„Aš tikrai nesijaučiu nejaukiai. Aš esu žmogus, kuris mano, kad per televiziją turėtume galėti drąsiai žodį „vagina“. Tačiau žinau, kad kai kurios mano pacientės gėdijasi“, – sakė Jeilio universiteto medicinos mokyklos akušerijos, ginekologijos ir reprodukcinių mokslų klinikinė profesorė Mary Jane Minkin, rašoma puslapyje webmd.com.

Visgi vizito metu reikėtų kaip įmanoma labiau apsipalaiduoti ir atvirai kalbėti su gydytoju apie savo intymios sveikatos nuogąstavimus, o taip pat žinoti, ką gydytojas iš tiesų galvoja vizito metu.

Trys patarimai

M. J. Minkin pateikė kelis būdus, kurie turėtų padėti užtikrinti, kad apsilankymas pas ginekologą būtų malonus.

Lankykitės pas gydytoją, kuris jums patinka ir kuriuo pasitikite. Jeigu jaučiatės nepatogiai, tiesiog pasitikėkite savo intuicija ir susiraskite kitą gydytoją.

Planuokite. Visiškai normalu atėjus pas gydytoją iš jaudulio viską pamiršti. Jeigu turite specifinių klausimų, užsirašykite juos prieš vizitą, kad nepamirštumėte.

Nustatykite aiškius prioritetus. Kalbėkite tiesiai šviesiai. Taip pat svarbu: jeigu ginekologas yra vienintelis gydytojas, pas kurį lankotės, būtinai jam tai ir pasakykite. Priešingu atveju gydytojas manys, kad terapeutas rūpinasi visais kitais klausimais, kaip širdies veikla ir panašiai.

„Tikiuosi, kad būsite atvira“

„Mano standartinė pirmoji frazė yra: „Kaip galėčiau šiandien jums padėti?“ – sakė M. J. Minkin. Tam, kad sulauktum geros priežiūros, privalai nuoširdžiai atsakyti į šį klausimą. Galbūt sumažėjo lytinis potraukis. Galbūt sukosint šiek tiek pasišlapinate. Galbūt norite aptarti kontracepcijos klausimų ar išsitirti dėl venerinės ligos. Visais šiais klausimais gydytojas gali padėti, jeigu atvirai su juo kalbėsite.

„Nesmerkiu jūsų“

Gera ginekologė/ginekologas užduos daug klausimų ne todėl, kad kankina smalsumas. Priklausomai nuo pacientės amžiaus ir istorijos gydytoja gali klausti, ar moteris turi daug lytinių partnerių, ar tinkamai saugosi nuo nėštumo ar ateityje ketina pastoti, sakė M. J. Minkin. Ir tokiu atveju gydytoja siekia užtikrinti, kad darote viską, kad apsaugotumėte savo sveikatą.

„Nesijaudinkite dėl kvapo“

Visos vaginos turi tam tikrą kvapą. Jeigu tinkamai laikotės higienos ir reguliariai plaunate išorinius lytinius organus švelniu prausikliu ar tik paprastu vandeniu, jūsų makšties kvapas turėtų būti normalus.

Tačiau neįprastas aštrus kvapas gali signalizuoti apie infekciją. Todėl jeigu kažką įtariate, klauskite.

„Vienintelė priežastis, kodėl man rūpėtų pacientės kvapas, būtų tokiu atveju, jeigu įtarčiau infekciją“, – sakė M. J. Minkin. Jos teigimu, stiprus kvapas taip pat eina petys petin su sudirginimu, skausmu ar neįprastomis išskyromis.

„Nesusitvarkiusi? Man nerūpi“

Kaip moteris tvarkosi plaukus „ten“ yra asmeninis reikalas.

„Mano vyresnės pacientės nė nenutuokia, kad jaunesnės moteris šalina plaukus vašku ar kitomis priemonėmis“, – sakė M. J. Minkin. Ji taip pat pabrėžia, kad gaktos plaukai tikrai netrukdo normaliai apžiūrai.

Vienintelė priežastis, kodėl atkreiptume dėmesį kalbant apie plaukų šalinimą?

„Tiesiog nenorime, kad dėl skutimosi ar plaukų šalinimo vašku kiltų sudirginimas“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)