtariama, purvino verslo sumanytojų išmesti gyvūnai. Kai kuriems iš jų šis laukimas baigėsi mirtimi.

Skaudžiu smūgiu tapo tai, kad išsiaiškinus nusikaltimą, buvo atrasta galybė įrodymų, kaip negailestingai šio purvino verslo atstovai linkę susidoroti su keturkojais – rasta nemažai sudegintų gyvūnų.

Šios istorijos viešinimui ir pagalbos šauksmui neabejingi liko ir žinomi žmonės. Prie šios operacijos uoliai darbuojasi ir žinoma vizažo meistrė Alina Guess bei modelis Gabrielė Stonytė, besidalinančios vaizdais iš įvairių šalies vietų ir skelbiančios informaciją apie esamus ir būsimus veiksmus.

Siekdama pakviesti kuo daugiau žmonių prisidėti prie per savaitgalį susikūrusių grupių, savanorių skelbiamomis naujienomis dalijasi ir dainininkė Gintarė Karaliūnaitė. Viešindama informaciją ji sulaukė advokatės, dirbančios tokiomis temomis, pasiūlymo prisidėti.

Be to, sekmadienį dainininkė apsilankė Kaune, Žemuosiuose Šančiuose esančioje veisykloje. „Ten su šunimis viskas gerai, senolė juos augina ir parduoda turguje... Bet šuniukai sveiki ir mylimi. Vis dėlto ir čia egzistuoja dauginimo ir pardavimo be dokumentų problema“, – „Delfi“ sakė G. Karaliūnaitė.

Problema – ir bedokumenčių keturkojų pirkėjai

Na, o prieš tai žinute feisbuke dalindamasi atlikėja prisipažino, kad ir pati buvo įsigijusi keturkojį be dokumentų.

„Po trečio puodelio kavos, emocijoms aprimus, tikiuos parašyti labiau adekvatų postą. Daugelis mūsų stebime įvykius iš Širvintų, Tauragės ir Kretingos. Kalbu apie atrastas nelegalias gyvūnų, konkrečiai veislinių šunų daugyklas. Žinau, visokių turime nuomonių, reaguojame kas kaip galime ir jaudinamės kuo visa tai pasibaigs!

Teisiškai jaunimas yra suvaržytas, bet nenuleidžia rankų, budi, ieško kitų daugyklų, kovoja. Emocijos, žinoma, ima viršų, bet, manau, jie šaunuoliai! Net jei ir pasikeikia ar nepaiso etiketo! Tik reiktu labiau sukoordinuoti veiksmus, susiskirstyti į grupes.

Atsiliepė šauni moteris, teisininkė!!! Daug susakė, patarė. Yra būdų kaip būtų galima nenuleisti rankų ir pakovoti. Tik bijau, kad tie antžmogiai skuba slėpti gyvūnus. Bet jei banga nenuslūgs, kaip jie tikisi, šansų išgelbėti kuo daugiau gyvūnų tikrai yra!!!

Aš ir pati, deja, esu pirkusi šunį iš nelegalios daugintojos, manydama, kad taip gyvūną išgelbėsiu... Beje, taip ir buvo, šuo sirgo babijoze – būtų nugaišęs. Dabar suprantu, kad taip tik parėmiau jų juodą verslą.

Norisi man prisidėti, net jei ir sulauksiu pykčio ar smerkimo! Geriau vėliau negu niekada susivokt ir skatint tai padaryti kitus! Važiuoti, deja, aš negaliu, dukrytė maža namie. Bet viešinimu, kontaktų paieška, pagalba noriu prisidėti. Kas su manimi?“ – feisbuke klausė G. Karaliūnaitė.

Komunikacijos specialistas Saugirdas Vaitulionis taip pat atkreipė dėmesį į bedokumenčių keturkojų savinininkus.

„Taip, aš beprotiškai myliu gyvūnus ir man galvoje netilpo tai, ką mačiau pas visus visą savaitgalį, bet. Yra ir kita medalio pusė, dėl kurios tokie dalykai vyksta. Reikia pirmiausia kovoti ne su pasekmėm, o su problemos priežastimi“, – sakė S. Vaitulionis, dalindamasis žinomo gamtos fotografo Mariaus Čepulio įrašu feisbuke, kuriame jis dalijasi anonimo skelbimu apie bedokumenčio gyvūno paiešką įsigyjimui.

Vienas iš skelbimų internete

„Pasipylė prašymai dalintis tos bobos daugintojos fotke, kuri čia pagarsėjo ant visos Lietuvos. Naujai gimę didieji gyvūnų gelbėtojai plėšosi maikes ir reikalauja bobos mirties bausmės. Nieko nenupezančių apie gyvūnų laikymą aktyvistai braunasi į privačias valdas ir neduokdie jūsų šuniukas netupės Rojalio maiše. Isterijos levelis 899.

Bet ar išties daugintojai yra problema?

Netiesiogiai šunų veisimo versle dalyvavau daug metų. Daug metų būdavo pjautynės su daugintojais, daug metų veisėjai su jais kovojo, bet visiems buvo dzin. Nes yra jos didenybė paklausa.

