Tačiau mane stebina kai kurių reakcija. Mane stebina žmonių abejingumas ir bailumas.

Po straipsniais apie Baltarusijoje vykstančius žiaurumus ar Lietuvos Seimo sprendimą pripažinti Lukašenkos vadovavimą neligitimiu, rašomi komentarai siaubina.

Komentaruose liejamas pyktis ir nepasitenkinimas, kodėl Lietuva kišasi. Tokia „išmintis“ tiesiog stebina. Suprask, ne mano daržas, ne mano pupos.

„Ne jūsų valstybė, ne jūsų reikalas, ko čia kišatės?“ – tiesiogiai klausė vienas skaitytojas.

„Pagalvokit apie pasekmes, prieš priimdami tokius sprendimus. Lukašenka tokių išsišakojimų tikrai neatleis“, – patarė kitas.

Daugelis baisėjosi pasekmėmis, kurios neva laukia Lietuvos, jeigu neužsičiaups: „Mūsų šalyje visi sprendimai priimami tokie, kad Lietuva tik vėliau patiria ekonominę žalą. Jeigu atsitiks taip, kad Lukašenka liks valdžioje, Lietuva atsisveikins su baltarusiškų trąšų tranzitu.“

Kitas tikino tą patį: „Man atrodo, vieną kartą prisižais. Kai gaus per snapą gerai, tai žinos, kaip lįst ten, kur nereikia. Ir nebešokinės aukščiau bambos. Prieš Kremlių jie nepašokinės, gali baigtis liūdnai visiems.“

Kodėl mes norime būti tokiais? Jau nieko nestebina visuomenės abejingumas, kai gatvėje matome mušama žmogų ir praeiname kuo tyliau, užsimerkę, galvodami „ačiū Dievui, ne mane muša“ ir nieko nedarome.

Pyktis – varomoji jėga. Kartais ji labai griaunanti, o taika – siekis, tačiau abejingumas yra pats bjauriausias ir baisiausias žmogaus bruožas. Nieko blogiau už abejingumą būti negali, nes žmogus lyg sustingęs, jis renkasi nejudėti.

Jeigu visas pasaulis būtų buvęs abejingu, kai Lietuva kovojo už savo laisvę? Kaip būtų šiandien?

Ogi lygiai taip pat, kaip Baltarusijoje. Tačiau turime būti dėkingi tiems, kurie pasirinko atkreipti dėmesį ir suteikti pagalbą. Tik būdami neabejingi ir sulaukdami kitų tautų neabejingumo išsilaisvinome iš priespaudos.

Bet sotus alkano neužjaučia, kol pats neišalksta.

Tad tegul tie, kurie pasirenka būti nematomais, neužmiršta, kad ir jiems kažkada gali tekti kreiptis pagalbos. O kas bus tada, kai prašymas taip pat bus sutiktas abejingai?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (151)