„Dažnai išmaniajame telefone saugoma informacija yra net vertingesnė, nei pats įrenginys. Žmonės vis dar įpratę telefono galerijose saugoti nuotraukas su banko kortelių duomenimis, slaptažodžiais ir kita privačia informacija. Tinkamai neapsaugojus išmaniojo telefono, kyla didelė grėsmė mūsų duomenų saugumui – asmens duomenims, įvairiai kitai informacijai, mūsų privatumui. Telefonas neretai – raktas į platesnį mūsų gyvenimą“, – pasakoja Saulius Skirmantas, „Bitės“ kibernetinio ir IT saugumo vadovas.

Kad išliktumėte saugūs, dalinamės šešiais patarimais, kaip tinkamai pasirūpinti savo išmaniuoju.

1 patarimas: užrakinkite telefoną

„Pats paprasčiausias, tačiau ne mažiausiai efektyvus, telefono apsaugos būdas – ekrano užraktas. Slaptažodžiu apsaugotą įrenginį nulaužti sunkiau, todėl informacija jame – saugesnė“, – sako S. Skirmantas.

Gali skambėti banaliai, bet tai yra pirmoji ir labai svarbi telefono saugumo taisyklė. Pasiekti telefone esančius duomenis įmanoma ir nuotoliniu būdu, bet jei telefoną pamesite ar jis bus pavogtas, tuomet sukčiai turės tiesioginį priėjimą prie visų telefone laikomų duomenų. Paprastas telefono saugos kodas gerokai apsunkins kelią jūsų informacijos link.

Savo telefone galite pasirinkti skirtingus užrakto metodus, pavyzdžiui, atrakinti telefoną piršto antspaudu, veido atpažinimo funkcija ar rašto (pattern) metodu. Vis dėlto, vienas populiariausių būdų išlieka skaitiniai užraktai. Jei pasirenkate tokį būdą, netingėkite sugalvoti neįprastą skaičių derinį, nes 1234 ar 0000 gali būti atspėti jau po kelių pirmųjų bandymų.

2 patarimas: išjunkite, ko nereikia kasdien

Jūsų išmanusis telefonas turi galybę funkcijų, kurios gali būti labai naudingos. Ko gero, ne visas jas naudojate kiekvieną dieną. Atidžiai sekite realius savo poreikius ir įjunkite tik tas funkcijas, kurių jums tikrai reikia. Jei funkcijos dažnai nenaudojate, bet paliekate ją įjungtą, ji gali tapti jūsų telefono Achilo kulnu. Ypač svarbu tinkamai prižiūrėti ryšio funkcijas: Bluetooth, WiFi, Hotspot, NFC.

3 patarimas: ištrinkite, ko nebenaudojate

Prižiūrėti derėtų ne tik savo išmaniojo telefono ryšio nustatymus, bet ir instaliuotas programėles. „Deloitte“ tyrimo duomenimis, net 97% žmonių iškart sutinka su naujos programėlės sąlygomis (terms and conditions), jų nė neperskaitę. Jei esate vienas šių žmonių, ko gero, nė nežinote, kokiais savo duomenimis dalintis sutikote.

Savo duomenimis dalinatės ne tik programėlės naudojimo metu, bet nuolat, kol tą programėlę turite telefone. Tad jei pastebėjote, kad senų programėlių nebenaudojate, verčiau jas ištrinkite. Tikrai ne visos programėlės yra pavojingos, bet ištrynę tas, kurių nebenaudojate, ne tik išvengsite potencialių rizikų, bet ir atlaisvinsite vietą savo telefone, taip padidinami jo veikimo našumą.

4 patarimas: šifruokite svarbius pokalbius

Nors kalbant apie telefonų kibernetinį saugumą, pirmiausia svarbu apsaugoti telefone kaupiamus prisijungimus bei duomenis, tiesioginės telefono funkcijos – komunikacijos – apsauga taip pat labai svarbi. Vienas iš būdų apsaugoti susirašinėjimus – naudotis pokalbių šifravimo programėlėmis. Jos yra sukurtos taip, kad informacija, perduodama jomis, būtų pasiekiama tik siuntėjams ir adresatams. Nei viena trečioji šalis, įskaitant ir teisėsaugą ar kitas institucijas, negali gauti tokio pokalbio detalių.

