Ministerija informavo BNS, kad rekomendacija pakeista atsižvelgiant į didėjančius koronaviruso susirgimų rodiklius.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro penktadienio duomenimis, Airijoje sergamumas koronavirusu siekia 26,6 atvejo 100 tūkst. gyventojų per pastarąsias 14 dienų, Graikijoje – 26,2, Lenkijoje – 26, Lichtenšteine – 28,7.

Pagal šiuo metu Lietuvoje galiojančią tvarką, iš šalių, kur sergamumas koronavirusu viršija 25 atvejus 100 tūkst. gyventojų per pastarąsias 14 dienų, atvykti leidžiama, tačiau būtina su savimi turėti neigiamą atlikto koronaviruso testo rezultatą ir privaloma dvi savaites saviizoliuotis.

„Novaturas“ ir „Tez Tour“ stabdo keliones į Graikiją

Ketvirtadienį koronaviruso susirgimų skaičiui Graikijoje pasiekus 26,25 atvejų šimtui tūkstančių gyventojų bei pasikeitus URM rekomendacijoms didžiausias kelionių organizatorius Baltijos šalyse „Novaturas“ ir „Tez Tour“ stabdo visus skrydžius į Graikiją ir jos salas – Kretą, Korfu bei Rodą. Šiuo metu Graikijoje ilsisi per 378 „Novaturo“ keliautojų.

„Nors sergamumo rodikliai Graikijos salose yra geresni nei Lietuvoje, dėl valdžios nepritarimo pradėti sergamumo rodiklius skaidyti šalių autonominių regionų mastu ir vertinant tik visos Graikijos rodiklį, kuris jau perkopė leistiną ribą ir siekia 26,25 atvejus šimtui tūkst. gyventojų, esame priversti atšaukti visus suplanuotus skrydžius į Graikiją iki rugsėjo 15 d. ir keliautojams rekomenduoti saugesnes kryptis – Siciliją ir Kalabriją“, – teigia „Novaturo“ vadovė Audronė Keinytė, kviečianti susiplanavusius keliones bendradarbiauti ir vietoje atostogų Graikijoje ilsėtis Italijoje.

„Šiuo metu dirbame ties atostogaujančių Graikijoje parskraidinimo į Lietuvą klausimu. Keliautojai gali būti ramūs – su kiekvienu iš jų susisieksime ir pranešime apie viską asmeniškai“, – žada „Novaturo“ vadovė.

„Tez Tour“ pranešime nurodoma, kad bendrovės keliautojai, kurie šiuo metu yrae Graikijoje, namo bus skraidinami pagal numatytą skrydžių tvarkaraštį.

Vyriausybė trečiadienį nusprendė siūlyti grįžti prie 14 dienų pinigų grąžinimo už neįvykusias keliones termino, tačiau Seimas dar šio siūlymo nepatvirtino. Kol jis nebus patvirtintas, pasak A. Keinytės, pinigų grąžinimas dėl neįvykusių kelionių į Graikiją bus organizuojamas per patvirtintą 90 dienų nuo apribojimų pabaigos laikotarpį.

„Didžioji dalis mūsų keliautojų sutiko COVID-19 ribojimų paveiktas keliones nukelti vėlesniam laikui. Esame labai dėkingi už žmonių supratingumą ir palaikymą – mums tai labai svarbu planuojant tolesnę savo veiklą. Turizmo sektorius šiandien išgyvena itin sudėtingus laikus, todėl tikimės didesnės paramos ir iš valstybės bei greitesnių atsakingų institucijų sprendimų. Esame vieni pirmųjų, pradėjusių grąžinti pinigus keliautojams, ir toliau kiek įmanoma greičiau atsiskaitinėsime su tais, kurių kelionės buvo atšauktos“, – sako A. Keinytė.

„Tez Tour“ taip pat nurodo, kad ke­lio­nes į Graikiją įsigiję keliautojai gali rinktis alternatyvų poilsį Italijos Sicilijos ir Sardinijos salose arba Kalabrijos regione.

Problemos sprendimo kol kas nėra

Kol kas kelionių organizatoriai teigia iš valdžios atstovų nesulaukę efektyvių šį sudėtingą laikotarpį padedančių išgyventi pagalbos priemonių.

„Šiandien Vyriausybės siūlomos priemonės problemos neišsprendžia arba sprendžia tik iš dalies“, –pripažįsta „Novaturo“ grupės vadovė, besivilianti, jog užsienyje taikoma praktika sergamumo rodiklius skaidyti šalių autonominių regionų mastu artimiausiu metu bus pritaikyta ir Lietuvoje.

„Turizmo infrastruktūra yra adaptuota pagal naujus sveikatos saugumo reikalavimus, o pačios valstybės dažnai yra pasirengusios padengti gydymo ir saviizoliacijos kaštus COVID-19 atveju bei naudoti kitas reikalingas viruso kontrolės priemones, tad visos sąlygos yra sudarytos, tereikia ryžto priimti operatyvų sprendimą, kad kelionių agentūros išgyventų šį laikotarpį“, – įsitikinusi „Novaturo“ grupės vadovė A. Keinytė, pabrėžianti, jog epidemiologinė situaciją Graikos salose ir Italijoje šiuo metu yra tokia pati arba geresnė nei Lietuvoje.

Pagal šiuo metu Lietuvoje galiojančią tvarką, iš šalių, kur sergamumas koronavirusu viršija 25 atvejus 100 tūkst. gyventojų per pastarąsias 14 dienų, atvykti leidžiama, tačiau būtina su savimi turėti neigiamą atlikto koronaviruso testo rezultatą ir privaloma dvi savaites saviizoliuotis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)