Pietų regiono žuvivaisos skyriuje (Simne), dalyvaujant Gamtos tyrimų centro Žuvų ekologijos laboratorijos atstovui, buvo sužymėta 100 vnt. sterlių. Mažos mikroschemos, kurių svoris – 0,1 g, ilgis – 12 mm, diametras – 1,2 mm, implantuotos į žuvų vidų.

Kiekviena sterlė prieš operaciją buvo pasverta ir išmatuota. Vidutinis suženklintų žuvų svoris – apie 20 g. Kiekvienai jų priskirtas unikalus identifikacinis (ID) kodas. Ženklinimo metu ir kitą dieną nė viena žuvis nenugaišo. Elgesio ar judėjimo sutrikimų taip pat nepastebėta.

Nauja ženklinimo metodika sužymėtos žuvys paliktos žuvivaisos skyriuje tolimesnei priežiūrai ir kontrolei. Kiekvieną mėnesį visos žuvys bus matuojamos ir sveriamos, siekiant nustatyti, ar žymeklis ir ženklinimo procedūra neturėjo įtakos žuvies augimui ir išgyvenimui. Sterles planuojama stebėti apie pusę metų.

Tikimasi, kad šis eksperimentas leis sukurti tinkamą ir patikimą metodiką sterlės jauniklių ženklinimui elektroniniais žymekliais ir užtikrins efektyvius žuvų migracijos stebėjimo bei analizės būdus.