Karjera prasideda universitete

„Karjeros planavimas turėtų būti tikslingas ir prasidėti dar universitete. Išėjus į darbo rinką laimės tie, kurie įgijo ne tik teorinių, bet ir praktinių žinių. Todėl studentams siūlau neatsisakyti savanoriavo, nes čia įgaunama daug svarbių įrankių ir plečiamas pažinčių ratas. Aš turėjau labai daug užklasinės veiklos, kurią siūlė ir skatino universitetas. Savanoriaudama ISM įsikūrusioje jaunimo organizacijoje AIESEC jau antrame kurse turėjau galimybę vadovauti komandai. Toks šansas retai pasitaiko net ir kelis metus įmonėje dirbančiam žmogui“, – sako R. Jakštaitė.

Anot Rasos, universitete gautus įgūdžius ir žinias ji pritaikė jau pirmo interviu į „Amazon“ metu. „Buvau paprašyta papasakoti apie situaciją, kurioje susidūriau su aiškaus sprendimo neturinčia problema, o norint suprasti jos esmę reikėjo pereiti per keletą duomenų sluoksnių. Po visos sukauptos patirties studijų metu – atsakymą turėjau“, – sako R. Jakštaitė.

Ji pabrėžia, kad svajonių karjera neįvyksta per dieną. Aplikuodama į stažuotę tarptautinėje kompanijoje mergina įveikė net 6 interviu, o jiems ruošėsi beveik mėnesį.

ISM nuotr.

„Susiradau visą įmanomą informaciją apie organizacijos kultūrą, pasiruošiau visiems galimiems klausimams. Nors turėjau šiek tiek darbo patirties ir galėjau gauti pilno etato neterminuotą darbo sutartį, pasirinkau neapmokamą stažuotę – tai buvo galimybė patekti į didelę korporaciją ir įrodyti savo vertę. Planas pasiteisino“, – šypsosi Rasa.

Draugai universitete – ryšiai darbo rinkoje

Mergina tvirtina, kad planuojant sėkmingą karjerą, už įgytas žinias ne mažiau svarbūs ir kelyje sutikti žmonės. Anot Rasos, iš jų verta imti pavyzdį ir semtis įkvėpimo.

„Studijų metu mane supo ambicingi, verslūs (Rasa su šeima ir pati dirba ties nauju projektu Lietuvoje – šunų viešbučiu), lyderyste pasižymintys ir kalnus nuversti pasiryžę žmonės. Tokioje aplinkoje automatiškai, nepastebimai pradedi lygiuotis į bendramokslius, gauni įkvėpimo stengtis ir siekti daugiau. Nemažai kurso draugų pradeda savo verslus ar užima aukštas pozicijas įvairiose organizacijose, tad jie vienas kitam tampa naudingais ir ateityje pagelbėti galinčiais kontaktais.“

Rasa Jakštaitė

Gauti įgūdžiai pritaikomi kasdien

Savo darbe Rasa prisiliečia prie pasaulinio lygio projektų ir naujų sprendimų. Siekiant dirbti besikeičiančioje aplinkoje, vadovėlinių žinių nepakanka. Svarbu perprasti principus ir gebėti bet kokią informaciją pritaikyti naujoje situacijoje. „Pavyzdžiui, šiais metais dirbau su programa „The Drop“, kuomet bendradarbiaujant su nuomonės formuotojais išleidžiama 6-8 drabužių kolekcija, o jai įsigyti duodama tik 30 valandų. Taip pat vienas iš įdomesnių projektų, prie kurių prisidėjau, – „Making the Cut“. Tai realybės šou, kuriame 12 dizainerių varžėsi dėl tapimo nauju globaliu prekės ženklu. Kiekvienoje laidoje komisija išrinkdavo savaitės įvaizdį, kurį, vos tik išėjus serijai, „Amazon“ svetainėje galėdavo įsigyti visi jos lankytojai“, – savo kasdienybe dalijasi ISM universiteto alumnė.

Ji pastebi, kad darbo metu iki šiol taiko studijų laikotarpiu gautus įgūdžius, kaip analitinis mąstymas, gebėjimas viešai kalbėti, dirbti komandoje. Studijų metu nuolat reikėdavo daryti prezentacijas ir jas pristatyti prieš visą auditoriją, tai išmokė mintis reikšti drąsiai ir sklandžiai. Universitete nemažai užduočių buvo atliekama grupėmis, tad šiandien jai lengva dirbti komandoje su įvairiais žmonėmis – tarptautinėje kompanijoje, anot Rasos, tai itin svarbu.

ISM nuotr.

Pasaulinė karjera pasiekiama kiekvienam

ISM Studijų direktorė Gintarė Aldonytė vardija ne vieną studentą, kuris, kaip ir Rasa, įsidarbino pasaulyje žinomose kompanijose. Universiteto alumnai dirba tarptautinėse korporacijose, kaip „Coca-Cola“, „Google“, „Microsoft“ „Amazon“, „Shopify“, „Adform“, „Booking“ ar „Moody‘s“. Kokios savybės lemia, kad darbdavys pasirenka vieną ar kitą kandidatą? G. Aldonytė teigia, kad itin svarbus kandidato noras mokytis, kryptingas tikslo siekimas ir nugalėta klaidų baimė.

„Studentus karjerą raginame planuotis jau nuo pirmo kurso. Pirmieji metai paprastai skirti savęs paieškoms – studentas išeina iš tėvų namų, išmoksta savarankiškumo, kuria naujus ryšius. Todėl pirmakursius raginame stoti į studentų klubus, susipažinti su darbo rinka atliekant vienos-kelių dienų praktikas įmonėse, dalyvauti nemokamuose karjeros renginiuose, tokiuose kaip studentų organizuojama konferencija „So you think you can sell yourself.“

ISM Studijų direktorė Gintarė Aldonytė

Antrieji metai skirti pasirinkto kelio stiprinimui – tai pats laikas susirasti mentorių, konsultuotis dėl savo profesinio kelio. Prieš antrus studijų metus suteikiame galimybę pakeisti studijų programą, jei paragavęs studijų žmogus supranta, kad tai ne jo sritis. Juk ne vienas pripažins, kad studijų pasirinkimą nulemia pavadinimas, o kas po juo slypi, ne visada aišku“, – šypsosi Gintarė.

Trečiaisiais metais ISM studentai konsultuojasi su Karjeros centru dėl CV parengimo, darbo pokalbio, nes ateina metas atlikti praktiką. Skatinamas dalyvavimas karjeros renginiuose, kitaip sakant, kontaktų mezgimas. „Beje, ne vienas studentas po privalomos praktikos įsidarbina įmonėje ir būtent iš jos veiklos parašo savo baigiamąjį darbą“, – sako G. Aldonytė.

Studijų direktorė pataria drąsiai leistis į savęs paieškas ir nebijoti suklysti. Ji pastebi, kad sėkmingiausi verslai buvo pradėti po keleto nepavykusių bandymų ir būtent atkaklumas jų įkūrėjams padėjo pasiekti tikslą. „Mes siekiame, kad studentai išeitų „užsiauginę sparnus“, pasiryžę kalnus nuversti. Tikrai ne visiems pasiseks iš pirmo karto, bet svarbiausia – nepritrūkti pasitikėjimo ir bandyti iš naujo“, – tikina G.Aldonytė.

Domina studijos ISM? Daugiau apie studijų programas sužinok ČIA.

Užsakymo nr.: PT_85014285