425 auksinių monetų – daugiausia Abasidų periodo prieš maždaug 1,1 tūkst. metų – lobis yra „itin retas“ radinys, bendrame pareiškime nurodo Izraelio senienų administracijos archeologai Liat Nadav-Ziv ir Elie Haddadas.

Lobyje, kurį atrado jauni savanoriai, taip pat yra šimtai auksinių monetų fragmentų, kurie tikriausiai buvo naudojami kaip smulkesni pinigai.

Senienų administracijos monetų ekspertas Robertas Koolas sakė pradines analizes rodant, kad atrastos monetos yra IX amžiaus pabaigos, kuri laikoma Abasidų kalifato, kontroliavusio beveik visus Artimuosius Rytus ir Šiaurės Afriką, „aukso amžiumi“.

„Tikimės, kad šio lobio tyrimai mums daugiau pasakys apie periodą, apie kurį vis dar labai mažai žinome“, – sakė R. Koolas.

Tai vienas didžiausių senovinių monetų lobių, atrastų Izraelyje. 2015 metais narai mėgėjai rado maždaug 2 tūkst. auksinių monetų prie senovės uostamiesčio Cezarėjos krantų. Tos monetos yra Fatimidų periodo – X ir XI amžių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)