Kartais išberia niežinčiais spuogeliais, kartais bėrimas pleiskanoja, retkarčiais tik parausta, šiaip ar taip, įsidėmėkite – oda siunčia įspėjamuosius signalus, rašoma portale "The Sun".

Daugybė sunkių ligų, – pradedant Covid-19, baigiant vėžiu, – gali prasidėti nuo bėrimo. Kaip sužinoti, ar tai – pavojingos ligos pradžia?

„Cadogan“ klinikos Londone dermatologė Susan Mayou turi 30 metų darbo su odos ligomis patirtį, ji – Britanijos odos ligų asociacijos atstovė spaudai.

Dermatologė papasakojo apie bėrimų ypatumus, apie odos ligų požymius ir pakomentavo, kada reikia kreiptis pagalbos į medikus.

Kojos piršto bėrimas – vienas iš koronaviruso požymių

Stebėtina, bet vienas iš Covid-19 simptomų – viruso Sars-CoV-2 sukelti bėrimai. Gegužę ispanų medikai identifikavo penkių tipų odos pažeidimus, kuriuos turėjo koronavirusu sergantys pacientai.

Gydytoja S. Mayou teigė: „Vienas iš koronaviruso simptominių bėrimų primena kojų pirštų nušalimą. Bėrimas niežintis, skausmingas, įprastai būna 19-ai proc. jaunesnių pacientų. Panašus bėrimas gali atsirasti ir ant rankų pirštų. Veikiausiai tai – viena iš organizmo imunologinių reakcijų į Covid-19 virusą. Kasdien vis daugiau sužinome apie koronaviruso simptomus ir požymius. Kojų pirštų bėrimas – vidutinio sunkumo susirgimo reakcija.“

Pasak medikės, nuo koronaviruso simptominio bėrimo, niežulio ir patinimo padeda nereceptiniai steroidiniai vaistai. Jei skausmas labai stiprus arba yra kitokių koronaviruso požymių, būtina kreiptis į gydytojus.

Kawasaki liga

Šia liga serga vaikai iki penkerių metų. Jos požymiai: bėrimas, aukšta temperatūra, padidėjęs limfmazgiai, paraudusios akys, lūpos ir burna, patinę, paraudę delnai ir pėdos.

Dažniausiai simptomai trunka nuo mėnesio iki dviejų mėnesių.

S. Mayou teigė: „Bėrimas panašus į tymų, gali būti raudoni spuogeliai ar dėmelės, paraudusi burna, liežuvis, patinę delnai ir pėdos. Baigiamosiomis ligos stadijomis oda kartais pleiskanoja.

Liga neužkrečiama, bet jos priežastis nežinoma. Ji sukelia kraujagyslių uždegimą, kuris negydomas gali pereiti į širdies ilgas, baigtis angina, širdies smūgiu. Pacientai gydomi ligoninėje, jiems leidžiamos didelės intraveninių antikūnų dozės ir aspirinas nuo skausmo ir nuo temperatūros.

Sergant Kawasaki liga, būtina pradėti gydymą kuo anksčiau, nes negydoma ši liga gali stipriai paveikti širdį.“

Atopinė egzema

Viena dažniausių odos ligų – egzema, nuo jos oda parausta, pleiskanoja, suskeldėja.
Dermatologė S. Mayou teigia: „Sunkiausiais atvejais oda šlapiuoja, sutrūkinėja, netgi kraujuoja.

Bėrimų dažniausiai atsiranda pakinkliuose, vidiniuose alkūnių linkiuose, ant delnų, ant pėdų ir ant galvos odos, o gali atsirasti ir ant viso kūno. Pasitaiko, kad išbertas vietas tiesiog ekstremaliai skauda. Negydoma psoriazė virsta odos infekcijomis, kadangi žmonės kasosi niežinčias išbertas vietas. Išsausėjusią odą nieži, taigi pirmiausia ją reikia sudrėkinti.

Šiuo atveju rekomenduojami steroidiniai tepalai, kurie drėkina ir malšina uždegimus. Bėrimų paūmėjimą sukelia stresas, alergijos, muilas, valymo priemonės ir alergija maistui, todėl svarbu eliminuoti sukėlėjus. Vos pastebėję pirmus egzemos požymius pasitarkite su dermatologu, medikas sudarys jums gydymo programą.“

Impetiga

Dažna vaikų liga – impetiga. Priešingai nei egzema, ji užkrečiama. Impetigą sukelia auksinis stafilokokas arba streptokokas. Ja gali užsikrėsti ir suaugusieji.

Dermatologė aiškino: „Jos požymis – raudonos dėmės su medaus spalvos luobele arba pūslės.
Liga prasideda ant atvirų kūno vietų – ant rankų, ant veido, tačiau gali išplisti ir po visą kūną.