„Oi, čia pas jus labai gražu, bet ten už tvoros yra 10 kartų pigiau be dokumentų, man nereikia dokumentų, noriu draugo, bet veislinio".

Kam mokėt už vokietuką 600 - 2000€, kai pilna už 50 - 100€. Pažiūrėkit skelbimus. Norinčių Vokiečių aviganių už 100€ kas antras skelbimas. Nes mum reikia blyn draugo, o ne popieriaus.

Taigi, va, brangieji kovotojai ir gelbėtojai, čia yra tas pagrindinis paklausos kūrėjas. O daugintojai tik paklūsta rinkos dėsniams. Jie už nieką neatsako ir duos jums prekę, jei tik ta paklausa bus.

Ir reikia dalintis ne tos bobos fotke, o visų pas kuriuos yra nupirktas pigiau šuniukas be dokumentų. Jie niekuo nesiskiria.

Daugintojai išnyks, kai bus galima pirkti tik iš registruotų veislynų šunis. Skelbiu.lt galėtų filtruoti skelbimus ir nedalyvauti daugintojų biznyje. O jei norit draugo – jų tūkstančiai laukia jūsų meiliai lekuodami prieglaudose“, – rašė žinomas fotografas.

Įtarimų kelia valstybinių institucijų veikla

Verslininkė Daina Bosas taip pat neliko abejinga Lietuvą šiurpinančiai situacijai.

„Savanoriai, būkite atsargūs, nesinorėtų, kad jūs nukentėtumėte, žinant tai, kad žmonės yra tikrai agresyviai nusiteikę, – kalbėdama apie Širvintų rajone savaitgalį vykusį savanorių ir miesto merės Živilės Pinskuvinės karą su nelegalia veikla užsiimančiu ir agresyviai nusiteikusiu vyriškiu. – Paaiškėjo, kad tas žmogus dar ir užgrobęs valstybinę žemę, darydamas savo bardaką. Po truputį mes sutvarkysime tuos išsigimėlius“.

Moteris kreipėsi ne tik į savanorius, bet ir išsakė, ką mano apie valstybinių institucijų darbą.

„Grįžtant prie tų įvairių temų – prie dabar gvildenamos šunų veisimo problemos, taip pat ir prie skiepų problemos, kuri daug kam atrodė tarsi būtų tik mano problema, tačiau taip nebuvo, kadangi daugelis gali papulti pas tokią šundaktarę, man tapo įdomu, ką veikia mūsų valstybinės institucijos, ką veikia tos visos bobikės, kurios nuo pirmadienio iki penktadienio sėdi ir kavą siurbia bei nešioja popieriukus nuo vieno ant kito stalo.

Pasižiūrėkite, jeigu yra problema, savanoriai suranda visas įmanomas skyles, kuriose vyksta nelegali veikla, visą informaciją sukramto ir padeda institucijoms ant stalo. Lygiai taip pat kaip buvo su skiepais. Per tris su puse metų su savo advokatais išrašiau bylą ir uždariau tą skylę. Bet viską dariau už savo pinigus. Klausimas – kam mes tas bobikes išlaikome, jei jos nieko nedaro?

Reiškia, nuo pirmadienio iki penktadienio stumdo popierius iš stalčiaus į stalčių, o savaitgalį jos ilsisi. Aišku, visi turi teisę į poilsį, tačiau tai yra bardakas... Kodėl žmonės turi paromis atlikti jų darbus? Kaip duočiau visoms per makaules, jeigu turėčiau galios, už tokį atsainų darbą.

Čia juk nėra jokio stebuklo – imiesi ir padarai. Tik reikia dirbti: pakelti užpakalį nuo kėdės ir dirbti taip, kaip dabar savanoriai daro. Pažiūrėkite, kiek jie per vieną parą nuveikė. O jos dirba metų metais ir ar nors vieną skylę uždarė? Norėtųsi statistikos – ką jos ten veikia?“ – klausė D. Bosas.

„Delfi“ susisiekus su D. Bosas, ji pasidalijo įtarimais, kad tokia informacija nuo visuomenės gali būti slepiama specialiai.

„Čia juk ne viena skylė atrasta tų išsigimėlių, kurie šitaip pasielgė su gyvūnais. Tai vyksta visur aplink – praktiškai visuose Lietuvos kampeliuose. Tai ką jūs norite pasakyti – jiems nebuvo dėl to kilę įtarimų? Žmonės anksčiau dėl to nesiskundė? Peršasi labai negraži nuomonė, kad eina į svečius ir gauna dovanų.

Man tiesiog labai džiugu, kad tokia karta atėjo, labai nuoširdžiai ačiū mūsų savanoriams, kad jie nepasiduoda. Galbūt tie išsigimėliai pradės bijoti? Bet pagrindinis klausimas yra – ką veikia valstybinės institucijos? Jeigu aš pražiūrėčiau tokį įvykį, tikrai nelaukčiau pirmadienio ir lėkte lėkčiau. Nes man būtų be gal gėda. Matote, joms išeiginės. O tai ką jos pirmadienį – penktadienį veikia, kai joms – darbo dienos?“ – „Delfi“ kalbėjo D. Bosas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (97)