Laidoje „Piniginiai reikalai“ didžiųjų Lietuvos verslų atstovai pasakojo, kaip jiems sekėsi įveikti koronaviruso pandemijos sukeltą iššūkį ir kokie tolimesni įmonių planai.

„Biržų duonos“ vykdomasis direktorius Andrius Kurganovas laidoje pasakoja, kad galima tik pasidžiaugti, jog maisto poreikis viso karantino metu buvo didelis. Nors pardavimai krito, įmonėje nereikėjo imtis kardinalių priemonių – atleisti darbuotojus ar masiškai eiti į prastovas.

Saulės jėgainės rugio instaliacija

„Be jokios abejonės turėjome apie 5 proc. savo darbuotojų, kurie buvo prastovoje. Tada dalį pavyko suderinti taip, kad išleidome atostogų. Aišku, visko teko išgyventi, tikriausiai didžiausias iššūkis buvo nežinomybė, kas laukia ateityje. Bet mes su ja susitvarkėme.

Pardavimai labiausiai nukentėjo balandžio mėnesį. Krito maždaug apie 20 proc. Gal kartais atrodytų ir keista, bet karantino pirma savaitė išties buvo kitokia – lentynos ir kruopų, ir duonos buvo tuščios. Tai mūsų gamybos pajėgumai jau vos leido tą paklausą išpildyti. Iš tiesų kartais buvo didesnė gamyba, bet tai buvo labai laikina ir labai trumpai ir pačią pirmą savaitę. Vėliau nusistovėjo, žmonės nusiramino ir tada jau tiesiog dirbome įprastu režimu.

Žvelgiant iš pavasario perspektyvos matėme, kad per karantino piką žmonės elgėsi kitaip, atsisakė ne pačių būtiniausių produktų. Mūsų kategorijoje tai buvo saldžioji konditerija, desertai. Vasaros periodu vėl matome, kad gyvena įprastą gyvenimą, švenčia įprastas šventes. Gaminame kaip ir praeitą vasarą“, – sako pašnekovas ir pridūrė, kad gegužę ir birželį viskas jau ėmė stoti į „savo vietą“.

Atlyginimai – iššūkis

Darbdaviai paskutiniu metu kalba, jog mokamos dosnios Užimtumo tarnybos išmokos neskatina gyventojų dirbti. A. Kurganovas laidoje teigė, kad pramonei visuomet darbuotojų poreikis būna didesnis, bet negalėtų teigti, jog būtent šita krizė iškreipė situaciją darbo rinkoje.

„Ta pati darbuotojų paieška, yra atrankos, jos vyksta, taip pat kaip ir iki karantino. Net ir per patį karantiną mes tą vykdėme, tačiau viskas persikėlė į elektroninę erdvę“, – teigė jis.

Tačiau, kaip nurodė „Biržų duonos“ direktorius, iššūkiu išlieka atlyginimų didinimas.

„Atlyginimai iš tiesų yra iššūkis. Kaip ir minėjau, pardavimai buvo nukritę, šiuo metu jie atstatinėja į normalų režimą. Didžiajai daliai darbuotojų vis tiek atlyginimas priklauso nuo to, kiek įmonė pagamina ir parduoda. Tai jeigu tais kritimo mėnesiais kažkiek buvo pakritęs atlyginimas, tai jis šiuo metu tikrai nėra mažesnis, bet netgi didesnis nei buvo praeitą vasarą. Mūsų įmonės tikslas yra išlaikyti tą atlyginimų lygį ir eiti link to, kad jis didėtų žmonėms. Suprantame, kad ir paslaugos ir kiti dalykai rinkoje brangsta, tai žmonėms išgyventi reikia papildomų pajamų“, – tikina A. Kurganovas.

Nerimas nedingęs, bet pamokos išmoktos

„Biržų duonos“ vykdomasis direktorius laidoje svarstė, kad jeigu kils antroji pandemijos banga ir bus įvesti didesni suvaržymai, vartotojų pirkimo įpročiai vėl gali keistis. Tuomet tektų dalį darbuotojų perorientuoti į kitą gamybą.

