Posėdžio dalyviai atkreipė dėmesį į riziką, kuri gali dar pakirsti ekonomiką ir kuri kyla dėl to, jog euro zonos šalys pradėjo laipsniškai švelninti ar naikinti priemones, kurių buvo imtasi siekiant paremti verslą ir namų ūkius koronaviruso pandemijos sąlygomis, nurodoma dokumente.

ECB vadovai kalbėjo apie būtinybę neprarasti budrumo ir pabrėžė, jog centrinis bankas „turi priemonių ir galimybių prireikus imtis papildomų veiksmų“.

„Neapibrėžtumas dėl ekonomikos raidos perspektyvų ir tolesnių su koronaviruso pandemija susijusios padėties pokyčių verčia ECB būti kovinėje parengtyje“, – pažymėjo banko ING ekonomistas Carstenas Brzeskis (Karstenas Bžeskis).

ECB liepos mėnesio posėdyje nepakeitė pagrindinių palūkanų normų ir specialiosios pandeminės pirkimo programos (SPPP) (angl. Pandemic Emergency Purchase Programme, arba PEPP) apimties.

Centrinis bankas taip pat pažadėjo turto pirkimą pagal šią programą tęsti bent iki 2021 metų birželio pabaigos.

Kitas ECB posėdis įvyks rugsėjo 9–10 dienomis. ECB ekspertai tuomet jau bus parengę naująsias euro zonos ūkio plėtros ir infliacijos prognozes, kurios galės padaryti poveikį Valdančiosios tarybos sprendimams dėl tolesnių pinigų politikos priemonių.

Ekspertai sako, jog yra mažai tikėtina, kad ECB rugsėjį imtųsi naujų skatinamųjų priemonių, tačiau jie neatmeta galimybės, jog tai galėtų būti padaryta vėliau, jeigu ekonomika neatsigautų, rašo JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)