Sustabdžius didžiulius vidaus ir pasaulinės ekonomikos segmentus, siekiant užkirsti kelią ligos plitimui, verslo veikla patyrė katastrofišką nuosmukį – nepaisant to, kad valdžia skyrė milijardinę paramą.

„Šiandienos nacionaliniai duomenys patvirtina pražūtingą COVID-19 poveikį Australijos ekonomikai“, – pažymėjo iždo sekretorius Joshas Frydenbergas.

„Mūsų rekordinis 28 metus iš eilės trukęs ekonomikos augimas dabar oficialiai baigėsi. Priežastis: pandemija, kokia gali pasitaikyti tik kartą per šimtą metų“, – pareiškė jis.

Kaip ir buvo prognozuota, balandžio–birželio mėnesiais ekonomika susitraukė 7 proc., palyginti su ankstesniais trimis mėnesiais, pranešė Australijos statistikos biuras.

Tuo tarpu pirmąjį ketvirtį ekonomika susitraukė 0,3 procento. Recesija įvyksta tuomet, kai nuosmukis fiksuojamas du iš eilės ketvirčius.

Metine išraiška bendrasis vidaus produktas (BVP) susitraukė 6,3 procento.

Dirbtų valandų skaičius sumažėjo beveik 10 proc., o socialinių išmokų mokėjimai grynaisiais padidėjo daugiau nei 40 proc. – tai rekordiniai skaičiai.

Importas ir eksportas taip pat sumenko.

Be to, šalis smarkiai nukentėjo nuo užsitęsusios sausros ir dar prieš pandemiją kilusių didžiulių krūmynų gaisrų.

Vyriausybė skyrė dešimtis milijardų dolerių kovai su ekonomikos nuosmukiu nuo pandemijos, o J. Frydenbergas teigė, kad be šios paramos ekonomikos nuosmukis būtų buvęs dar didesnis.

„Šiandienos pražūtingi skaičiai patvirtina tai, ką žino kiekvienas australas: COVID-19 sudavė itin stiprų smūgį mūsų ekonomikai. Tačiau yra vilties ir yra išeitis“, – kalbėjo J. Frydenbergas.

25 mln. gyventojų turinti Australija pranešė apie beveik 26 000 užkrato koronavirusine infekcija atvejų ir 663 mirties atvejus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)