Žmonės, aišku, su kaukėmis, visi tvarkingai. Prieš mišias nusidriekė eilė prie išpažinties. Žmonių eilė didžiulė, gal tas kunigas populiarus ar ką.

Klausykla senovinė, ta nežinančių dar vadinama „būdelė“, kur viduryje sėdi kunigas, o jam iš šonų per groteles medinėje sienelėje gali kalbėti išpažintį.

Žodžiu, stebiu vaizdą. Žmogus prieina prie grotelių, nusismaukia kaukę ir varo visus žodžius. Iš arti, pro groteles, kunigui į ausį. Ateina kitas ir tą patį daro į tas pačias groteles.

Tai galvoju, ar įsivaizduojat dabar, kiek ten lieka seilių? Nekalbant apie vargšo kunigo ausį, bet vien ant tų grotelių, prie kurių vėl ir vėl kone liečiasi kiekvieno naujai ateinančio tikinčiojo lūpos.

Čia ne kritika, tiesiog pasvarstymui: gal koronaviruso piko atveju išpažinčiai galėtų būti išskirti kambariukai? Dabar tas pavojus yra visur, tai reiktų jį kuo mažiau skleisti.

Kiek esu buvęs, Rukloje yra atskiras kambarėlis, kur per atstumą susėdi su kunigu. Klausyklos nėra ir brolių bernardinų mišiose, tiesiog sėdi netoliese ir kalbi tyliai.

Gal būtų galima visur taip padaryti, kad išpažintys nebe viešoje erdvėje, vienoje klausykloje, vyktų, o atskirai?

***

Lietuvos vyskupų konferencijos Generalinis sekretorius Kun. Kęstutis Smilgevičius paaiškino, kad sprendimus priima klebonai, atsižvelgdami į situaciją, o apskritai yra stengiamasi kuo labiau užtikrinti tikinčiųjų saugumą.

„Pagal dabar galiojančią tvarką siekiama maksimaliai užtikrinti tiek tikinčiųjų, tiek ir dvasininkų saugumą.

Visur ten, kur yra tiesioginiai kontaktai su tikinčiaisiais, kunigams rekomenduota imtis visų saugumo priemonių: dėvėti kaukę, raštinėse pagal galimybę įrengti pleksiglaso atitvarus, apsaugines plėveles ant klausyklų grotelių. Bažnyčiose nuolat dezinfekuojami paviršiai ir vėdinamos patalpos.

Siekiant išsaugoti saugų atstumą tarp kunigo ir tikinčiųjų išpažinties metu, galima naudoti įvairias tam pritaikytas bažnyčių patalpas.

Tai yra, išpažinčių kambarius, šonines koplyčias ar tam tikslui atskirtas bažnyčių erdves. Klebonai, atsižvelgdami į konkrečias situacijas, priima sprendimus, kaip maksimaliai saugiai teikti Atgailos sakramentą“, – sakė kunigas K. Smilgevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)