Dalis žmonių naudoja šifruoto susirašinėjimo programėles tokiam pačiam tikslui, kaip ir bet kurią kitą susirašinėjimo platformą: kasdieniam bendravimui su draugais, giminaičiais ar kolegomis. Iš esmės tokios programėlės nėra būtinybė kasdieniam bendravimui. Jos tikslingesnės tuomet, kai yra aptarinėjama itin svarbi informacija.

Jei nusprendėte, kad norite šifruoti asmeninių ar darbinių pokalbių turinį, populiariausios tokio tipo programėlės yra „WhatsApp“ ir „Viber“. Susikurti paskyrą šiose platformose pakanka bet kurioje valstybėje registruoto telefono numerio, bendravimas vyksta greitai ir nemokamai. Be žinučių siuntimo, galima vykdyti tiek vaizdo, tiek įprastus skambučius.

5 patarimas: naršykite saugiai

„Viena pagrindinių rizikų telefono saugumui – viešo ir laisvai prieinamo Wi-Fi tinklo naudojimas viešose vietose. Geriausia tokių tinklų vengti ir naudoti mobiliuosius duomenis“, – pataria „Bitės“ ekspertas.

Nors atviras Wi-Fi ryšys yra lengvai ir patogiai prieinamas vartotojams, deja, taip pat lengvai jį pasiekti gali ir piktavališkų kėslų turintys programišiai. Dėl to net ir patikimoje vietoje esantis belaidis ryšys kelia pavojų įrenginiuose esančiai informacijai.

Didelė dalis internetinių nusikaltimų yra susiję su man-in-the-middle (liet. tarpininkas, „žmogus viduryje“) tipo atakomis. Tai – slapto įsikišimo į pokalbį forma, kada įsilaužėlis (man-in-the-middle) įsiterpia tarp jūsų įrenginio ir serverio. Tokių atakų metu yra perimami siunčiami duomenys. Asmuo nemato, kas vyksta jūsų išmaniojo ekrane, bet gauna visą informaciją, kurią suvedate į naršyklę.
Todėl jei mieste prireikia išsiųsti svarbius dokumentus, ar atverti savo el. bankininkystės paskyrą, junkitės naudodamiesi savo mobiliuoju internetu.

6 patarimas: antivirusinės ne tik kompiuteriams

Nors virusai ir antivirusinės programos skamba kaip kompiuterių reikalai, tai aktualu ir išmaniesiems telefonams. Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba informuoja, kad tiek mokamų, tiek nemokamų programų yra tikrai nemažai: „McAfee Mobile Security & Lock“, „Eset Mobile Security & Antivirus“, „F-Secure AV TEST“, „Avast Mobile Security“, „Sophos Mobile Security“, „Antivirus PRO Android Security“ ir kt.

Jei nežinote, kokios būtent antivirusinės programėlės jums reikia, patartina atkreipti dėmesį į jų testavimo rezultatus. Tokio tipo tyrimuose nurodomi konkretūs programų testavimo kriterijai, tad galite išsirinkti pagal būtent jums aktualiausių funkcijų įvertinimus. Antivirusinių programų testų rezultatus galite rasti čia.

Kibernetinės atakos jūsų gali tykoti ne tik kompiuteryje, bet ir išmaniajame telefone. Nepamirškite to: pasirinkite saugų telefono užraktą, atidžiai sekite savo naudojimosi išmaniuoju įpročius, retai naudojamas funkcijas išjunkite, o nebenaudojamas programėles ištrinkite. Jei telefonu susirašinėjate jautriais darbiniais ar asmeniniais klausimais, šifruokite savo susirašinėjimus. Venkite atlikti svarbius prisijungimus naudojantis atviru WiFi ryšiu, prireikus, geriau naudokite savo mobiliuosius duomenis. Ir nepamirškite, kad antivirusinės programos gali būti naudojamos ne tik kompiuteriuose, bet ir telefonuose.

Užsakymo nr.: PT_85169397