„Kažkiek su nerimu laukiam galimo to antro pandemijos etapo. Šiai dienai galiu pasakyti tik tiek, kad pardavimų kritimas yra, bet jis nėra toks, kad visiškai išbalansuotų įmonės veiklą, priverstų atleidinėti darbuotojus ar imtis kažkokių kardinalių sprendimų.

Tikiuosi metus baigsim pelningai. Sunku dar prognozuoti tą ateinantį rudenį, bet pavyko karantino metu imtis tam tikrų priemonių, ir to pačio taupymo, tai manau, kad vis tiek darys įtaką mūsų pelningumui. Tikiuosi baigti pelningai, bet kaip bus, dar pamatysime“, – kalbėjo jis.

A. Kurganovo teigimu, pirmosios pandemijos bangos pamokos išmoktos ir didžioji dalis apsaugos priemonių vis dar naudojama.

„Vienintelis dalykas, kas labai daro įtaką tokių atvejų metu – žmonių nerimas. Didžiausias uždavinys vadovams yra tiesiog komunikuojant nuraminti savo žmones, kad jie iš tiesų eitų į darbą be kažkokių didelių baimių. Tuo pačiu taikant tas apsaugos priemones, kad kiek įmanoma būtų saugesni. Manau, kad tos išmoktos pamokos duos savo rezultatą.

Esame numatę, kad jei reikėtų eliminuoti kokią pamainą, yra apmokyti žmonės, kurie galėtų dirbti vietoje tos pamainos. Ir tam tikrų produktų krepšelį esame pasigaminę į rezervą, kurį galėtume trumpuoju laikotarpiu vartotojams pateikti ekstremalių sąlygų metu“, – apie pasiruošimą tam atvejui, jei kas iš darbuotojų susirgtų koronavirusu, kalbėjo A. Kurganovas.

Viktoras ir Andrius Kurganovai

Pradžioje, tik prasidėjus karantinui, dėl didelio neapibrėžtumo „Biržų duona“ tęsė jau pradėtas investicijas, bet pristabdė naujus projektus. Tačiau po kiek laiko, praėjus pirminei reakcijai, vėl imtasi naujų investicinių projektų.

„Pagrinde tai investicijos į gamybinę bazę. Turime kažkiek ir statybų projektų plėtrai, bet didžioji investicijų dalis šiems metams numatyta į technologinę plėtrą. Tai įvairiausių įrenginių atnaujinimas, automatizavimas, taip pat firminių parduotuvių plėtra, ką mes iš tiesų net ir karantino metu tęsėme. Tradiciškai investuojame apie 1–1,5 mln. eurų per metus, manau, kad ir šie metai bus panašūs. Tos investicijos būtinos, kad įmonė galėtų būti konkurencinga“, – sako jis.

A. Kurganovas sako, kad net ir daugėjant koronaviruso užsikrėtimų atvejų gera žinia yra ta, kad daugelis verslų turėjo laiko apsirūpinti apsaugos priemonėmis.

„Žmonės taip pat patyrė šitą sukrėtimą mūsų gyvenime. Jie tikrai žino, kaip elgsis antrą kartą, ką darys geriau ir pasimokys iš buvusio periodo. Tai nepieščiau labai juodai viso scenarijaus. Manau, kad iš esmės ir valstybė prisidėjo, vidinis vartojimas nenutrūko, eksporto rinkos atsigauna po truputėlį. Mes neturėjome tokio stipraus suvaržymo kaip Italijoje ir Ispanijoje. Išgyvenome, išgyvensime ir tą rudenį“, – mano A. Kurganovas.

„Sodros“ duomenimis, „Biržų duonoje“ dirba 395 darbuotojai, atlyginimų vidurkis liepą siekė 1 146,14 eurų „ant popieriaus“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)