Komisija teigė taip atsakanti į reikalavimus, kuriuos pateikė siūlymui pritarti turinčios 27 ES valstybės ir jų piliečiai, pasieniuose susiduriantys su ilgomis eilėmis ar nežinantys, kur ir kokiomis sąlygomis gali keliauti.

Pagal EK siūlomą planą, Europos ligų kontrolės ir prevencijos centras kas savaitę sudarytų žemėlapį, kuriame kiekvienas regionas ar valstybė būtų pažymimi žalia, oranžine ar raudona spalva.
Komisijos siūlymu, keliautojams į žalia ar oranžine spalva pažymėtas zonas nereikėtų taikyti apribojimų, tačiau keliautojams iš tokių valstybių gali būti parekomenduota pasidaryti COVID-19 testus.
Iš raudonųjų zonų keliaujantiems žmonėms vertėtų įvesti apribojimų (paskirti karantiną ar nurodyti pasidaryti viruso testą), tačiau tokios priemonės turėtų būti vienodos visose raudonai pažymėtose teritorijose, nesvarbu, ar jos būtų taikomos jų viduje, ar už jų ribų.

Pačios šalys galėtų nuspręsti, kokių priemonių reikėtų imtis.
Spalvinė sistema paremta dviem kriterijais – nereikia taikyti apribojimų žmonėms, atvykstantiems iš teritorijų, kuriose sergamumo rodiklis per pastarąsias dvi savaites neviršijo 50 atvejų, tenkančių 100 tūkst. gyventojų, ir keliautojams iš tokių teritorijų, kuriose teigiamų testų skaičius yra žemesnis nei 3 proc., nebent atvejų skaičius viršija 150.

Raudonosiomis zonomis būtų pripažintos tokios teritorijos, kuriose 100 tūkst. gyventojų tenka daugiau nei 150 atvejų, ar daugiau nei 50 atvejų, jei bent 3 proc. atliekamų COVID-19 testų yra teigiami.
Vienas ES diplomatas sakė, kad kai kurie ambasadoriai, trečiadienį dalyvavę šio klausimo diskusijose, pažymėjo, kad kai kurių ES valstybių sveikatos priežiūros sistemos ir testavimo bei atsekimo programos nėra vienodai stiprios, kaip kitų bloko valstybių, tad dauguma pažeidžiamų valstybių keliautojams gali norėti nustatyti griežtesnius apribojimus.

Dauguma ES valstybių, savo sienas uždariusių pačioje pandemijos pradžioje, birželį pradėjo švelninti karantino priemones. Tačiau galimybė vykdyti koordinuotą atsidarymą sparčiai subliuško.
Antradienį Vengrija paskelbė uždaranti savo sienas ir taikysianti išimtis keliautojams iš trijų valstybių – tokį žingsnį EK pavadino diskriminuojančiu ir neteisėtu.

Penktadienį Vokietijos sveikatos apsaugos ministras Jensas Spahnas pareiškė, kad keletas jo ES kolegų norėtų iki 10 dienų sumažinti privalomo karantino laikotarpį, bloke taikomą iš rizikingais laikomų regionų atvykusiems keliautojams. Šiuo metu galiojančiose taisyklėse numatomas 14 dienų karantinas.

„Norime išvengti tokios situacijos, kurioje kelionių taisyklės Europoje ir į Europą visiškai skirtųsi. Tai lemtų neapibrėžtumą ir pasieniuose sukurtų problemų“, – teigė J. Spahnas.

„Susitarėme, kad, kai keliaujama iš rizikingo regiono, rekomenduojamas bendrasis bent 10 dienų trukmės karantinas. Kai kurios šalys narės nori pasilikti galimybę viršyti 10 dienų ribą“, – sakė jis.

Vokietija rizikingu regionu laiko tokį, kuriame 100 tūkst. gyventojų tenka 50 ar daugiau COVID-19 atvejų.

Daugelyje ES valstybių šiuo metu pastebimas koronaviruso infekcijų kilimas ir jose taikomos nevienodos karantino taisyklės keliautojams, atvykstantiems iš didelius atvejų skaičius registruojančių regionų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)