Nors W. Buffetas nedaug atskleidžia, kas paskatino jį domėtis tokiais vardais kaip „Itochu Corp.“ ir „Mitsui & Co.“, investuotojai nelabai apsiriktų, jei grįžtų prie jo 1997 metų laiško akcininkams, pirmosios tokio pobūdžio informacijos, prieinamos „Berkshire Hathaway“ fondo svetainėje. Ten jis išdėsto keturias verslo ypatybes, kurias vertina investicinis fondas „Berskhire“.

Mes norime, kad verslas būtų toks, kurį mes galėtumėme suprasti

Kai kuriems investuotojams perprasti Japonijos prekybos bendroves nėra nieko paprasčiau.

Korporacija „Mitsubishi Corp.“, didžiausia iš penkių bendrovių, į kurias investavo W. Buffetas, yra pagrindinė koksinių akmens anglių gamintoja ir kontroliuoja vieną iš didžiausių Japonijos būtiniausių prekių parduotuvių tinklų. „Mitsui & Co.“, „Itochu Corp.“ ir „Sumitomo Corp.“ apima tokį pat įvairų spektrą, nuo ligoninių operatorės iki padangų pardavėjo statuso. Sutelktumo stoka kartais sulaukdavo kritikos.

Tačiau įmonės didžiąją savo pajamų dalį gauna iš tų pramonių, kurias „Berkshire“ išmano labai gerai – energetikos ir žaliavos prekių. Pavyzdžiui, „Marubeni“ uždirba per 90 proc. savo pajamų iš žemės ūkio, metalų, energetikos bei cheminių preparatų sektorių. „Mitsubishi“ uždirba per 42 proc. pajamų iš žaliavos prekių rinkos, tuo tarpu kitos įmonės kliaujasi šiuo sektoriumi mažiausiai 30 procentų.

W. Buffetas savo investicijas į energijos išteklių bei žaliavinių prekių sektorių didina ir kitur. Liepą „Berkshire“ įsigijo didžiąją dalį „Dominion Energy“ dujotiekio ir saugyklų aktyvų. Investicinis fondas neseniai įsigijo itin populiarių „Barrick Gold Corp.“ akcijų.

„Apie energetikos verslą visada esu kalbėjęs taip: jis nepadeda tapti labai turtingam, bet padeda išlikti labai turtingam“, – kalbėjo W. Buffetas gegužę per metinį „.Berkshire Hathaway“ visuotinį akcininkų susirinkimą.

Su palankiomis ilgalaikėmis perspektyvomis

Prekybos bendrovės yra vienos seniausių pasaulyje ir – iš dalies dėl jų plačios diversifikacijos – labai mažai tikėtina, kad jos artimiausiu metu subankrutuotų. „Mitsui & Co.“ ir „Sumitomo“ šaknys siekia 17-ąjį amžių, tuo tarpu „Mitsubishi“ ir „Itochu“ gyvuoja daugiau nei šimtą metų.

Kaip leidžia manyti lėšų investavimas, „Berkshire“ fondas tikisi, jog žaliavinių prekių kainos ir pasauliniai prekybos srautai, nukentėję dėl pandemijos ir JAV-Kinijos prekybos karo, atsigaus, teigia Yunosukė Ikeda, „Nomura Securities“ vyriausiasis akcijų kapitalo strategas.

O tuo atveju, jeigu išteklių rinkos atsigavimas būtų nesėkmingas, prekybos įmonės būtų atsparios smūgiams, nes jos sėkmingai diversifikuoja savo veiklą naujuose augimo sektoriuose, tokiuose kaip informacinės technologijos, sveikatos apsauga ir net kosmosas. Nepaisant pajamų smukimo per COVID-19 krizę, garsiausios trys prekybos bendrovės išlaikė ar net padidino savo metinius dividendus. Be to, visos šios įmonės siūlo didesnį dividendų pelningumą, lyginant su Japonijos baziniu „Topix“ indeksu.

Prekybos įmonės „egzistuos labai ilgai“, teigė Thanhas Ha Pharmas, „Jefferies Japan Ltd.“ analitikas. „Atsižvelgus į tai, kad jos išmoka labai nemažą dalį dividendų, pelningumas išties neblogas.“

Vykdomas sąžiningų bei kompetentingų žmonių

Bendrovės W Buffeto dėmesį galbūt iš dalies patraukė dėl to, kad Japonija garsėja patikima apskaita, teigia Th. H. Pharmas, pavadinęs šalį „natūraliai tinkančia aplinka“.

Be abejonės, prekybos įmones pastaruosius kelis dešimtmečius drebino ne vienas skandalas. Naujausias jų susijęs su „Mitsubishi“, kuri praėjusiais metais pareiškė, kad vienas Singapūre dirbantis darbuotojas pridarė nuostolių už daugiau nei 300 mln. dolerių, susijusių su nesankcionuotais žaliavinės naftos produktais šiuo metu jau uždarytame padalinyje.

Bet paprastai bendrovės garsėja kaip elitinės užimtumo platformos Japonijoje, jos nesunkiai pritraukia ryškiausius talentus iš geriausių universitetų. Minėtos penkios didžiausios prekybos bendrovės yra vienos iš intensyviausiai ieškančių absolventų 2021 metams, rodo įmonės „Career+“ atlikta apklausa.

Prieinamas labai patrauklia kaina

Vertės nustatymas W. Buffetui greičiausiai taip pat bus ne mažiau svarbus – kaip visada. Šiais metais fiksuotas prekybos įmonių akcijų smukimas paskatino daugelį jų prekiauti žemiau buhalterinės vertės; pavyzdžiui, „Sumitomo“ akcijos buvo prekiaujamos vos už 0,69 JAV dolerio. Tik „Itochu“ akcijos kaina viršijo buhalterinę vertę 1,2 karto.

„Ponas W. Buffetas dairosi vidinės vertės, – sakė Th. H. Pharmas. – Šios prekybos bendrovės išsivystė iš prekybos į kontroliuojančiąsias bendroves. Todėl didžiąją dalį pelno jos generuoja iš akcinio kapitalo.“