LinkedIn yra socialinis tinklas, bet kitaip, nei Facebook, jis yra skirtas darbiniams kontaktams palaikyti. Kadangi šiame tinkle talpinama informacija apie darbo pasiekimus ir pokyčius, LinkedIn pamažu tampa virtualiu ir interaktyviu CV, kuriame esami ir potencialūs darbuotojai ir darbdaviai gali matyti vieni kitus. Ne tik matyti, bet ir bendrauti, dalintis idėjomis ar darbo pasiūlymais.

Tai, kas Facebook platformoje yra draugai (friends), LinkedIn platformoje yra ryšiai (connections). Teoriškai, LinkedIn platformoje reikėtų susijungti tik su tais žmonėmis, su kuriais jau esate susidūrę darbiniame kontekste. Tokiu atveju galite vienas kitam palikti rekomendacijas, ir vien savo tinkle (Network) esančių žmonių sąrašų parodyti, kokiame lauke dirbate. Vis dėlto didesnis pažinčių ratas/tinklas taip pat padidina riziką, jog tarp jūsų turimų kontaktų atsiras ir netikrų profilių, kurie gali turėti visai kitų tikslų.

Elektroninio pašto adresų rinkimas

Kurį laiką tai buvo pagrindinė netikrų profilių egzistavimo priežastis. Anksčiau žmonių el. pašto adresai būdavo viešai prieinami kitiems LinkedIn vartotojams. Tad žmonės, kurie pelnosi iš kontaktų duomenų bazės kūrimo ir pardavimo, būtent tokiu būdu susirinkdavo svarbių asmenų kontaktus.

Ilgainiui tai tapo akivaizdžia problema ir LinkedIn apsunkino asmeninių kontaktų gavimą. Bet ir šiandien yra žmonių, kurie patys pasidalina savo kontaktais, savo prisistatyme (About), arba įrašuose (Posts). Tad nors el. pašto adresų rinkimo metodai pasikeitė, tai vis dar reikšminga netikrų profilių gyvavimo priežastis.

Apgaulingų žinučių siuntimas

LinkedIn platformoje galimi ir privatūs pokalbiai, žmonės gali siųsti vieni kitiems asmenines žinutes. Tuo dažnai naudojasi žmogiškųjų išteklių skyriaus darbuotojai, ieškodami galimų kandidatų laisvoms darbo vietoms.

Privataus susirašinėjimo funkcija gali pasinaudoti ir sukčiai. Atsižvelgdami į LinkedIn platformos turinį, sukčiai gali mėginti pradžiuginti su darbu ar finansais susijusiomis temomis, pavyzdžiui, pasiūlo neįtikėtinai gerą galimybę pigiau įsigyti kompiuterius darbui, arba kviečia investuoti labai palankiomis sąlygomis. Siūlant apsipirkti arba investuoti, sukčiai gali mėginti gauti jūsų banko kortelės duomenis ir pasinaudoti joje esančiais pinigais.

Netikri darbo pasiūlymai

Paklausūs specialistai, net ir tada, kai patys aktyviai neieško kito darbo, sulaukia pasiūlymų pasikalbėti ir pakeisti darbo vietą, gaunant geresnes darbo sąlygas.

Kartais būtent taip prasideda ir sukčių pinklės. Jie prisidengia gerai žinomų įmonių vardu, ir pakviečia žmones į nuotolinius darbo pokalbius. Pandemijos laikotarpis ir nuotolinis darbas dar labiau paskatino šią schemą, nes tapo įprasta kalbėtis nuotoliniu būdu, neišeinant iš namų.

Apgaulingi darbo pokalbiai niekuo nesiskiria nuo tikrų pokalbių, aptariama kandidato patirtis, lūkesčiai, naujo darbo apimtys bei pasiūlomas gerokai didesnis atlyginimas ir ypač palankios darbo sąlygos. Pasiūlymas būna toks geras, kad norisi su juo kuo greičiau sutikti ir užfiksuoti susitarimą.

Būtent čia pasirodo apgaulės tikslas: sukčiai gali siųsti pasirašyti realistiškai atrodančias darbo sutartis, ir taip pelnyti jūsų pasitikėjimą, bet tuo pačiu jie prašo ir užstato už darbinį telefoną bei kompiuterį, kuriuos žada jau visai netrukus atsiųsti. Sumokėjus užstatą už naujus darbo įrankius gali tekti nusivilti, kad nebus nei žadėtų prietaisų, nei paties darbo.

Žvalgyba

Dalis rizikų LinkedIn platformoje kyla dėl to, nes sukčiai ieško būdų, kaip pasipelnyti iš jūsų duomenų ar naivumo. Bet yra ir kito masto rizika, kuomet LinkedIn naudojamas verbuoti žmones į žvalgybą. Lietuvos žvalgyba grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime perspėjo, kad Kinijos specialiosios tarnybos vis aktyviau išnaudoja socialinius tinklus verbavimui Lietuvoje.

„Tūkstančiai „LinkedIn“ vartotojų pasaulyje yra sulaukę fiktyvių, žvalgybos priedangai naudojamų Kinijos kompanijų darbuotojų pasiūlymų tapti konsultantais arba darbuotojais bei kvietimų atvykti į Kiniją. Tokia Kinijos žvalgybos tarnybų veikla nustatyta ir Lietuvoje“, – rašoma ataskaitoje.

Norėdami būti ramūs dėl savo duomenų saugumo, LinkedIn platformoje megzkite ryšius tik su žmonėmis, kuriuos tikrai pažįstate. Jei sulaukėte darbo pasiūlymo iš nepažįstamo žmogaus, patikrinkite, ar toks asmuo tikrai egzistuoja, ar jis tikrai dirba toje įmonėje, apie kurią kalba, ir ar minima įmonė šiuo metu ieško naujų darbuotojų. Jei sulaukėte kvietimo bendradarbiauti ir vykti į kitą šalį, neskubėkite džiaugtis, įvertinkite, ar tai racionalus pasiūlymas, ar tokio tipo kelionės būdingos jūsų profesijoje. Jei kyla įtarimų, pasitarkite su Valstybės saugumo departamento specialistais.

Užsakymo nr.: PT_85066585