Gyvūnų pašaras užauginamas paties ūkio

Šiandien prieš 6 metus Vaido Barakausko atgaivintame ūkyje natūralios žemdirbystės būdu yra apdirbama per 500 ha žemių ir veikia 30 įvairios paskirties pastatų. Šiuo metu ūkis veikia kaip prieš kelis šimtus metų, o jame yra auginami viščiukai broileriai, vištos dedeklės, pieninės karvės, veršeliai, avys, triušiai, žąsys ir gulbės, rašoma pranešime.

„Visi ūkio gyvūnai yra šeriami pašaru, užaugintu ir pagamintu ūkyje, laukai apsodinami taikant sėjomainą, o augalai tręšiami natūraliomis organinėmis medžiagomis. Maždaug 80-95 proc. ūkyje gyvūnams maitinamo pašaro sudaro mūsų pačių, Lietuvoje išauginti ir paruošti ekologiniai pašarai. Tiesa, dalis pašarų ir jų priedų yra perkama iš išorės, tam, kad būtų galima kompensuoti žemesnę maistinę vertę dėl meteorologinių sąlygų ir mineralų kiekio“, – sako ūkio savininkas.

Karvėm nuraminti – klasikinė muzika

Jis pratęsia, kad visi gyvūnai yra laikomi laisvai grupėmis ir palaidi savo plotuose lauke arba patalpose, pripildytose natūralios šviesos, o tamsesniais metų periodais yra naudojamas dirbtinis apšvietimas.

„Pavyzdžiui, mūsų karvės ištisus metus turi galimybę išeiti į lauką, nes yra laisvai laikomos atviro tipo fermoje be saitų, o pati ferma suprojektuota taip, kad atitiktų biodinaminio ūkininkavimo standartus. Apskritai, visi mūsų gyvūnai niekur ir niekada nebūna pririšti ir gali nuolat judėti laisvai“, – sako V. Barakauskas.

Ilzenbergo dvaras

Anot Ilzenbergo ūkio savininko, jie imasi ir įvairių papildomų praktikų, kad užtikrintų ūkyje augančių gyvūnų gerovę: „Karvėms esame įrengę pasikasymo zonas, vandens purkštukus, kurių pagalba jos gali atsigaivinti vasarą, taip pat, gal iš pirmo žvilgsnio tai gali pasirodyti ir neįprasta, tačiau mūsų karvės klausosi klasikinės muzikos – tam tikri tyrimai ir mūsų patirtis rodo, kad tai padeda joms nusiraminti, atsipalaiduoti ir duoti daugiau pieno.“

Požiūris į gyvūnus – vienas iš partnerystės kertinių akmenų

V. Barakausko teigimu, nuo karantino prasidėjusio bendradarbiavimo su „Lidl“ sėkmę rodo parduotuvių lankytojų atsiliepimai ir tikisi, kad abipusiu pasitikėjimu ir bendromis vertybėmis grįsta partnerystė truks dar ilgai.

„Džiaugiamės, kad pavyko rasti tokį artimą partnerį, su kuriuo lengvai radome bendrą kalbą jau nuo pat pradžios. Neabejoju, kad prie to prisidėjo ir socialiai atsakingas požiūris į elgesį su gyvūnais – tai yra vienas esminių aspektų, kuriais vadovaujamės kasdieniame darbe ir itin vertiname faktą, kad mūsų ir prekybos tinklo „Lidl“ vertybės šiuo klausimu sutampa“, – pažymi Ilzenbergo dvaro ūkio savininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)