„COVID -19 viruso sukelta krizė labiausiai paveikė paslaugų sektorių (turizmą, pramogas, viešąjį maitinimą ir pn.), kuris yra glaudžiai susijęs su vartojimu. Todėl norint, kad šis sektorius kuo greičiau atsigautų būtina skatinti vartojimą, stiprinti gyventojų perkamąją galią ir vartotojų lūkesčius.

Viena iš vartojimo didinimo priemonių yra darbuotojų atlyginimų kėlimas. Valstybė gali didinti viešojo sektoriaus darbuotojų ir minimalią mėnesinę algas“, - teigiama Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ valdybos pareiškime.

„Swedbank“ bankas prognozuoja, kad jau 2021 m. viduryje Lietuvos ūkis pasieks ikikrizinį lygį. Lietuvos bankas savo prognozėse 2021 metams numato, kad Lietuvos BVP augs 8,3 proc.. Lietuvos finansų ministras Vilius Šapoka džiaugiasi, kad Lietuva yra tarp sėkmingiausių su pandemijos sukelta krize kovojančių šalių.

Todėl kitais metais Vyriausybė ir Seimas turės lėšų bazinio dydžio, nuo kurio priklauso viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimai, didinimui, - sako „Solidarumo“ generalinis sekretorius Ričrdas Garuolis
Dabartinis Seimas yra įsipareigojęs iki savo kadencijos pabaigos atkurti bazinį pareiginės algos dydį, kuris buvo sumažintas 2009 metais.

Būtina atsižvelgti į tai, kad augs infliacija ir dėl to mažės realūs darbuotojų atlyginimai, o tai mažins vartojimą. Lietuvos bankas prognozuoja, kad 2021 m. infliacija sieks 0,9 proc., o „SEB“ bankas - 2,2 proc

„Todėl raginame Vyriausybę sudarant Nacionalinę kolektyvinę sutartį įvykdyti Seimo įsipareigojimą grąžinti bazinį pareiginės algos dydį iki 2008 m. dydžio“,- rašoma Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ valdybos pareiškime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)