Tiekėją galėsime išsirinkti patys

Pasirašoma nauja elektros tiekimo sutartis besikeičiantis santykis su tiekėju - galutiniam vartotojui yra kertiniai reformos aspektai. Nes jei iki šiol elektrą gaudavome nesirinkdami - iš visuomeninio tiekėjo, tai nuosekliai įgyvendinus reformą visi šalies namų ūkiai elektrą pirks iš pasirinktų nepriklausomų tiekėjų.

„Į monopolininko teisėmis veikusio vieno valstybinio tiekėjo vietą stos nepriklausomi tiekėjai, iš kurių elektros vartotojas išsirinks sau tinkamiausią, geriausiai atliepiantį konkretaus namų ūkio bei vartojimo poreikius. Nauda, kurią sulig šiuo pokyčiu gauna galutinis vartotojas, yra galimybė rinktis, tai yra vartotojas galės pasirinkti ar pakeisti savo elektros tiekėją taip, kaip pavyzdžiui mobiliojo ryšio operatorių. Turėdamas pasirinkimo laisvę, galutinis vartotojas įgaus galios daryti įtaką įmonių aptarnavimo kokybei bei paslaugų pasiūlai, galbūt net kainai ir kitiems svarbiems vartojimo aspektams,“ – sakė ESO atstovas ryšiams su visuomene Tomas Kavaliauskas.

Jau prasidėjęs energetikos sektoriaus pokytis bus vykdomas nuosekliai, etapais, per trejus metus, įtraukiant gyventojų grupes pagal jų sunaudojamos elektros kiekį. Pavyzdžiui, į pirmąjį etapą patenka per metus daugiausia energijos, 5000 kWh ir daugiau, sunaudojanti gyventojų grupė. Ji pirmoji, t. y. dar šiemet (iki metų pabaigos), turi pareigą pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją. Į antrą etapą patenka nuo 1000 iki 5000 kWh sunaudojantys privatūs namų ūkiai – jie prie nepriklausomų tiekėjų turės pereiti nuo 2022 metų. Trečią grupę sudaro namų ūkiai, kurie sunaudoja iki 1000 kWh, į pastarąją grupę taip pat patenka daugiabučių, sodų bendrijos bei socialiai pažeidžiamiausių visuomenės grupių nariai, – pastarieji į trečią etapą pateko neatsitiktinai, mat juos siekiama įtraukti į pokytį rinkai jau nusistovėjus, užtikrinant sklandų ir socialiai saugų procesą.

Ir nors šiemet pasirinkti nepriklausomą tiekėją pareigą turi tik pirmoji buitinių vartotojų grupė, kurių yra kiek per 98 tūkst., visi kiti vartotojai taip pat gali pasirinkti savo naująjį elektros tiekėją nieko nelaukdami. Viskas, ką turės padaryti vartotojas, tai pasirašyti sutartį su pasirinktu naujuoju tiekėju. Senoji sutartis nutrūks automatiškai.

Gali rinktis iš keturių nepriklausomų tiekėjų

Šiuo metu privatų sektorių aptarnauja keturi nepriklausomi elektros tiekėjai. Visus juos rasite apie šalies energetikos rinkos pokytį nuolat informuojančioje svetainėje www.pasirinkitetiekeja.lt. Planuojama, jog artimiausiu metu į buitinius vartotojus besiorientuojančių elektros tiekėjų atsiras ir daugiau, mat teisę užsiimti šia veikla jau dabar turi per 80 įmonių. 27-ios iš jų aptarnauja verslo įmones, mat verslo sektoriuje analogiška energetikos reforma (perėjimas nuo valstybinio prie nepriklausomų komercinių tiekėjų) įvykdyta dar 2010 metais.

Tomas Kavaliauskas

„Tikėtina, jog nemažai iki šiol tik verslui elektrą tiekusių įmonių pasiūlys paslaugą ir kitai pirkėjų grupei – buitiniams vartotojams, – sakė ESO atstovas ryšiams su visuomene. – Kuo daugiau tiekėjų turėsime, tuo bus didesnė konkurencija dėl galutinio vartotojo, o tai pastarajam visuomet naudinga.“

Kas gali būti nepriklausomu elektros tiekėju?

Norintys užsiimti elektros tiekimu privalo atitikti šiai veiklai keliamus reikalavimus bei gauti licenciją, kurią išduoda VERT‘as – Valstybinė energetikos reguliavimo taryba. Ši licencija suteikia teisę pirkti elektrą „NordPool“ biržoje bei tiekti, t. y. parduoti, ją galutiniams vartotojams. Licencijas gauti gali ne tik Lietuvos, bet ir užsienio įmonės, įsteigusios atstovybes Lietuvoje.

Licencijos dalyvauti šalies energetikos sektoriuje išduodamos vadovaujantis veiklos saugumo, patikimumo ir nediskriminavimo principais. Tarp elektros tiekimu bei klientų aptarnavimu užsiimti norinčioms įmonėms keliamų reikalavimų – finansinis stabilumas bei gebėjimas užtikrinti veiklai reikalingus technologinius bei personalo resursus. Daugiau informacijos apie sąlygas gauti licenciją galima rasti VERT‘o svetainėje.

Vartotojui tereikia persirašyti sutartį

Gyventojai skatinami aktyviai domėtis pokyčiu, mat būdami aktyviais vartotojais jie galės pasinaudoti konkurencijos teikiamais pranašumais bei užsitikrinti geriausias elektros tiekimo sąlygas. Perėjimas prie nepriklausomų tiekėjų – nesudėtingas. Viskas, ką turės padaryti vartotojas, tai pasirašyti sutartį su pasirinktu naujuoju tiekėju. Senoji sutartis bus nutraukiama automatiškai.

„Žmogui nereikia niekur eiti ar ko nors ieškoti – visa reikalinga informacija pati pasieks galutinį vartotoją, t.y. jam reikės tiesiog pasirinkti vartojimo įpročius geriausiai atitinkantį – naudingiausią elektros energijos tiekimo pasiūlymą. – aiškino T. Kavaliauskas. – Pavyzdžiui, patenkantieji į pirmąjį reformos etapą gyventojai jau liepą iš visuomeninio tiekėjo gavo laiškus apie nuo sausio 1-osios pasibaigsiančią elektros tiekimo sutartį (baigiasi tik į pirmąjį etapą patenkančiųjų sutartys) ir informaciją apie galimybę pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją. Nuo rugsėjo pradžios, vartotojui nepareiškus nesutikimo, ESO perduos jo kontaktinius ir elektros suvartojimo duomenis nepriklausomiems tiekėjams, o šie teiks savo pasiūlymus potencialiems klientams“. Į pirmąjį etapą patenkantys vartotojai turės pasirinkti jiems tinkamiausią elektros tiekėją ir pasirašyti naują elektros tiekimo sutartį iki gruodžio 10 d.

Atitinkamai antrojo ir trečiojo reformos etapo dalyviai savo pasirinkimus turės padaryti 2021-ais ir 2022-ais metais, kad iki 2023-iųjų, kai neliks visuomeninio tiekimo veiklos, jie turėtų galimybę visapusiškai naudotis monopolinių visuomeninio tiekimo sąlygų nevaržoma rinka. Beje, į antrą ir trečią etapą patenkantys gyventojai nepriklausomą tiekėją gali pasirinkti jau dabar, nieko nelaukdami.

Išsami projekto informacija pateikiama www.pasirinkitetiekeja.lt.