Pažeistas vietas skauda, nieži. Pasak S. Mayou, ši liga infekcinė, todėl būtina kreiptis į medikus ir gydytis: „Nuo impetigos skiriamas kremas su antibiotikais arba geriami antibiotikai, o žaizdeles reikia valyti ir sausinti. Siekiant sumažinti infekcijos riziką ir kad neliktų randelių, negalima kasytis. Jei kilo įtarimas, kad jums – impetiga, kuo skubiau kreipkitės į gydytojus.“

Psoriazė

Ką bendro turi Kim Kardashian, Liamas Gallagheris ir Cara Delevingne? Jie visi yra sirgę psoriaze.
Šia liga dažniausiai serga suaugusieji iki 35 metų, jos požymis – raudonos, pleiskanojančios dėmės ant alkūnių, ant kelių, ant veido ir galvos odos.

Gydytoja S. Mayou aiškina: „Ligą sukelia spartesnė ląstelių kaita ir uždegimas. Ant odos atsiranda sukietėjusios odos lopinėlių su sidabriniais žvyneliais. Psoriazė nėra žalinga, tačiau tai nemaloniai veikia pasitikėjimą savimi, nuotaiką.“

Psoriazė gydoma tepamais steroidiniais preparatais ir ultravioletinių spindulių terapija. Psoriazę gali suaktyvinti mityba, alergija, stresas ir kt. Dėl gydymo būtina pasitarti su medikais.

Kuperozė (rožinė)

Sergant kuperoze atsiranda paraudimų ant skruostų ir ant kitų veido dalių, jie paryškėja, išgėrus alkoholio, suvalgius aštraus maisto, pabuvus saulėje.

Ši liga nėra labai pavojinga, tačiau daugelis žmonių prastai jaučiasi dėl paraudimų, nukenčia jų savivertė.

Dažniausiai kuperozė atsiranda šviesios odos žmonėms 30–50 m. amžiaus, dažniau – moterims. Po odą esančioms kraujagyslėms išsiplėtus, veidas parausta, išryškėja kraujagyslių tinklelis, ypač aplink nosį. Esant sunkesniems atvejams, išryškėjusios kraujagyslės pasidaro iškilios.

Pasak S. Mayou, oda gali pasidaryti jautresnė, galimas deginimas, dilgčiojimas, ant skruostų ir kaktos gali atsirasti gumbelių, spuogelių. 15 proc. atvejų kuperozė paveikia ir akis – parausta, pajautrėja akių obuoliai.

Kuperozė gydoma kremais, kartais – antibiotikais, lazerio procedūromis, šviesos terapija.

Odos T ląstelių limfoma (mycosis fungoides)

Tai limfinio audinio piktybinis išplitęs navikas, pažeidžiantis odą, limfmazgius, vidaus organus, odą. Tiksliai nežinoma, kas sukelia ligą. Pirmi jos požymiai – į žvynelinę panašus raudonas, pleiskanojantis bėrimas. Tolesnės fazės metu iš spuogelių susiformuoja dėmės, vėliau – nedideli iškilę gumbeliai, paskutinė stadija – augliai, gumbai.

Anot dermatologės, šią ligą sunku diagnozuoti, nes ji panaši į egzemą ar psoriazę. Ši liga pavojinga, išplinta į limfmazgius, vidaus organus.

Liga praktiškai nepagydoma, bet galima kontroliuoti, ją pastebėjus esant ankstyvai stadijai – tepti geliais, kremais. Viena iš gydymo priemonių – fototerapija, UV spindulių terapija, vėlesnėmis stadijomis – chemoterapija.
Jei įtariate šią ligą, nedelskite ir kuo skubiau kreipkitės į gydytoją.

Kūno trichofitija (tinea corporis, tinea circinata)

Tai – grybelių sukeliama paviršinė odos infekcija, galinti pažeisti kūno ir galvos odą, pirštus, kojų nagus ar pėdas. Ja serga tiek vaikai, tiek suaugusieji. Išoriškai tai – apskritimo formos raudonos dėmės, o jei bėrimų atsiranda ant kaklo, veido ar galvos odos, jie būna raudoni, žvynuoti. Neretai jie plečiasi, nuo jų gali slinkti plaukai.

Šią ligą reikia gydyti, kad neužkrėstumėte ja kitų.

Įpratai gydoma antigrybeliniais tepalais, geliais, šampūnais, kurie parduodami be recepto.
Jei po dviejų savaičių antigrybelinių preparatų naudojimo nėra pagerėjimo, kreipkitės į gydytoją.

Paraneoplastinis sindromas

Daugelis nė nepagalvotų, kad bėrimo priežastis gali būti vėžys, vis tik paraneoplastinio sindromo bėrimas – kraujo vėžio (limfomos, leukemijos), plaučių ar skrandžio vėžio požymis.

„Patys spuogeliai nepavojingi, svarbiausia – nustatyti, koks vėžys juos sukėlė, – teigė dermatologė. – Niežėjimą numalšins minkštinamieji ir steroidiniai tepalai, tačiau būtina pasitarti su gydytoju, išsiaiškinti, kokia bėrimo priežastis.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)