Kai kuriose Europos šalyse sekmadieniais net negalima pjauti žolės ar jungti skalbimo mašinos, nes už triukšmą skiriamos didelės baudos.

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius laidoje Delfi diena tikino, kad baudos dėl keliamo triukšmo yra nedidelės, tiesa, daugeliui žmonių vis dar trūksta aiškumo dėl to, kurią tiksliai valandą nebegalima triukšmauti.

Ministras tikina, kad atėjo laikas priimti visiems tinkamas taisykles, kurių Lietuvoje visi norėtų laikytis.

„Iš tikrųjų, baudos nėra didelės. Triukšmo sąvokos yra keliuose įstatymuose. Yra Triukšmo valdymo įstatyme, yra administracinio nusižengimo kodekso nuostatos, taip pat apie triukšmą galima pakalbėti ir policijos veiklos įstatyme, netgi alkholio kontrolės įstatyme. Pagal vieną įstatymą jau nuo 22 valandos vakaro turėtų būti absoliuti tyla.

Elvinas Jankevičius

Administracinės nuostatos sako, kad nuo septintos, žmonės yra šiek tiek susipainioję ir nežino, ką galima ir ko negalima daryti – ar galima klausytis muzikos, pjauti žolę, ar galima daryti remontą ir taip toliau. O baudos nėra didelės – nuo 20 iki 80 eurų.

Pirma bauda, jeigu žmogus prisipažįsta, yra tik dešimt eurų. Pagal triukšmo valdymo įstatymą, kuris galbūt susijęs ne tik su buitiniu triukšmu, bet ir gamyba, pramoniniu triukšmu, tai baudos yra šiek tiek didesnės, nuo 50 eurų, bet įstaigai ar įmonei tiek eurų tikrai nėra daug“, – sako ministras.

Tikina, kad reikia didesnių baudų

Tuo tarpu Seimo narys Mykolas Majauskas laidoje svarstė apie tai, kad Lietuvoje triukšmas visiškai nėra kontroliuojamas, o štai kitose Europos šalyse taisyklės yra labai aiškios.

„Reikia atidžiau žiūrėti į tai, ką daro brandžios Europos ir Europos Sąjungos šalys. Jos vadovaujasi PSO patvirtintomis nuostatomis, kurios sako, kad 65 decibelai dieną, o 55 decibelai naktį yra maksimalus garsas, šalys labai atidžiai ir griežtai visa tai reguliuoja, skiria dideles baudas ir turi aiškias taisykles, ką galima ir ko negalima daryti.

Mykolas Majauskas

Dar daugiau, PSO, matydama, kad triukšmo normos yra labai didelės, pavyzdžiui, namuose veikiantis plaukų džiovintuvas ar dulkių siurblys, toks triukšmas yra per didelis ir jis kenkia žmogaus sveikatai, imuninei sistemai, emocinei sveikatai, sukelia nerimą, nemigą, ir daug kitų sveikatos sutrikimų, todėl siūlo mažinti nuo 65 iki 55, o naktį iki 40 decibelų.

O Lietuvoje mes nekontroliuojame net ir esamų taisyklių ir visiškai nesiskaitome su tuo – žmonės leidžia muziką tada, kada nori, veikia žoliapjovės nuo ryto iki vakaro. Pasižiūrėkime, ką daro Prancūzija – savaitgalį šioje šalyje žolę pjauti gali tik šeštadienį, o sekmadienį negali, nes tai yra poilsio diena. Belgijoje sekmadieniais negali įsijungti net skalbimo mašinos daugiabutyje, nes tai yra tylos metas.

Yra griežtos taisyklės ir žmonės jų laikosi, nes pasekmės yra rimtos – bauda ir kultūra. Nesilaikyti tokių taisyklių reiškia gadinti kitiems žmonėms sveikatą“, – kalbėjo Seimo narys.

Sysas: reikia gerbti vieni kitus

Paklausus Seimo nario Algirdo Syso, kaip žmonės reaguos į tokius ir panašius svarstymus, laiko ribojimus, tikino, kad reikėtų pradėti palaipsniui.

Algirdas Sysas

„Visuomenė jau žiūrėdama šią laidą turbūt mėto į mus batus ir dar kitokius daiktus. Bet manau, reikėtų plačiau pakalbėti, o Mykolas kalba labai konkrečiai. Mes tiesiog negerbiame vienas kito, mums reikėtų daugiau švietimo ir daugiau tokių laidų.

Pagalvokime, ar mes darydami pas save vakarėlį ant pievelės, ateiname pas kaimynus, pasakome, kad šiandien yra mano gimtadienis, todėl aš šiek tiek patriukšmausiu. Dauguma žmonių tikrai neįspėja, todėl pradėkime nuo to, kad turime gerbti aplinkinius“, – kalbėjo Seimo narys.

Pasigenda policijos darbo ir kontrolės

M. Majauskas tikina, kad dažnai ir policija nekontroliuoja žmonių, kurie sistemingai triukšmauja.

„Pirmiausia, turi būti aiškios taisyklės. Antra, turi būti adekvačios baudos, nes dabar už sutrukdytą nakties miegą galima bausti nuo dešimties iki trisdešimties eurų – tai nėra adekvačios baudos.

Trečias dalykas tas, kad turi būti kontrolė. Šiandien matome, kad policija vengia rimtai reaguoti į tokius įvykius. Tarkime, jeigu leidžia muziką kiekvieną naktį ir žmogus negali miegoti, išsivysto daug ligų, sutrikimų, jie į visa tai žiūri pro pirštus, todėl manau, kad rimta ir atsakinga kontrolė taip pat turėtų būti dalis šio paketo. Turėtų įsijungti ir savivaldybė, Sveikatos apsaugos ministerija“, – kalbėjo M. Majauskas.

Politikas taip pat sako, kad Vilnius yra vienintelė ES sostinė, kur naktį leidžiasi lėktuvai ir jiems nėra jokio papildomo mokesčio.

„Kitas dalykas yra šiukšlių išvežimo mašina, kuri atvažiuoja šeštą ryto ir pagal PSO surašytus normatyvus ji iš esmės viršija normatyvą, kuris yra leidžiamas vakare arba anksti ryte, o Lietuvoje taupydamos pinigus įmonės išvežinėja šukšles labai anksti ryte. (…) Vilnius yra vienintelė Europos Sąjungos sostinė, kur leidžiama leisti lėktuvams naktį be papildomo mokesčio“, – sako jis.